Festivalul turcesc, care se desfășoară în București din 2012 și în diferite orașe ale României din 2016, în numele fuziunii culturii și tradițiilor celor două popoare, a revenit după pandemie. Consiliului Județean Constanța nu l-a autorizat însă.
„În 2019, am organizat acest festival în șase orașe, un total de opt evenimente, fără să ținem cont de presiunile puse din exterior asupra autorităților locale. Zecile de mii de vizitatori prezenți la fiecare dintre festivalurile noastre au fost întâmpinați cu mâncare tradițională turcească, cu muzică și dansuri tradiționale, pentru a celebra împreună cultura poporului turc. Departe de politică, am servit oameni cu zâmbete și cu dorința de a fi împreună și a crea o comunitate în jurul valorilor culturale.”, a precizat Korkut Mehmet Emin, președintele Fundației Tuna, printr-un comunicat de presă remis redacției Constanța 100%.
„Având în vedere aceste lucruri, nu înțelegem presiunile și atitudinea celor care fac presiuni la nivelul autorităților locale pentru a nu mai avea loc acest festival atât de îndrăgit de zeci de mii de români. Așa cum am procedat și anii anteriori, în 2022 am depus actele necesare pentru a organiza cea de-a 5-a ediție a festivalului, în perioada 29-31 iulie, în Constanța. Autoritățile nu ne-au dat autorizație pentru a folosi „Parcare laterală a Pavilionului Expozițional Constanța”, motivând lipsa de spațiu, deși doi ani consecutiv am organizat fără probleme festivalul în acel spațiu. De aceea, ne cerem scuze constănțenilor pentru că nu putem organiza Festivalul Turcesc și la Constanța. Cu încrederea că lucrurile se vor schimba în bine, iau autorităților vor înțelege că sunt în slujba cetățenilor și a intereselor constănțenilor, ne exprimăm speranța și dorința de a reveni cât mai curând cu Festivalul Turcesc în Constanța.”, a mai spus acesta.
Mai jos puteți citi răspunsul semnat de președintele CJC, Mihai Lupu.
Organizatorii spun că ar exista „influențe externe” care nu ar fi dorit ca festivalul să aibă loc. Mai direct a fost Claudiu Palaz, fost prefect, care a scris pe Facebook:
„Păcat! Este un eveniment deosebit! înguste la minte autoritățile! și fricoase rău De tot! S-au speriat de un strănut al sultanului! Acesta este adevăratul motiv pentru care nu au dat aprobare!”
Conexiuni
Fundația Tuna și-a început activitatea în 1995, în orașul Medgidia, Constanța, mutându-se ulterior în București. Încă de la înființare, misiunea fundației a fost consolidarea prieteniei româno-turce, iar toate activitățile și proiectele pe care le-am organizat au avut la bază acest dicton: ”Prietenul la nevoie se cunoaște”. Fundația Tuna a organizat evenimente în trecut împreună cu Fundația Lumina, care nu este văzută cu ochi buni de regimul de la Ankara. În 2019, președintele Școlilor Lumina din România, Fatih Gursoy, a fost ridicat de acasă de trei polițiști români, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile de la Ankara.
Grupul de şcoli de sub egida „Lumina“ a fost obiectul unor atacuri dure ale reprezentanţilor diplomaţiei turce din România, care au susţinut că acesta ar fi controlat de principalul oponent al preşedintelui turc, Fethullah Gülen. Fostul ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a reacţionat după tentativa de lovitură de stat de stat din Turcia, despre care administraţia de la Ankara a acuzat că ar fi fost pusă la cale de Gülen, un cleric turc autoexilat în SUA, considerat pricipalul combatant al preşedintelui Recep Erdogan. „Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România – au 11 şcoli în România -, organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întunecată a sa… el vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor.”
turci are Romania? 20-30000 si aia amestecati cu tigoinenii?
Ce turci se imbata ca porcii si asculta manele de doi lei?
Sa fim seriosi, cautam chiar orice motiv sa ducem in derizoriu traditiile romanesti?
Ori suntem prosti, ori tradatori.
Sa alegeti cu ochii deschisi, nu in Duminica Orbului!
Daca ai avea cap ai tace decat sa vorbesti prosti bea Turcii si Romani dorm in santi.
Turcii asculta manele si Romani JOACA asta vrei sa spui BAIIIII RASISTULE DUTE SI MAI EDUCATE