De ce a scăzut numărul de teste pentru depistarea coronavirusului

În Constanța, ca și în multe alte județe din România, a scăzut numărul de teste efectuate pentru depistarea coronavirusului.

De pildă, Prefectura Constanța spunea, ieri, că, în urma coroborării datelor furnizate de DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în tot județul Constanța fuseseră realizate, în ultimele 24 de ore, 591 de teste RT-PCR.

Una dintre explicații este că nu se testează îndeajuns fie din cauza lipsei de medici, de aparatură medicală, fie pentru ca rata infecțiilor să nu crească brusc (în condițiile în care unul din patru teste iese pozitiv).

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a venit ieri cu o altă explicație. Acesta a afirmat că a scăzut numărul testelor PCR făcute la cerere, întrucât unele persoane şi-au cumpărat teste rapide pentru a se testa singure.

„Ca să clarificăm: nu m-am ocupat de politica testărilor sau de teste, dar pot să vă spun anumite aspecte. Unde au scăzut testele, mai mult este partea de teste la cerere. Partea de teste a simptomaticilor, a persoanelor care trebuie sa fie testate, asta nu are cum să scadă, pentru că dacă eşti simptomatic, ai nevoie de test. Între timp au apărut testele rapide. Clar că unele persoane, din ce ştim, achiziţionează teste rapide şi se testează singuri. Ştim încă că unii care achiziţionează teste rapide şi văd că iese pozitiv, unii se izolează la domiciliu – sperăm că se izolează la domiciliu -, dar nu anunţă acest lucru decât dacă apar simptome”, a afirmat Arafat.

În prezent, testele nu se mai pot cumpăra din farmacii, dar se pot achiziționa online. Există cazuri – nu știm cât de multe sau puține – de constănțeni care au apelat la această metodă de testare. Unii dintre ei au descoperit că sunt bolnavi de covid-19.

Raed Arafat a anunțat că de azi începe distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen la nivel naţional din cele trei milioane care s-au contractat.

„Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranşă. Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgenţă, camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanţă o să începem să dăm aceste teste, posibilitatea de a testa şi de a obţine un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă, poate şi mult mai mare decât să recoltezi şi aştepţi PCR-ul”, a declarat Raed Arafat, miercuri seară, la Digi 24.

El a precizat că există „o structură logistică de repartiţie” a acestor teste, precizând că primele 300.000 de teste, care fac parte din stocul strategic, vor fi distribuite până sâmbătă. Raed Arafat a spus că nu vor fi testate cu testele rapide antigen decât persoanele care prezintă simptome. 

„Nu testăm asimptomatici. (…) Săptămâna viitoare, din ce am discutat cu domnul ministru Tătaru, vom începe să dăm şi serviciilor de ambulanţă, şi atunci când te duci la un suspect, la un simptomatic, atunci da, poţi să faci testul. Deci să înţeleagă lumea: nu vom face teste la cerere, la telefon, să vină ambulanţa să mă testeze. Exclus. Dacă ne chemi şi vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgenţă sub presiune”, a explicat şeful DSU.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Pregătiri pentru vaccinul anti covid-19. Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverință

joi dec. 17 , 2020
România se pregătește pentru administrarea vaccinului anti covid-19. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi că au fost operaţionalizate depozitul central şi cele din teritoriu pentru vaccinul anti-COVID. În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge […]

V-ar putea interesa și: