De ce nu vreau luminițe de Crăciun în oraș

cristian hagi

Nu vreau luminițe de Crăciun în oraș. Sau, mai bine spus, nu vreau să plătesc pentru ele din banii mei.

Constanța aceasta mohorâtă și tristă, tâlhărită și violată timp de 20 de ani o gașcă fără scrupule, nu de sclipici are nevoie. Poate că ar ajuta la moral, cu siguranță ar smulge câteva zâmbete de pe chipurile copiilor, dar chibzuința, necesitate și, îmi permit să spun, bunul simț trebuie să ne călăuzească.

Anul trecut, eu și familia mea am plătit 82 de lei pentru iluminatul de Crăciun al Constanței. Nu m-a întrebat nimeni dacă vrea sau nu, a fost decizia primarului. Am plătit cât un vienez, deși un ziarist din capitala Austriei câștigă mai mult decât unul din Constanța. Anul acesta, nu voi mai plăti nimic, pentru că noul primar a decis că nu mai pune luminițe.

Dar să facem calculele. În iarna trecută, Primăria Constanța a alocat, pentru iluminatul de Crăciun, 5.495.899 lei, una din cele mai mari sume din România și chiar din orașele similare din Europa. La acești bani s-a adăugat costul cu energia electrică, de 4.147,2 lei pe zi. Luminile au stat în priză 72 de zile. Vorbim, în total, de o cheltuială de 5.806.939 lei.  Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Constanța se ridica la 283.872 de locuitori. Așadar, media pe cap de locuitor în ceea ce privește iluminatul festiv a fost de 20,45 lei. Sunteți 4 în familie? Asta înseamnă cam 82 de lei.

Primarul Vergil Chițac a spus că i se pare „indecent” să avem beculețe de Crăciun, în condițiile în care nici Viena sau Strasbourg, de exemplu, nu au, sau în care orașul cheltuie oricum mai mult decât produce. Constanța este, de facto, în faliment. De fapt, cele două orașe menționate de primar vor avea iluminat festiv, dar în condiții de criză, în zonele centrale, în special pietonale. Nu vor avea însă celebrele piețe de Crăciun. (Vedeți AICI cum arată luminițele de sărbători din Viena și AICI cum arată cele din Strasbourg.)

„Veniturile proprii ale orașului, toate veniturile, sunt mai mici decât cheltuielile. Dacă am fi o societate comercială, am intra în faliment.”, a spus Vergil Chițac. Așadar, deși poate părea un șoc pentru unii, Constanța nu este un oraș bogat. Dimpotrivă.

Primarul a spus că municipalitatea acordă subvenții de 178 milioane de lei, la un buget de circa 500 de milioane. Deci 30% din buget se duce pe subvenții. De pildă, 100 de milioane de lei se oferă pentru transportul de călători, 60 de milioane de lei pentru gigacalorie.

Un oraș se conduce ca o firmă. Ca o familie, dacă vreți. Dacă tu nu câștigi nici măcar să-ți întreții familia, îți cumperi beculețe? Te împrumuți? Dacă răspunsul este da, nu te oprește nimeni să-ți împodobești casa, balconul, curtea.

Primarul Chițac a găsit o soluție. Mai multe firme private vor împodobi câteva zone din oraș. Mai bine puțin decât deloc. Și e gratis pentru noi.

Eu aș vrea ca cei 82 de lei care nu s-au cheltuit acum în contul familiei mele să se cheltuie în viitor, chiar dacă sunt bani împrumutați, pentru investiții în oraș. Pentru străzi și trotuare asfaltate, pentru un sistem de termoficare care să nu înghită 274.000 de lei pe zi din banii noștri, în fiecare zi, fie iarnă, fie vară, pentru parcuri și alte spații verzi, pentru evenimente culturale, pentru locuri de parcare. Multe lucruri sunt de făcut în Constanța. Nu beculețele sunt pe primul loc.

Apropo, iarna trecută, luminițele au fost aprinse până la sfârșitul lunii ianuarie, în condițiile în care marile orașe din Europa le stingeau la începutul lunii. Cu adevărat risipă.

Citește și: Primarul Vergil Chițac – marile speranțe, primele dezamăgiri


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “De ce nu vreau luminițe de Crăciun în oraș

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Alegeri în carantină. Cum votăm. Informații utile

Dum dec. 6 , 2020
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că toate cele 18.802 secţii de votare din ţară organizate pentru alegerile parlamentare sunt pregătite pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a procesului electoral de duminică. 559 dintre ele sunt în județul Constanța. „Menţionăm că toate birourile electorale ale secţiilor de votare au preluat […]
vot

V-ar putea interesa și: