De ce nu se va uni opoziția în Constanța ca să-l învingă pe actualul primar (deși ar trebui să o facă, dacă vrea într-adevăr să câștige alegerile)

cristian hagi

Opoziția politică din municipiul Constanța nu se va uni pentru a-l învinge pe actualul primar. Acest lucru îl va ajuta evident pe edilul PSD, care va avea o șansă pentru un nou mandat. Cu o opoziție unită, șansele sale tind spre zero.

Să analizăm pe rând situația fiecăruia.

Vergil Chițac nu se va retrage din cursă. Susținut oficial de PNL, stă cel mai bine în toate sondajele de opinie dintre toți contracandidații lui Decebal Făgădău. Liberalii sunt pe cai mari, după ultimele alegeri, așa că o retragerea a lui Chițac în favoarea unui alt candidat este utopică. În plus, PNL simte mirosul victoriei, după 20 de ani de conducere PSD, și nu se va la o parte pentru nimic în lume. De fapt, conducerea actuală are, din informațiile noastre, un azimut clar: Primăria Constanța.

Stelian Ion este într-o situație dificilă. Poate cea mai dificilă dintre toți cei din opoziție. Este reprezentant al unui partid șubrezit la nivel național, care a gafat impardonabil de mai multe ori, cu un președinte asupra căruia planează suspiciuni de corupție, un partid care a pierdut în ultima vreme din alegători. El însuși nu se simte foarte confortabil când este întrebat de cei 10.000 de euro obținuți de la un dezvoltator imobiliar, de procesul în care l-a apărat pe Radu Mazăre împotriva lui Feri Predescu sau de modul în care a obținut o garsonieră de la RAEDPP. Va candida? Trebuie să candideze, din punctul de vedere al USR. Dacă nu intră în cursă, partidul va pierde cu siguranță din electoratul care se așteaptă ca Stelian Ion să se bată pentru primăriei. Ar putea să explice o retragere, dar va ieși pe minus. Și, la cum merg lucrurile, câteva procente în minus duc USR-ul spre o zonă de nesiguranță în ceea ce privește accesul în parlament. Pare o scădere mare, dar e plauzibilă. USR nu e departe de a repeta scenariul altor partide-experiment care au avut rezultate bune, dar au dispărut. Și încă ceva: dacă USR nu joacă în Constanța, municipiu unde contează, unde să o facă?

Aceștia sunt principalii jucători de dreapta. Nu trebuie subestimat Tudorel Chesoi, reprezentantul Alianței Național Țărăniste, care nu are șanse de a ajunge primar, dar care are mari șanse de a obține cel puțin un consilier. Cu un discurs bazate pe proiecte concrete, dar și anti-administrația Făgădău, Chesoi obține voturi din dreapta eșichierului. PNL sau USR ar putea avea ideea să-l coopteze într-o alianță, sudând astfel două părți din electoratul antipesedist. Foarte probabil, lupta pentru primul loc va fi foarte strânsă, deci realmente fiecare vor va conta.

Claudiu Palaz, în opinia mea, nu este reprezentantul unui partid de dreapta, deși clamează acest lucru, ci este un aliat al PSD, așa cum s-a văzut în ultimii aproape 4 ani. Tot în opinia mea, acțiunile sale trebuie citite în această cheie, de partid care susține PSD.

Horia Constantinescu și Mircea Dobre provin din PSD, așadar nu pot fi considerați candidați de dreapta. Fiecare își joacă șansa sa, deși Mircea Dobre nu are, în opinia mea, absolut nicio șansă de a ajunge primar. Poate să obțină însă un post de consilier, poate două. Horia Constantinescu este foarte determinat. Pleacă în cursă din spatele lui Decebal Făgădău, poate recupera, rămâne de văzut cât de mult.

Concluzie: dacă Vergil Chițac și Stelian Ion vor candida separat, șansele lui Decebal Făgădău vor crește. Vergil Chițac nu se va retrage. O va face Stelian Ion? Dacă da, PNL va avea primar, dar USR și Stelian Ion vor avea de pierdut. Rămâne de văzut. Eu aș paria (nu mult) că nu se va retrage.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “De ce nu se va uni opoziția în Constanța ca să-l învingă pe actualul primar (deși ar trebui să o facă, dacă vrea într-adevăr să câștige alegerile)

  1. pnl a fost bot in bot cu psd in usl, epoca in care s-au invartit milioane de euro si va uitati la 10mii de euro ai lui Stelian… si eu am lucrat cand eram student la un birou prieten al lui mazare… acolo am gasit sa-mi incep meseria si sa-mi castig o paine, cand am vazut ca forteaza regulamentul, am renuntat… asta inseamna ca nu vreau binele orasului, sau as fi fost vreu psd-ist?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România. Un bărbat din Galați care a venit din Italia

sâm mart. 7 , 2020
Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară. Aceasta este al al patrulea depistat într-o singură zi. „Un nou caz de infectare cu Covid 19  a fost  confirmat în această seară. Este al 13- lea caz de infecţie cu noul coronavirus la nivel naţional. […]

V-ar putea interesa și: