Curtea de Conturi a verificat activitatea Primăriei Năvodari și a constatat nereguli grave în activitatea acestei instituții, potrivit unei decizii emisă în 30 octombrie 2017. Unele din probleme sunt actuale, altele sunt moștenite de la ex-primarul Nicolae Matei, condamnat la închisoare pentru dare de mită.
Curtea constantă 11 abateri grave ale Primăriei Năvodari. Una dintre abaterile cu consecințele cele mai grave este chiar a 11-a, în ordinea în care sunt trecute în decizie, și anume:
„S-au constatat abateri cu privire la inventarierea și administrarea terenurilor aparținând domeniului public și privat al UATO Năvodari.”
Acest ultim punct este deosebit de interesant.
Iată ce spune Curtea de Conturi, prin vocea directorului său, Lucian Borș:
„În urma analizării modului de stabilire, urmărire și încasare a impozitelor și taxelor locale s-a constatat că cea mai mare creanță este constituită în sarcina SC Somaco Construct SRL și reprezintă taxa pentru utilizarea temporară a unui spațiu public, aplicată contribuabilului pentru realizarea unui lucrări de natura construcțiilor pe un teren aparținând UATO Năvodari. Din studierea documentelor care reglementează modul de administrare a unor bunuri aparținând domeniului public al statului – Lacul Siutghiol (cuveta, luciul de apă și zona de protecție constituită din malurile lacului) – auditorii publici externi au constatat abateri de la legalitate în ceea ce privește constituirea, gestionarea și intabularea dreptului de proprietate asupra unor bunuri proprietate publică a statului.
Abaterea s-a produs pe fondul încălcării prevederilor următoarelor acte normative: LEGE nr. 107 din 15 septembrie 1996 – legea apelor; Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 pentru stabilirea nominală și pe porțiuni a căilor navigabile interioare ale României; Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996; Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul directorul general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 700/2014; ORDIN nr. 700 din 9 iulie 2014 privind aprobarea Regulamentului de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară; Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică; Normele de aplicare ale Codului Fiscal cu privire la stabilirea altor taxe locale (atât Codul fiscal vechi – Legea nr. 571/2003, cât și Noul Cod Fiscal – Legea nr. 227/20150)”.
Sper că nu ați obosit citind lista lungă cu legile încălcate de către Primăria Năvodari. Despre ce este vorba, de fapt? Societatea mai sus menționată, SC Somaco Construct SRL, a cumpărat, de la o persoană privată, nu de la stat, un teren de 8.200 mp, pentru care a plătit un purcoi de bani: 1,3 milioane euro unei persoane private. Acolo a construit 8 vile care au intrat în circuitul turistic. Pentru că apa lacului Siutghiol ajunsese la fundația acestora și le amenința integritatea, reprezentanții firmei au consolidat malurile. Un lucru benefic pentru toată lumea. Pentru că în țara asta orice lucru bun nu trece nepedepsit, firma a fost amendată de Poliția Locală pentru că ar avea materiale de construcții în pământ, decizie anulate de instanță.
A urmat apoi o taxă fiscală de aproape două milioane de euro, impusă de Primăria Năvodari, condusă atunci de Nicolae Matei, care între timp a făcut pușcărie după ce a fost găsit vinovat de dare de mită și care este trimis în judecată, de către DNA, și în alt dosar, mult mai complex.
La fel ca Somaco Construct au procedat și firmele din zonă. Dacă vă duceți la Scoica Land, aflată în vecinătate, veți observa același tip de consolidare, făcută de nevoie, pentru că altfel clădirile ar fi fost roase de apă. Singurii cărora li s-a impus aceasta taxă sunt reprezentanții Somaco Construct, firmă aparținând omului de afaceri Grigore Comănescu și administrată de Iurin Pancencu, contracandidatul lui Nicolae Matei în alegeri locale.
Evident, societatea a cerut explicații cu privire la ce teren ocupă. În locul acestora, a primit o amendă de 40.000 de lei. Procesul-verbal de contravenție nu era contrasemnat de reprezentanții Somaco Construct. În document se menționa că societatea a amenajat locurile publice fără autorizație și că ar fi construit patru cheuri de amarare a ambarcațiunilor turistice, pe lac. În realitate, Somaco deținea autorizație pentru transporturi de agrement pe lacul Siutghiol de la Autoritatea Navală Română, de la Apele Române și chiar de la Primăria Năvodari, însă ambarcațiunea folosită era acostată la un doc plutitor, nici vorbă de cheuri din beton.
Bizar este că în această somație Primăria Năvodari soma societatea Somaco Construct să aducă terenul la starea inițială, adică aceea de mlaștină de mlaștină. Și mai bizar este că, la momentul despre care vorbim, Primăria Năvodari nu deținea în proprietate întregul teren consolidat de Somaco. O bună parte din consolidarea de mal s-a realizat pe cuveta lacului Siutghiol, adică pe un teren pe care Primărie Năvodari nu are niciun drept.
Somaco Construct a contestat contravenția, iar judecătorii din Constanța au diminuat valoarea amenzii la 1.000 de lei, dar au respins somația primăriei, care cerea ca terenul să fie adus la starea inițială.
Trăim în România însă și aici totul e posibil. În august 2012, primăria lui Nicolae Matei emite o decizie de impunere fiscală, în valoare de două milioane de euro. Da, ați citit bine, 2.000.000 euro. Motivul invocat: societatea nu a construit o platformă de consolidare, ci a depozitat materiale de construcții în locurile publice. Evident, o astfel de decizie aberantă nu putea fi achitată. Nici Petromidia nu plătește nici măcar jumătate din acești bani. Într-o emisiune la Realitatea TV, Matei s-a apărat penibil spunând că astfel de taxe sunt impuse și florăreselor, dar nu a spus de ce firma administrată de fostul său contracandidat în alegere este pusă să plătească, pentru o palmă de teren, mult mai mult decât întreaga Petromidia.
Datoria a ajuns la aproximativ cinci milioane de euro, după ce s-au aplicat niscaiva penalități de către primărie.
„În timp impunea această taxă imensă și fără egal în lumea civilizată, de 18 ori mai mare decât valoarea de circulație a terenului calculată chiar după valorile Primăriei, Nicolae Matei tocmai vindea un teren similar către Scoica Land, provenit tot din consolidare, deși un pic mai mare, la prețul de 110.000 de euro. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă!”, scriu colegii de la Ordinea.ro. Fără comentarii!
Să ne întoarcem la decizia Curții de Conturi Constanța. După ce înșiră pomelnicul de legi și reglementări încălcate de primărie, vine și cu niște soluții. În primul rând, primăria trebuie să inventarieze toate terenurile situate în zona delimitată de DC 86 și lacul Siutghiol și să efectueze demersuri pentru stabilirea situației juridice și inventarierii distincte a bunurilor aparținând primăriei și statului. O chestiune pe care Primăria Năvodari ar fi trebuit să o facă de mult timp, pentru că tot spun edilii săi că vor să o facă stațiune.
Curtea de Conturi are însă și o decizie complet de neînțeles, ca să nu spunem mai mult, față de cele constatate. Mai precis, îi spune Primăriei Năvodari să solicite efectuarea unei analize/expertize obiective de către specialiști din cadrul Administrației Bazinale Apele Dobrogea Litoral a lucrărilor de natura construcțiilor hidrotehnice, realizate de către SC Somaco Construct SRL de-a lungul deschiderii la lacul Situghiol a proprietății agentului economic, din punct de vedere al consolidării cuvetei lacului și zonei de protecție a lacului, astfel cum sunt definite de actele normative în vigoare.
Cu alte cuvinte, după ce impune o taxă aberantă, Primăriei Năvodari îi revine rolul să ceară o expertiză ABADL referitoare la lucrările pe care primăria le-a impozitat. Adică punem lupul paznic la oi?
Curtea de Conturi recunoaște însă că eroziunea în zonă este o problemă care împiedică dezvoltarea orașului și cere primăriei să întocmească o altă comisie, tot cu ABADL, în vederea „convenirii asupra modalităților de realizare a lucrărilor hidrotehnice necesare combaterii și stopării eroziunii, în vederea protejării terenurilor situate între DC 86 și lacul Siutghiol, în scopul asigurării unei dezvoltări imobiliare și turistice și de facilități turistice pe termen lung, cu impact în atragere investitorilor”.
Este de neînțeles totuși cum o instituție care trebuie să apere dreptatea și să se asigure că legile sunt aplicate corect nu tresare atunci când unei societăți comerciale i se impune o taxă de 2 milioane de euro pentru că a consolidat un teren care, la vremea aceea, nici nu era intabulat de primărie. Aceasta nu este o simplă taxă, ci o condamnare la moarte a firmei, la faliment, pentru că cine oare stă cu 5 milioane de euro în conturi (la cât a ajuns taxa)? O firmă serioasă investește banii, îi rulează, poate numai miliardarii de carton să stea cu banii aceștia în conturi. O astfel de aberație trebuia stârpită din fașă, așa cum răul trebuie îndreptat imediat ce apare, nu îl lași să-și producă efectele. Cu toate acestea, instituțiile statului par că se poartă cu mănuși, cel puțin până acum cu ex-primarul Nicolae Matei, condamnat penal pentru dare de mită și cercetat în alte dosare.
Pentru posteritate, trecem mai jos și celelalte 10 abateri constatate de Curtea de Conturi la Primăria Năvodari
1. Au fost constatate abateri cu privire la fundamentarea programelor anuale de încasare a veniturilor bugetului locale pe baze reale și corecte.
2. S-au constatat abateri cu privire la realizarea programelor anuale de încasare a veniturilor bugetului local și modul de raportare a datelor la Ministerul Finanțelor Publice, prin prezentarea unor date eronate.
3. Au fost constatate abateri cu privire la organizarea, ținerea și conducerea contabilității veniturilor locale ale UATO Năvodari.
4. Au fost constatate abateri cu privire la nestabilirea, neurmărirea și neîncasarea de la contribuabili persoane juridice a taxei pe teren cu amenajare piscicolă.
5. Au fost constatate abateri cu privire la nestabilirea, neurmărirea și neîncasarea taxei pe teren de către operatorii portuari în condițiile în care categoria de folosință a terenului închiriat din infrastructura portuară a fost schimbată în teren cu construcții și, ca atare, nu mai intră sub incidența scutirilor prevăzute de Codul Fiscal.
6. Au fost identificate abateri de la legalitate cu privire la transmiterea unui teren din domeniul public al orașului Năvodari în folosință gratuită în favoarea societății Conpet SA Ploiești.
7. S-au constatat abateri în ceea ce privește verificarea desfășurării de activități fără eliberarea de autorizații de funcționare și aplicarea vizei anuale pentru agenții economici care desfășoară activități economice pe raza UATO Năvodari.
8. S-au constatat abateri cu privire la stabilirea, urmărirea și încasarea impozitelor pe mijloacele de transport auto și apă.
9. S-au constatat abateri cu privire la stabilirea, urmărirea și încasarea veniturilor din concesiuni și închirieri.
10. S-a constatat ineficiența măsurilor întreprinse de către UATO Năvodari în vederea recuperării creanțelor fiscale datorate de contribuabili persoane juridice. Este vorba, aici, de creanțe fiscale restante de peste 16 milioane lei.