De ce în România se întrerupe curentul în mod regulat, iar în Suedia nu

În fiecare zi lucrătoare, furnizorii de energie electrică anunță că întrerup alimentarea către anumiți consumatori. „Întreruperi se vor realiza pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și alimenta clienții în bune condiții.”, spun ei.

Recent, redacția noastră a primit un mesaj de la o constănțeancă ce locuiește câteva luni pe an în Suedia de mai bine de cinci ani, care s-a confruntat cu astfel de întreruperi de curent în zile caniculare. Experiențele sale ne-au oferit o perspectivă revelatoare asupra contrastului dintre serviciile publice din România și cele din Suedia.

România: disconfortul cotidian

Într-o după-amiază caniculară din Constanța, această doamnă a avut lumina oprită timp de o oră, o experiență extrem de neplăcută pentru cineva care nu rezistă bine la căldură și are un copil mic. Fără aer condiționat, temperatura în apartament devine insuportabilă, iar doctorul său cardiologul i-a recomandat să reducă pe cât posibil ieșirile în timpul zilei din cauza problemelor de sănătate.

Aceasta nu este o situație izolată. În Constanța, întreruperile de electricitate sunt frecvente. Pentru cineva cu probleme de sănătate și un copil mic, acest lucru creează un disconfort considerabil și stres suplimentar.

Suedia: model de eficiență și respect

Contrastul cu experiențele din Suedia este izbitor.

„De când locuiesc acolo, nu am avut niciodată întreruperi de apă sau electricitate, nici măcar când stăteam într-un sat izolat dintr-o rezervație naturală. Prima și singura dată când apa a fost oprită pentru câteva minute a fost recent, înainte să plec, dar această situație a fost atât de rară încât m-a surprins.

Am întrebat localnicii cum reușesc să mențină o asemenea continuitate a serviciilor și mi-au explicat că autoritățile verifică constant instalațiile și canalizările pentru a preveni orice avarii. Am observat deseori o dubiță de intervenții oprită în fața casei, muncitori coborând în canale pentru inspecții regulate.”, ne-a scris aceasta.

Lecții pentru România

Experiențele din Suedia au făcut-o să realizeze cât de important este ca autoritățile să investească în infrastructură și să adopte o atitudine proactivă față de întreținerea acesteia. Nu este vorba doar despre evitarea disconfortului temporar, ci și despre asigurarea unui standard de viață mai ridicat și a unei sănătăți mai bune pentru toți cetățenii.

Este esențial ca în România să începem să cerem mai mult de la cei care ne administrează serviciile publice. Trebuie să existe un plan bine structurat de întreținere și prevenire a avariilor, iar comunicarea cu cetățenii să fie transparentă și constantă. Doar astfel vom putea spera la o viață mai confortabilă și mai puțin stresantă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un tren care se îndrepta spre Mangalia a luat foc

sâm iun. 29 , 2024
Un incendiu a izbucnit azi la locomotiva unui tren de călători care circula pe ruta Oradea – Mangalia. Locomotiva diesel a luat foc la ieșirea din gara Chișineu-Criș. Pompierii care au intervenit la fața locului au evacuat din vagoane circa 120 de persoane, iar alți călători s-au autoevacuat. Nu există […]

V-ar putea interesa și: