Decebal Făgădău este cercetat penal de către DNA, pentru un dosar în care, spun procurorii, i-a dat o mână de ajutor nelegală omului de afaceri Florin Cârstocea.
Cu ceva timp înainte de comiterea faptul de care este acuzat, primarul spunea că, dacă ar putea, l-ar clona pe omul de afaceri, din punt de vedere al comportamentului.
Pe scurt, cazul sună așa: pe plaja din staţiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, a fost construit, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța. Mohammad Murad, care deținea un imobil în zonă, a cerut în instanță anularea autorizaţiei de construire, pe motiv că a fost emisă cu încălcarea legii. Instanța i-a dat dreptate și a decis anularea, în anul 2013. În același an, Primăria Constanța a înștiințat instanța că a emis, la 3 septembrie 2013, o nouă autorizație de construire pentru imobil. O semnase Decebal Făgădău. Certificatul de urbanism era semnat de Radu Mazăre. Detalii AICI.
Blocul cu pricina aparține societății RHC City Crown SRL Constanța, administrată de cunoscutul om de afaceri Florin Cârstocea, scrie Ordinea.ro. Între acesta și Radu Mazăre exista o relație apropiată, fostul primar participând, de pildă, în 2010, la petrecerea somptuoasă organizată de omul de afaceri. Atunci, pentru el a cântat celebra (odată) formație Smokie. Tot în acea vreme, Cârstocea organiza majoratul fiului cel mic, pentru care a apelat la vedete locale: Simplu, Smiley, Elena Gheorghe și Anda Adam.
Florin Cârstocea apărea și lângă Decebal Făgădău, dar nu la petreceri extravagante, ci la evenimente culturale. Una dintre aceste apariții a fost în 2015, la vernisajul prilejuit de tabăra de pictură Pontul Euxin „Dobrogea interbelică de la Sulina la Balchik”, eveniment organizat de Florin Cârstocea, prin Asociația Pontul Euxin.
La vernisaj a participat și Decebal Făgădău, care nu a pierdut ocazia să adreseze o mică odă omului de afaceri, despre care a spus că trebuie clonat.
„Vin oricând cu mare plăcere în muzeu. Vin ca acasă. Anul acesta, vernisajul a reușit să surprindă exact tușele acelea cu care eu am crescut, de la 3 luni, de când tata m-a dus prima dată la Sulina, până la apusul mării, de care sincer nu pot să mă lipsesc atunci când sunt apăsat de probleme, scandaluri și breaking news-uri. Am venit aici pentru că îmi place să mă consider un amic al unui om încăpățânat, al unui om perseverent, al unui om pe care sper să îl clonez ca și comportament, pentru că a organiza o tabără de pictură astăzi nu ține prima pagină, dar ține loc de mărturie după care ne vor judeca copiii noștri și asta mi se pare important”, spunea atunci primarul Decebal Făgădău.
Mai rezervat în declarații, Florin Cârstocea a cerut sprijin financiar de la primăria reprezentantă de Decebal Făgădău.
„Am dat drumul la această tabără de pictură, am adus-o la a treia ediție, am copt-o, însă pe an ce trece cheltuielile sunt mari. Nu e ușor de ținut o astfel de manifestare. Deja am făcut un eveniment la nivel regional, național. Eu cred că a devenit un fenomen cultural regional. Ar trebui poate ca și autoritățile locale și județene să se implice, chiar de anul viitor, dacă este posibil. Nu sunt sume extraordinar de mari pentru autoritățile locale. Și cu ajutorul meu, și poate găsim și alții, o putem duce mai departe. Ar fi păcat să o întrerupem, pentru că deja s-a creat un obicei și s-ar putea să rămână tabăra de pictură în istoria culturii”, a mai spus Florin Cârstocea.