Preşedintele SUA Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean sâmbătă, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, relatează AFP.
În declaraţia tradiţională a Casei Albe difuzată cu ocazia zilei de comemorare, 24 aprilie, se menţionează pentru prima dată cuvântul „genocid”.
„Americanii îi onorează pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani”, a scris Joe Biden.
„Afirmăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a copleşi pe nimeni, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată”, a adăugat el.
Imediat după difuzarea comunicatului de presă de către Casa Albă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat „politizarea de către terţi” a dezbaterii din jurul acestei perioade a istoriei.
Genocidul armean este recunoscut de peste 20 de ţări şi de numeroşi istorici, dar este puternic contestat de Turcia.
Joe Biden, care promisese în timpul campaniei sale electorale să ia iniţiativa în acest dosar, l-a informat vineri pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan de decizia sa în cadrul unei convorbiri telefonice.
Cei doi lideri au fost de acord să se întâlnească în iunie, în marja summitului NATO de la Bruxelles.
Armenia, precum și mulți istorici susțin că până la 1,5 milioane de armeni au fost uciși de forțele otomane într-o campanie gândită să extermine etnicii armeni din Anatolia. Ankara are o viziune radical diferită și insistă că sute de mii de oameni, și nu 1,5 milioane, deci sute de mii, printre care însă și turci, și-au pierdut viețile în timp ce forțele otomane se luptau cu cele ale Rusiei pentru controlul asupra Anatoliei.
La nivel guvernamental, pozițiile sunt inflexibile. „Nici nu se pune problema să lăsăm să planeze asupra Turciei o umbră numită genocid”, spunea liderul de la Ankara, Recep Tayip Erdogan. Pe de altă parte, scuzele prezentate oficial familiilor victimelor de către administrația de la Ankara nu sunt suficiente, insistă Erevanul.
România, unde trăiesc comunități mari și de armeni și de turci, în ciuda tendinței de la nivel european, nu a recunoscut genocidul.