De ce varianta omicron este o veste bună

coronavirus incidenta

Variana Omicron pare să fie o veste bună. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, susţine că, o virulenţă mai scăzută a tulpinii Omicron, aşa cum rezultă din primele date ştiinţifice, ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei.

„Din datele ştiinţifice pe care le avem până acum, tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta, în schimb se pare că virulenţa este mult mai mică, ceea ce ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei. Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominanţei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an. Tulpina Delta este în continuare dominantă în România şi Europa”, a declarat miercuri managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

Medicul ieşean afirmă că peste două săptămâni vom şti cu exactitate cât de virulentă este tulpina Omicron, urmărind evoluţia cazurilor din Africa de Sud.

Florin Roşu este convins că în valul cinci vor mai exista cazuri grave care vor necesita îngrijire în terapie intensivă, dar intensitatea valului va fi condiţionată de respectarea unor reguli precum prevenţia şi testarea extinsă, însă va depinde şi de nivelul vaccinării.

„Aşa cum am afirmat la debutul pandemiei, aceasta se va întinde până la începutul anului 2023, în timp ce anul 2022 va fi anul de trecere, de transformare a patologiei COVID-19, boala devenind ca o gripă. Chiar dacă nu există similitudini între cele două boli, fiind patologii diferite, vor exista cazuri, unele necesitând îngrijire de terapie intensivă. Prevenţia COVID-19 va fi reprezentată de vaccin, într-o singură doză, dar şi tratamentul cu un medicament antiviral ţintit”, a adăugat managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

Alianţa Pfizer/BioNTech anunţă că pregătete un vaccin adaptat variantei omicron a SARS-CoV-2, care urmează să fie gata ”în martie”, relatează AFP.

Alianţa farmaceutică anunţă tot miercuri că actualul său vaccin împotriva covid-19 este, de altfel, ”eficient în continuare” împotriva variantei omicron a noului coronavirus – ”după (vaccinarea cu) trei doze”.

Alianţa vrea, cu toate acestea, să finalizeze un vaccin adaptat variantei omicron ”până în martie”.

Potrivit unor studii realizate de către cele două companii, ”vaccinul este în continuare eficient împotriva covid-19 şi totodată împotriva variantei omicron, în cazul în care a fost administrat în trei doze”.

Însă această nouă variantă a noului coronavirus ”probabil că nu este suficient de neutralizată după (vaccinarea) cu două doze”, apreciază ele.

”Vom continua dezvoltarea unui vaccin specific variantei omicron şi sperăm să-l facem disponibil până în martie, în cazul în care va fi necesară o adaptare”, anunţă într-un comunicat cele două laboratoare farmaceutice.

Vaccinarea cu ”o a treia doză furnizează un nvel de anticorpi neutralizanţi împotriva omicron similar celui observat după (vaccinarea) cu două doze” în cazul altor variante.

”Deşi (vaccinarea cu) două doze de vaccin poate oferi în continuare o protecţie împotriva bolii grave cauzate de tulpina omicron, este clar, potrivit acestor date preliminare, că protecţia este îmbunătăţită (prin vaccinarea) cu o a treia doză a vaccinului nostru”, rezumă, citat în comunicat,  CEO-ul Pfizer Albert Bourla.

Varianta omicron – considerată ”extrem de transmisibilă” de către OMS – a fost descoperit pentru prima oară la sfârşitul lui noiembrie în Africa de Sud şi a fost depistată rapid în numeroase ţări.

Apariţia acestei noi variante a SARS-CoV-2 a creat o atmosferă de panică mai ales în Europa, care este deja prada unui al cincilea val al epidemiei, cauzat de varianta indiană (delta).

Însă această nouă varinată pare să nu crească gravitatea simptomelor, potrivit ultimelor date publicate de către Organizaţa Mondială a Sănătăţii (OMS).

Este ”aproape sigur” că omicron nu cauzează cazuri mai grave decât delta, a declarat AFP consilierul Casei Albe Anthony Fauci


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Dr. Irinel Popescu ar fi promis 100.000 de euro procurorilor DNA care-l urmăreau

mie dec. 8 , 2021
Directorul Centrului de Chirurgie Generală si Transplant Hepatic de la Institutului Fundeni, Irinel Popescu, a fost trimis în judecată, miercuri, de DNA pentru dare de mită. Profesorul ar fi promis 100.000 de euro procurorilor DNA care-l urmăreau în alte dosare, pentru ca aceştia să ridice sechestrele şi să dispună soluţii […]

V-ar putea interesa și: