Decizia privind votul în două tururi la locale ne va spune dacă USL trăiește sau nu. Dacă la anul vom vota în două tururi, înseamnă că alianța aceasta e moartă și îngropată. Dacă nu, e un semn că, deși i-am cântat, oficial, prohodul, ea este vie și nevătămată.
Prima întrebare este dacă, din punct de vedere legal, putem avea, în iunie 2020, alegeri în două tururi. Răspunsul e clar: da. Metoda: ordonanță de urgență sau asumarea răspunderii. Guvernul Orban își poate asuma lucrul acesta și, cel mai probabil, va fi acceptat de către parlamentari. PNL, USR, PMP și PLUS sunt pro, dar sunt convins că vor fi și parlamentari PSD care vor vota pentru. Dacă opțiunea nu trece, e primul pas spre anticipate, dorite de PNL și președintele Iohannis. Deci o situație win – win.
Întrebarea este însă dacă liberalii își doresc acest lucru. Au deja primari în localități importante, iar aceștia cu siguranță nu vor dori concurență. În județul Constanța, de pildă, în afară de orașul Constanța și de Năvodari, dețin multe localități importante. Este sigur că va câștiga PNL municipiul Constanța dacă vor fi alegeri în două tururi? Sau Năvodariul? Nu, nicidecum. În Constanța, de exemplu, nu au candidat încă, în condițiile în care USR a anunțat deja că merge pe mâna lui Stelian Ion, care are notorietate în oraș. În luptă ar putea intra și Vergil Chițac, cel care, în 2016, când a candidat din partea PNL, a fost la numai 7.000 de voturi de Decebal Făgădău. Ar fi un candidat redutabil. Liberalii au o misiune grea în a găsi pe cineva mai bun decât cei doi. Poate există, dar nu l-au găsit încă și timpul nu prea mai are răbdare cu ei.
În multe dintre județe, PSD și PNL s-ar mulțumi cu conservarea rezultatelor din 2016. Desigur, se va mai schimba ceva, în unele localități, în funcție de prestația primarului. Vor putea să-și adauge noi primării, acolo unde edilul nu a convins. Spre exemplu, chiar și într-un singur tur, primarul Constanței, Decebal Făgădău, poate fi învins. Cu siguranță însă că nu va fi însă cu ușor, dacă dreapta nu se unește pentru a susține un candidat comun. Să luăm în calcul și că PNL s-ar putea uita cu mult mai multă atenție la Consiliul Județean Constanța, care are în subordine instituții precum regia de apă, decât la Primăria Constanța, al cărui buget e peticit în fiecare an.
Alegerile în două tururi ar avantaja în special alianța USR – PLUS, care le-a cerut explicit și le-a trecut în protocolul semnat cu PNL (și asumat). Pentru ea, aflată într-un declin, în ultimele șase luni, ar fi o mare șansă.
Mai e ceva: deși Klaus Iohannis a obținut acum aproape 70% din voturi, strategii PNL nu se îmbată cu apă rece și știu că nu aceasta este scorul de moment al partidului. Și mai știu că PNL se va eroda cât timp va fi la guvernare. Așadar, alegeri într-un singur tur ar putea să sune bine, pentru ei, ca să-și securizeze primarii pe care-i au.
Legislația electorală nu se poate schimba cu mai puțin de 6 luni înainte de alegeri. Vom vedea, așadar, în scurt timp dacă USL trăiește sau nu.