Parcul Tăbăcariei reprezintă încă o dovadă că primarul Decebal Făgădău continuă politica lui Radu Mazăre.
După administrația Mazăre, în care a activat la vârf și actualul primar, Constanța a rămas fără spații verzi. Importante suprafețe de spații verzi au fost fie ”retrocedate” unor băieți deștepți și fac obiectul unor dosare penale, fie înstrăinate de primărie, fie atribuite în folosință gratuită unor asociații, pe durată ”determinată” pentru construirea unor lăcașe de cult, sau pentru realizarea altor obiective.
PARCUL TĂBĂCĂRIE este cel mai important parc din Constanța. Acesta a fost conceput ca un tot unitar în jurul Lacului Tăbăcărie, între bulevardele Alexandru Lăpușneanu, Soveja, Mamaia, Aurel Vlaicu. Mutilarea lui a început pe vremea lui Radu Mazăre și continuă în mandatul primarului Decebal Făgădău. Viziunea mercantilă a lui Radu Mazăre, care vedea orice colțișor din Constanța ca pe o oportunitate de a face bani (în special în favoarea camarilei sale), era incompatibilă cu menținerea și îngrijirea Parcului Tăbăcăriei. Această oază de verdeță consuma bani, nu producea. Ca atare, rând pe rând, bucăți din parc au fost smulse destinației inițiale și au fost introduse în circuitul comercial. Cel mai bun exemplu este cel al City Parkmall, care a răpit acestui parc cea mai mare suprafață de spațiu verde. De la instaurarea administrației Mazăre, bucăți importante din parc au devenit proprietăți private. S-au construit două hoteluri, trei benzinării, blocuri, 2 restaurante, s-au amenajat alte zone care limitează accesul publicului. Principalele zone afectate sunt evidențiate în imaginile atașate.
În 2013 Radu Mazăre iniția un proiect prin care dorea să ”diversifice activitățile de agrement din Parcul Tabacarie” (HCL 271/2013).
Există parcuri de distracții peste tot în lume, dar orașele care au asemenea parcuri de distracții au și parcuri de recreere – grădini publice. Dacă Parcul Tăbăcăriei se va transforma în parc de distracții, o prelungire a Satului de Vacanță, în concordanță cu tendința generată de administrația Mazăre și continuată de administrația Făgădău, acest parc va rămâne o amintire. Parcelarea sa și transformarea în mai multe părculețe mici, tematice, îngrădite și cu acces limitat pentru public, sau în zone anexă a Mall-ului, a unor restaurante, hoteluri, bazine de înot, biserici reprezintă o greșeală enormă. Acesta este sfârșitul Parcului Tăbăcăriei.
O problemă foarte mare este aceea că administrația locală NU SE CONSULTĂ CU POPULAȚIA pe temele importante.
În 2013 Mazăre a luat decizia promovării acelui proiect pentru că așa a vrut el, acum, primarul Decebal Făgădău a convocat o ședință extraordinară pentru 12.10.2017 fără nicio consultare publică prealabilă tot pentru că așa vrea dumnealui.
În 2016 am organizat un protest în Parcul Tăbăcăriei prin care trăgeam un semnal de alaramă față de tendința de transformare a Parcului Tăbăcărie într-un bâlci. Am transmis primarului o petiție semnată de peste 200 de constănțeni. Evident că nu am primit niciun răspuns. În acea petiție solicitam inclusiv organizarea de dezbateri publice pentru orice decizie importantă luată cu privire la soarta Parcului Tăbăcăriei. În ciuda declarațiilor primarului, care consideră că adminisrația locală constănțeană acționează în mod transparent, realitatea demonstrează contrariul. Ne lovim în permanență de opacitate și de lipsă de reacție din partea primăriei față de solicitările legitime venite din partea constănțenilor.
La ședința consiliului local din 12.10.2017 s-a aprobat proiectul “Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical Heritage – Miniature Park” având ca obiectiv amenajarea unui parc de machete arhitecturale în interiorului Parcului Tabăcăriei, pe o suprafață de aproape 20.000 mp între Hotel Zodiac și Satul de vacanță. De menționat că PNL și dl. consilier Andrei Popescu nu și-au dat girul pentru acest proiect, abținându-se de la vot.
Principalele probleme pe care le-am identificat și pe care le-am expus, în linii mari în cadrul ședinței de consiliu local, sunt următoarele:
– Se ia o decizie cu privire la o suprafață foarte mare (cca 2 ha) din Parcul Tăbăcăriei fără a se supune dezbaterii publice o documentație de urbanism care să cuprindă întregul parc; în felul acesta parcul este fărâmițat și este afectată imaginea unitară a parcului
– Se betonează aproximativ 600 mp de spațiu verde (nu am lua în calcul și reconfigurarea aleilor, nefiind o piedere de spațiu verde)
– Întreaga zonă va fi împrejmuită, accesul va fi limitat de un interval orar, de eliberarea unor bilete (la început gratuite); limitarea accesului este incompatibilă cu ideea de parc și se apropie mai mult de ideea de muzeu, de parc tematic; spațiul respectiv nu va mai putea fi folosit în mod neîngrădit pentru relaxare, pentru joacă de către copii
– Nu există avizul Comisiei de urbanism
– Se pune accentul pe atragerea de turiști, dar se ignoră necesitățile constănțenilor, care au nevoie de un parc pentru recreere
– Construcțiile sunt, chipurile, provizorii, pe o durată de MINIM 10 ani, cu posibilitatea prelungirii
– Deși programul vizează ”îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului natural și a resurselor și parimoniului cultural”, componenta de utilizare durabilă a patrimoniului NATURAL este trecută în plan secund
– Se crează doar 4 locuri de muncă, după primii 3 ani cheltuielile de întreținere a infrastructurii vor reveni municipalității
– Impactul considerat pozitiv constă în ”intensificarea activităților economice în vecinătatea zonei amenajate”, în creșterea valorii proprietăților învecinate și crearea unui obiectiv turistic.
Primarul a invocat între argumentele pentru promovarea acestui proiect și starea neîngrijită a spațiului verde din perimetrul vizat. Cui revenea, oare, sarcina de a se îngriji de acest parc?
Inițiativa de atragere de fonduri europene este lăudabilă, dar această atragere de fonduri trebuie să fie în concordanță cu necesitățile. Constanța ar putea obține beneficii de pe urma existenței unui parc de miniaturi, dar AMPLASAT ÎN ALTĂ ZONĂ, fără amputarea Parcului Tăbăcăriei. Prin amplasarea în altă zonă s-ar putea pune în valoare mai bine acea zonă. Un posibil amplasament ar putea fi zona de la Poarta I, Muzeul Mozaicului Roman și str. Termele Romane. Este o zonă cu vad turistic (se vizitează Muzeele, Acvariu, ruina Cazinoului), are peste 2.000 mp, nu este pusă în valoare, are și cu accesibilitate de transport public, nu se distruge un parc foarte frecventat și drag constănțenilor.
În cazul în care Consiliul Local nu va reveni asupra acestei decizii, intenționez să propun colegilor din USR atacarea în instanță hotărârii de consiliu local. Parcul Tăbăcăriei trebuie să rămână o oază de verdeață, un loc accesibil publicului fără nicio restricție!
Am atașat acestui text și câteva fotografii cu Parcul Tăbăcăriei din perioada copilăriei mele. De ce să nu aibă și copiii noștri dreptul la un colțișor de natură în mijlocul acestei jungle urbane?
Un text preluat de pe pagina de Facebook a deputatului USR Ion Cristian-Stelian