Am auzit azi, iar, o scuză folosită de mulți români când încalcă legea, normele sau bunul simț: „Da’ ce, frate, am omorât pe cineva?”
Expresia asta spune multe despre cine suntem și unde suntem.
Carevasăzică, legea, norma sau bunul simț nu există decât în chestiuni care au legătură cu viața și cu moartea. Știm noi cum e mai bine să facem, ce trebuie, nu avem nevoie de restricții impuse de cineva. Limita de viteză este opțională, pe șosele. Și ce dacă scrie 50 de km, se poate cu 100? Se poate, nu-i pericol. Sunt ăștia proști sau vor să ne pună bețe-n roate. Mergem cu 100! Ați văzut sigur oameni care parchează ca un bou, deși au locuri în apropiere. Da’ ce, frate, e vreo problemă, a murit cineva? Am văzut mulți mergând pe contrasens sau trecând pe roșu. Păi dacă era liber, să stăm ca proștii, să ocolim?
Cred că ăsta e și motivul pentru care unii își mai bagă în buzunar ce nu li se cuvine. Îmi vine în minte cazul angajatei Primăriei Cumpăna care încasa impozitele de le oameni, dar nu mai depunea banii la Trezorerie, ci în propria poșetă. Da ce-a făcut, a omorât pe cineva? Păi, uite, au prins-o, i-a dat înapoi.
Când fură câte un politician, îi auzi pe colegii lui: frate, dar a omorât pe cineva? Să dea banii înapoi, aia e. Cum adică să facă închisoare? Ce spuneți? Să facă închisoare și să dea și banii înapoi? Doamne ferește, dar ce-a făcut să merite asta? A omorât pe cineva?
Chiar și când, din păcate, omoară pe cineva, se găsesc unii cu scuze. Am citit despre șoferi care s-au urcat la volan mangă de beți, cu sticla lângă ei, și au omorât oameni. „Da, dar stai să vezi ce făcea mortu când eu conduceam beat. Nu e chiar așa cum se spune. De ce nu s-a ferit?”
Fugim, majoritatea dintre noi, de respectarea legii și normelor cum fuge dracul de tămâie, fie că vorbim de chestiuni minore, cum ar fi respectarea regulilor de trafic, fie că vorbim de unele majore. Avem în sânge o șmechereală despre care credem că ne ajută, o miștocăreală, o „descurcăreală” cu care ne mândrim. De fapt, toate aceste ne țin pe loc.
Vă recomandăm și:
Știrea care ne arată de ce România nu va fi niciodată Germania
Topul scuzelor folosite de șoferii care încalcă regulile de circulație
Poliția nu a dat nicio amendă la slujba de la catedrală, deși zeci de constănțeni nu au respectat regulile impuse de carantină
In Romania legea e o barieră pe sub care…….
Interesanta analiza dvs. Eu cred ca fundamental in respectarea legilor ar fi ca primii care le respecta sa fie chiar emitentii ! Ori, dupa cum bine stim, acestia sunt primii care nu cred il aceste legi ce sa mai vb despre a fi modele in respectarea lor. Mai are rost rost sa dezvoltam discutia despre cat de corecte, clare si in folosul cetatenilor sunt multe dintre aceste legi … un alt motiv care le face de nerespectat chiar si pe cele corecte.