Delfinariul din Constanța a plătit anul trecut 3,2 milioane lei pentru folosirea în spectacole a patru delfini salvați din Ucraina

Consiliul Județean Constanța a anunțat, anul trecut, că patru delfini au fost salvați din Harkov, Ucraina și au ajuns la singurul delfinariu din România.

Un gest frumos, de solidaritate cu mamiferele care erau în pericol din cauza războiului nemilos declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Mai mult, delfinii străini și cu cei români au dat împreună reprezentații, lucru care se întâmplă și în prezent.

Ce nu ne-au spus autoritățile din Constanța atunci a fost că partea română semnase un contract prin care se obliga să plătească pentru aceste reprezentații. Și nu puțin, ci 40% din încasările totale ale Delfinariului. Documentul poate fi consultat AICI.

Contractul a fost semnat de Iulian Călin, membru USR, numit în funcția de director interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturi de Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, care are în subordine CMSN. Iulian Călin venise în locul dr. Adrian Bîlbă.

Este o operațiune de salvare a unor delfini și lei de mare, care a fost făcută cu aprobarea președintelui CJ, Mihai Lupu. Vor fi aduși la noi pentru că noi avem unde să îi ținem până când vor fi trimiși înapoi”, spunea atunci Iulian Călin, directorul CMSN, membru USR. Detalii: Președintele Consiliului Județean Constanța, PNL, a numit un USR-ist la conducerea Delfinariului. A fost director la o firmă care fabrică sticlă, cu un singur angajat și profit de 434 de lei pe lună

Curios, CMSN nu a semnat contractul pentru folosirea delfinilor cu vreo firmă din Ucraina, ci cu un SRL din Voluntari, Marine World SRL, înființat în aprilie 2022.

Firma are ca obiect de activitate „Alte activităţi recreative şi distractive” și este administrată de o anume Focșa Elena. Aceasta mai este asociat unic într-o firmă. Se numește Champignon Champion FF SRL, înființată în 2019, și are ca obiect principal de activitatea „comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor”. Afacerea n-a mers bine, firma este acum inactivă fiscal. Din informațiile Ministerului de Finanțe, firma nu a avut activitate.

Facturi de 3.262.495,06 lei

Am întrebat, încă de anul trecut, câți bani a plătit CMSN pentru folosirea delfinilor din Ucraina. Directorul Iulian Călin ne-a spus că va răspunde la întrebare, dar nu a făcut-o. Am întrebat din nou la începutul acestui an, dar de asemenea nu am primit niciun răspuns. În cele din urmă, am formulat o cerere bazată pe Legea 544 privind liberul acces la informații de interes public, către CJC. Așa am intrat în posesia datelor și facturilor.

Contractul a fost încheiat pe un an, iar realizarea veniturilor a început de la prima reprezentație comună. Aceștia au început antrenamentele cu publicul pe 19 iunie 2022.

Suma totală plătită, pe parcursul întregului an 2022, de către CMSN firmei SC Marine World SRL este de 3.262.495,06 lei, se arată în răspunsul oficial al instituției.

Contractul a fost semnat pe 14 iunie 2022. Prima factură a fost emisă pentru perioada 19 – 30 iunie, deci din prima zi când au început antrenamentele. Valoare: 210.541 lei. Au urma facturi pentru iulie – 997.641 lei, august – 1.474.544 lei. Din septembrie, la factură s-a adăugat și TVA, astfel că suma totală plătită a fost de 399.187 lei. Au urmat octombrie – 133.510 lei, noiembrie – 112.193 lei și decembrie – 61.967 lei.

Regula de trei simplă ne arată că dacă 3.262.495 lei reprezintă 40% din total, înseamnă că încasările Delfinariului au fost de 8.156.237 lei în perioada iunie – decembrie 2022.

Haideți să comparăm suma aceasta cu ce s-a întâmplat în 2019, unul din anii normali, de dinainte de pandemie, pentru că din 2020 a început nebunia și activitate tuturor instituțiilor a fost grav perturbată.

Între edutainment și profit

În 2019, așadar, Delfinariul a avut încasări de 6.509.605 lei. Tarifele de intrare erau însă mult mai mici.

„Noi nu modificăm prețurile în acest an. Este cuvântul pe care-l dau către vizitatori, pentru că nu se justifică să modifici prețurile în condițiile în care ai ajuns în situația de suficiență financiar-economică, adică în situația în care nu mai consumi bani de la bugetul județului. Degrevăm deci bugetul județului prin faptul că mai mulți vizitatori înseamnă mai multe venituri și preferăm să încasăm puțin de la mai mulți decât mult de la puțini. În felul acesta ne facem și mesajul educativ, și județul Constanța își face datoria față de turist și față de locuitori prin faptul că furnizează un serviciu educativ și de edutainment, adică de educație plăcută, la un preț convenabil, adică un preț de 9 euro adultul și, atenție, 2 euro copilul, în plin sezon. Este un preț care include Delfinariul și Microrezervația, un preț pe care nu îl mai găsești în alte delfinarii.”, spunea directorul de atunci, dr. Adrian Bîlbă.

Echipa condusă de Mihai Lupu a decis însă să majoreze tarifele. Intrarea la Delfinariu costă 60 de lei. De aceea și veniturile pe 2022 sunt mai mari. Detalii: Consiliul Județean Constanța a majorat cu 66,6% tariful unic de intrare la Delfinariu și Microrezervație

În acest context, reamintim că CJ Constanța a pierdut finanțarea de cinci milioane euro pentru extinderea Delfinariului. Detalii AICI. Instituția a încercat să explice cum s-a ajuns la acest eșec incredibil (detalii AICI).


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Delfinariul din Constanța a plătit anul trecut 3,2 milioane lei pentru folosirea în spectacole a patru delfini salvați din Ucraina

  1. Noi le plătim și hârtia igienica, le cazam animalele dar mai dam so bani pentru reprezentații.
    Pai cazarea și întreținerea spațiului și medicamente, hrana… se dau bani înapoi pentru ele.
    Departe de mine sa am ceva cu animalele marine.
    Doar cu cele biped.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Taxe neschimbate în Eforie anul acesta

mar feb. 7 , 2023
Consiliului Local al oraşului Eforie a stabilit ca în acest an dările către bugetul local să rămână la acelaşi nivel cu cele aprobate pentru 2022, cu menţiunea că impozitele sau taxele locale constau într-o sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei sume în lei se vor indexa […]
lei

V-ar putea interesa și: