De 30 de ani, constănțenilor li se promite o gigacalorie mai ieftină. Va reuși Vergil Chițac?

electrocentrale sa cet palas
CET-ul din Constanța, un colos ineficient

Sistemul actual de termoficare din Constanța este, practic, în faliment. 60 de milioane de lei pe an plătim, cu toții, pentru subvenționarea gigacaloriei celor racordați la acest sistem. Înmulțiți cu 30. Înseamnă 1,8 miliarde lei, adică circa 371 milioane euro. Bani aruncați.

Sistemul este format din doi piloni: Electrocentrale SA, care produce energie, și RADET, care o distribuie. Ambele firme sunt în insolvență. Electrocentrale trebuia să producă energie electrică, iar apa caldă să fie un produs subsidiar. Nu mai produce de mult timp energie. Practic, este un mamut ineficient, cu sute de angajați. Directorul de acolo, Dan Marius Deaconescu, câștiga mai bine decât președintele României la un moment dat. Apropiat al lui Strutinsky, Deaconescu devenit apoi membru ALDE, cât ministerul Energiei a fost la ALDE. După alegerile trecute, și-a luat bagajele și s-a mutat la PNL.

Toți primarii au promis rezolvarea problemei. Radu Mazăre promite un CET nou, Decebal Făgădău vorbea de înființarea unei noi societăți și de atragerea de fonduri europene.

mazare cet

Și actualul primar, Vergil Chițac, promite. A făcut și primul pas.

La inițiativa sa, consilierii municipali, inclusiv cei din opoziție, au votat pentru deschiderea procedurii de insolvență a RADET Constanța și înființarea societății Termoficare Constanța S.R.L. în vederea preluării serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța.

„În afara faptului că RADET și-a dovedit în decursul anilor ineficiența, decizia de înființare a unei noi societăți de termoficare a Constanței, care să fie în administrarea Primăriei și care să preia serviciul public de furnizare a energiei termice, este necesară, pentru a se putea depune un proiect de reabilitare cu fonduri europene a sistemului de termoficare din oraș. Este vorba despre o investiție de aproximativ 49 de milioane de euro. Având în vedere starea de uzură avansată în care se află sistemul de termoficare al municipiului Constanța, necesitatea accesării de fonduri pentru finanțarea investițiilor de modernizare a infrastructurii de termoficare, reprezintă o prioritate. În acest moment, Constanța are un preț al gigacaloriei de 600 de lei. Primăria subvenționează de la 250 la 600 de lei, iar acest lucru a însemnat anul trecut un efort bugetar de 60 de milioane de lei din buget.”, spun liberalii.

„Avem un preț al gigacaloriei la Constanța foarte scump. Într-un an de zile, media pe oră a pierderilor însumează 250 de tone de apă. Trebuie să rezolvăm această problemă. Avem toate documentele posibile și necesare, strategie, studii de fezabilitate, toate condițiile necesare, ne trebuie finanțarea. Am analizat toate sursele de finanțare, cea mai potrivită este cea cu fonduri europene pe eficiență energetică, POIM – Axa 7, și trebuie să ne mișcăm extrem de rapid, pentru ca să obținem banii. Ca să putem aplica pe această axă de finanțare, e un criteriu de eligibitate ca societatea căreia îi vom delega serviciul de termie, de transport și distribuție a agentului termic, să nu fie în insolvență, de aceea trebuie să înființăm Termoficare Constanța S.R.L.“, a precizat primarul Vergil Chițac.

R.A.D.E.T. Constanța va funcționa conform planului de reorganizare aprobat de consilierii locali. Acesta va permite funcționarea fără probleme a regiei până pe 22 iunie.

La jumătatea lunii februarie va fi definitivată întocmirea documentației, astfel încât Primăria Constanța va putea depune proiectul pentru finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) – Axa prioritară 7.1 – ce are ca obiect specific creșterea eficienței energetice în sistemele centralizate de transport și distribuție a energiei termice.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce probleme întâmpină navigatorii care vor să se vaccineze împotriva covid

vin ian. 22 , 2021
Sindicatul Liber al Navigatorilor a inițiat demersul și împreună cu Asociația Națională a Agențiilor de Crewing din România, ANR și Prefectura Constanța, navigatorii au fost incluși în etapa a 2-a de vaccinare. În această etapă doar persoanele juridice pot înscrie navigatorii pe platforma de vaccinare. „Alternativ se poate face înregistrarea […]
vaccinare

V-ar putea interesa și: