Portul Constanța este vital pentru economia României. O spunea și regale Carol I: „Va deveni unul din cele mai însemnate ale Orientului”. Din păcate, în contextul economiei actuale, nu este atât de important precum credem. Ba dimpotrivă.
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a atras atenția că PIB-urile țărilor riverane, incluzând Rusia, dar cu excepția Turciei, sunt, însumate, mai mici decât PIB-ul Marii Britanii. Turcia este exclusă din ecuație pentru că marile porturile ale sale nu sunt în Marea Neagră.
Porturile din Marea Neagră sunt și scumpe, și complicate. E scump să ajungi aici, prin strâmtoarea Bosfor, care cost, dar e și mai scump să transporți marfa de aici spre beneficiari, sistemul de căi ferate, autostrăzi sau cel fluvial din România fiind dezastruoase, în comparație cu cele din Olanda, de pildă.
„Un tanc petrolier nu este lăsat să treacă decât pe lumină de zi. Ai ajuns seara la Bosfor, seara însemnând 18.00, 19.00, aștepți până a doua zi. Jumătate de zi costă. Nava peste 300 de metri lungime trebuie să ia 4 remorchere în asistență. Nici măcar nu ating vaporul, merg pe lângă, dar le plătești. Nu e un mare gheșeft.”, spune Daraban.
Cât costă traversarea Suezului
Există însă soluții. CCIR a venit cu o propunere concretă.
„Tot ce este marfă care vine din extremul Orient, sudul Asiei, estul Africii, ca să vină în Europa este musai să treacă Canalul de Suez. Canalul de Suez este al Egiptului. Tranzitarea sa este enorm de scumpă. O navă de care a construit domnul Bosânceanu, de 42.000 tdw, îl costă Suezul 360.000 de dolari. Băieții îți iau și biletul de întors. Nava aceea care s-a pus la curmezișul plătea 1.200.000 de dolari tranzitarea. Am propus guvernanților ca noi, cei de la Marea Neagră, să obținem un discount de 20% și atunci Marea Neagră poate deveni atractivă.”, spune Daraban.
Egiptenii vor cere ceva la schimb. Cel mai probabil cereale.
„În acest fel, traficul în portul Constanța va crește exponențial. Nu poți să vii decât cu astfel de condimente pragmatic, practice, ca să le simtă navlositorul și armatorul la buzunar, ca să vii în Marea Neagră.”, a adăugat.
Canalul Suez are o lungime totală de 193 de kilometri.
„Nu vine nimeni de drag în Marea Neagră”
Mihai Daraban a fost foarte franc.
„Nu vine nimeni de drag în Marea Neagră, pentru că nu avem nici mare lucru de oferit. Oferim o Dunăre care e cum e, știți, trei luni ape înalte, trei luni ape joase, trei luni gheață, trei luni ceață, știți transportul pe căi ferate, autostradă est – vest nu există. Ce să le oferi? Până acum ne-am bătut cu pumnii în piept la toate dezbaterile, că de la Suez la Constanța sunt trei zile jumătate, față de 11 zile de la Suez la Roterdam. Dar, de la Roterdam, după ce ai descărcat marfa, a ajuns la beneficiar în chestiune de ore. La noi ajunge în chestiune de zile, dacă nu și săptămâni, luni.”, a punctat șeful CCIR.
Acesta a punctat că Portul Constanța nu depășește un trafic de 50 – 60 milioane de tone pe an. Mare parte din el este bazat pe cereale. Detalii aici: Portul Constanța, ținut în viață de cereale, mai căutate ca niciodată. Traficul de containere, în scădere.
Portul Constanța, pe locul 15 în Europa
Eurostat, organismul care se ocupă cu statistica al Comisiei Europene, spune că, în 2020, prin porturile europene au fost transportate 1,7 miliarde tone de bunuri. Italia, Olanda și Spania fac 40% din acest total. Italia este pe primul loc – 287 milioane tone (14,4% din total), urmată de Olanda – 283 milioane tone și Spania – 211 milioane tone.
Rotterdam este, de departe, cel mai mare port din Europa. Mai jos puteți vedea cele mai importante 20 de porturi din Europa, în funcție de trafic, potrivit Eurostat. Portul Constanța este pe locul 15.
Vă recomandăm și:
Mihai Daraban, CCIR: „Portul este ca administratorul de scară de bloc, căruia nu-i merge liftul, are geamurile sparte pe casa scării, dar el face profit”
Mihai Daraban, președintele CCIR: „Am ajuns țară de Black Friday!”
Viitorul Portului Constanța, creionat de o firmă din Constanța și una din Rotterdam
Daraban daramatul, și-a făcut gușă la camera de comerț și acum vomita ……prosti