Delfinariul se pregătește să aducă o nouă atracție pentru constănțeni și pentru turiști: lei de mare californieni.
Pe 26 martie va veni primul, un mascul, după care vor ajunge încă două femele, până cel târziu pe 1 mai, data când se deschide oficial sezonul turistic pe litoral.
„Ne pregătim pentru sezon – aducem noi animale. Am reabilitat bazinul vechi al delfinilor ce nu va mai fi folosit pentru delfini ci pentru leii de mare. Avem în plan să venim cu niște lei de mare californieni, foarte blânzi, dresați, împreună cu o echipa umană ce-i susține, întreține, dresează și cu care vom realiza o colaborare de prezentări educative. Veți avea multe de aflat , de învățat de la acești lei de mare”, ne-a spus directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă.
De altfel, conducerea și angajații CMSN au început deja pregătirile pentru noua casă a leilor de mare.
„Am făcut mai multe modificări vechiului bazin în care stăteau delfinii: am extins puntea pentru că leii de mare sunt animale mai terestre decât delfinii și au nevoie de o suprafață de uscat mai mare, mai importantă. În spate am făcut un bazin mic să se bălăcească cât timp tratăm apa în bazinul asta mare. Am hidroizolat bazinul și-apoi l-am vopsit și am refăcut și puntea pe care stau instructorii; i-am refăcut izolația și i-am dat luciu (este necesar pentru aceste animale s-avem o punte alunecoasă). Pe vremuri, când erau delfinii aici, puntea trebuia să fie abrazivă, stăteau doar dresorii și nu trebuiau s-alunece. Acum puntea trebuie să fie foarte alunecoasă, fiindcă acești lei de mare se deplasează prin alunecare” ne explică directorul Delfinariului, Adrian Bîlbă.
Prin leii de mare, CMSN va bifa și componenta educațională pe care o îndeplinește, ca muzeu, căci este muzeu.
„Vom avea o suită de reprezentații educative. Ele se vor adaugă prețului biletului de intrare și vor fi cota separată, această colaborare fiind prinsă ca o expoziție suplimentară. Noi suntem muzeu, obligația noastră și respectul față de animale înseamnă educația și dragostea față de ele și față de biodiversitate și în consecință vom avea reprezentații educative. Ce înseamnă asta ? Că vom umple spațiul asta cu panouri informaționale cu specii, cu evoluția lor, cu toate particularitățile ce țin de anatomia deosebită a acestor animale care suferă, din păcate, de multe ori de prezența omului. Sunt animale terestre ce intră în apă să se hrănească. Sunt animale care preferă să odihnească pe sol, pentru că în apă au toți prădătorii, toți dușmanii, acolo în apă merg doar ca să mănânce. Le vom asigura un mediu cât mai bun, oamenii să înțeleagă că leii de mare sunt colegi cu noi de uscat, și în consecință trebuie să le lăsăm și lor spațiu vital”, a conchis Adrian Bîlbă.
Leii de mare fac parte din specia Zalophus Californiensis, o specie mai blândă decât altele, care se găsește în mai multe delfinarii din lume.
Delfinariul din Constanța a mai avut un leu de mare, John, care a murit în noiembrie 2016, la 21 de ani, echivalentul a 90 de ani umani.