Decizie bombă a instanței: certificat constatator negativ pentru austriecii de la Strabag. Care sunt consecințele

Curtea de Apel București a emis recent o hotărâre care poate avea efecte profunde pe piața construcțiilor de infrastructură din România. Austriecii de la Strabag, a decis instanța, au certificat constatator negativ, ceea ce practic îi împiedică să mai participe la licitații.

Astfel, începând cu data de 14.09.2021, pentru o perioadă de 3 ani, STRABAG SRL se află în situația vădită de excludere din procedurile de licitație publică, întrucât, conform documentelor constatatoare nr. 2599 şi nr. 2600, încărcate pe site-ului oficial dedicat licitațiilor publice,  pe numele acestei societăți, parte de grupului STRABAG AG, au fost emise ani documente constatatoare negative.

Acest fapt este confirmat de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor  prin decizia nr. 2236/C8/2287,2290,2291,2292,2303,2304/26.10.2022. Decizia a rămas definitivă prin hotărârea nr. 318 pronunțată la data de 07.02.2023 de Curtea de Apel București.

În decizia CNSC, pe care o anexăm, instituția expune o motivare amplă a soluției de excludere din procedura de licitație publică a operatorului Strabag SRL (la paginile 30 -32). Concluzia organismului administrativ jurisdicțional este următoarea:

„Potrivit datelor existente pe portalul oficial www. portal.just.ro, şi susţinerilor STRABAG SRL, documentele constatatoare nr. 2599 şi nr. 2600, emise de CNAIR-DRDP Craiova la data de 14.09.2021, nu au fost suspendate de la executare, astfel, producându-şi efectele juridice.

Prin urmare, Consiliul constată că autoritatea contractantă, în mod corect, a respins ofertele STRABAG SRL, pentru loturile 3 şi 4 ale procedurii, în temeiul art. 167 alin. 1) Ut. g) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, conform căruia ,,Autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru orice operator economic care se află în oricare dintre următoarele situaţii: g) operatorul economic şi-a încălcat în mod grav sau repetat obligaţiile principale ce-i reveneau în cadrul unui contract de achiziţii publice, al unui contract de achiziţii sectoriale sau al unui contract de concesiune încheiate anterior, iar aceste încălcări au dus la încetarea anticipată a respectivului contract, plata de daune-interese sau alte sancţiuni comparabile.

În aceste condiţii, Consiliul constată că întoarcerea la reevaluarea ofertelor STRABAG SRL, pentru loturile 3 şi 4, nu este posibilă, acestea trebuind a fi excluse, pentru motivul mai sus precizat.

În sensul celor consemnate mai sus, Consiliul constată că jurisprudenţa în materia achiziţiilor publice este constantă, practica statornică fiind în sensul celor antemenţionate”.

Probleme și în Germania

De altfel, acesta nu este singurul motiv pentru care STRABAG SRL, subsidiara din România a grupului Strabag,  se află în situația de excludere din procedurile de achiziție publică, ci și din prisma încălcării regulilor de concurență de tip cartel care vizează trucarea licitațiilor.

Conform comunicatelor oficiale date de Autoritatea Federală de Concurenţă din Austria, de Oficiul Federal anti – Cartel din Germania, Autoritatea Maghiară pentru Concurență, grupul STRABAG a fost sancționat pentru pentru apartenența la un cartel anticoncurențial care acționa prin fixarea ilegală de prețuri și împărțirea pieței în sectorul construcțiilor. STRABAG, subsidiara din România, afiliată grupului austriac Strabag a încălcat grav și repetat nu doar legislația privind concurența, ci a și fost sancționată pentru nerespectarea obligațiilor asumate prin contracte de achiziție publică. Detalii AICI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

4 comentarii la “Decizie bombă a instanței: certificat constatator negativ pentru austriecii de la Strabag. Care sunt consecințele

  1. Defapt ,un proverb zice;. „spune-mi cu cine te inprietenesti ca, apoi sa iti spun cine esti! Daca Strabag au actionari Rusi ce sa mai astepti de la Austrieci. Conruptie, sataj si mafie. Totusi au si unele merite; lucrarile par a fi de calitate.mai putin soseaua Les-Tinca unde acum se vede ce fundatie iau bagat. Petris din carierele de pe langa Crisul Repede. Aceasta sosea nu a vazut piatra clcarosa din zona montana, aceasta lua drumul exportului in Ungaria la autostrazi. O spun pentru ca cunosc acest fenomen tragic. La drumurile noasre mege ori cum. Deaceia soselele se duc inlaturi se crapa pe la mijloc iar cand vin apele o iau la vale. Asa e Romanica noastra.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Benele pentru deșeuri voluminoase sunt amplasate în Faleză nord până pe 9 aprilie

lun apr. 3 , 2023
Săptămâna aceasta, până pe 09 aprilie 2023, Polaris a amplasat bene unde puteți arunca gratuit deșeuri voluminoase în cartierul Faleză Nord pe strada Cașin (cap linie 102) și pe strada Pescarilor, bl FZ 26. Benele sunt amplasate lângă platformele pentru colectarea deșeurilor menajere. În aceste platforme speciale puteți depune deșeurile […]

V-ar putea interesa și: