De ce povestea dudului tăiat nu este numai despre dud

Tăiat de români, la cererea americanilor

Prima mea mini-anchetă în calitate de ziarist a fost despre un copac tăiat. Se întâmpla acum vreo 14 ani. Un constănțean a venit la redacție și a reclamat faptul că a primit o amendă pentru că a tăiat un pom. ”Era plantat de mine, în curtea mea. A crescut prea mare, făcea prea multă umbră și l-am tăiat”, mi-a spus. Îi citeam în ochi nedumerirea. Nu înțelegea ce făcuse greșit. Era copacul lui, curtea lui, cum să fie amendat că îl taie?

Revin la dud. Scriam zilele trecute, în premieră, că americanii care produc filmul ”What Happened to Monday” au tăiat un dud pentru câteva scene de film. Puteți citi AICI.

dud 1
Dudul, înainte de tăiere

Am informații 100% sigure că acest dud a fost tăiat fără a exista nicio autorizație. Pe americani i-a deranjat și autoritățile locale au fost de acord că îl taie, cu promisiunea că se vor planta alți zece. S-au bazat pe faptul că acel copac nu figurează în niciun registru. Oficial, nu exista. Am întrebat oficial Primăria Constanța, aștept răspuns. Vă asigur însă că, dacă dumneavoastră tăiați un copac fără să întrebați pe nimeni, fără o hârtie la mână, veți primi amendă.

Era singurul copac de pe stradă (foto: Google Earth)

Un autor care îmi place, Malcom Gladwell, și despre care am mai scris aici notează într-una dintre cărțile sale un lucru fundamental despre modul în care trebuie să funcționeze o autoritate:

Oamenii acceptă autoritatea atunci când văd că îi tratează pe toți egal, atunci când este posibil să vorbești și să fii ascultat și atunci când există reguli în vigoare care te asigură că mâine nu vei fi tratat în mod radical diferit față de modul în care ești tratat astăzi. Legitimitatea se bazează pe dreptate, pe dreptul la cuvânt și previzibilitate”.

Aceasta trebuie să fie rugăciunea pe care o rostesc toți funcționarii publici în fiecare zi, de la portar la primar.

Oamenii trebuie consultați despre ce se întâmplă în orașul lor și trebuie tratați egali. Nu suntem în Ferma animalelor, unde toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale ca alte. Pentru că sunt americane.

Un prieten mi-a spus, după o simplă căutare pe internet, cum se procedează în alte părți. Studiourile Marvel au mutat câțiva copaci în Atlanta, care nu dădeau bine în imagini, și au plătit 8.000 de euro pentru a planta alții.

1412371081-magnolia-archives (1)
Copac mutat de studiourile de film Marvel, în SUA (foto: clatl.com)

”De parcă nu aveau Photoshop”, a comentat peisagistul orașului, potrivit clatl.com. Dacă ar mai fi vrut să mute copaci și cu altă ocazie (nu să îi taie) ar fi trebuit să plătească o taxă de 63.000 de dolari.

Un prieten, Adrian Boioglu, îmi vorbea despre beneficiile economice ale filmului. 50 de lei pentru figuranți, hotel plin, restaurante cu încasări. Da, un hotel din peninsulă și un restaurant au avut zile bune. Dar dacă așa vrem să creștem turismul și să trăim, eu unul spun pas. Așa de ieftin de vindem?

S-ar putea să nu fie chiar așa de ieftin precum credem. Din informațiile pe care le am, producătorii ar fi avut în față o listă cu firme ”recomandate” cu care să lucreze. Asta ar explica multe. Chiar și de ce povestea dudului tăiat nu este numai despre dud.

P.S.

”Sper că Primăria glumește sau că are un buletin de analiză fito-sanitară care atestă că acel dud era bolnav! Din ce văd eu în fotografie, pomul era bien-merci. Nici alburnul (partea de sub coaja lemnului) și nici duramenul (inima lemnului) nu imi par afectate de nicio boala. Categoric, nu exista niciun pericol de prăbușire a copacului peste stradă, construcții, persoane etc. Dacă nu avea nici omizi peste pragul economic de dăunare (PED), adică 20 omizi/mp, chiar că nu au nicio scuză”. Marian Tudor, horticultor, catedra de biologie a Universității Ovidius din Constanța.

Un articol de Cristian Hagi


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “De ce povestea dudului tăiat nu este numai despre dud

  1. Încep să cred că orașul Constanta a fost ales pentru acest film pentru faptul avea cei mai puțini copaci din ROMÂNIA. Și cum totuși mai erau câțiva, ei încurcau scenariul filmului SF ( fără nimic verde într-un scenariu apocaliptic) si au tăiat tot ce era verde și încurca … Și noi ne vom mândri ca aici s-a filmat acest film … Câta viziune!

  2. Total de acord, Constanţa e un oraş bananier dintr-o ţară bananieră.

    Tu vorbeşti aici şi de mutarea unor arbori prin Atlanta. Pe când se filma trilogia Lord of the Rings în Noua Zeelandă şi a trebuit amenajat Edorasul (ceva cetate de scaun situată pe un deal), autorităţile au încheiat un contract cu producătorii trilogiei prin care i-au obligat să aducă zona respectivă exact la starea anterioară filmărilor, până la cel mai mic nivel. Din câte citeam pe temă, producătorii au filmat şi fotografiat zona cam două zile ca să aibă în faţa ochilor modul în care arăta zona înainte de începerea amenajărilor. Evident, Noua Zeelandă nu e o ţară bananieră.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO. Incidente între unioniști și jandarmi

mar sept. 22 , 2015
Peste 250 de tineri din Republica Moldova și România au ajuns, astăzi, la Neptun unde se desfășoară ședința comună de a Guvernelor de la București și Chișinău și scandează lozinci în favoarea unirii Republicii Moldova cu România, informează Publika Tv. Manifestanţii, conduşi de George Simion, cer monedă unică şi unirea […]

V-ar putea interesa și: