Dezastrul de pe malul lacului Tăbăcărie. Bola aruncă mănușa

Malul se surpă. O plimbare prin zonă te poate pune în pericol

Dacă te plimbi pe malul lacului Tăbăcărie îți poți da seama, dintr-o privire, cam unde suntem, după mai bine de 30 de ani din decembrie 1989. Maluri care stau să cadă, mizerie, multă mizerie (în ciuda consecventelor campanii de ecologizare), o zonă care pare părăsită, de parcă un război s-a abătut asupra ei. O oglindă a Constanței.

Autoritățile statului și-au pasat de la una la alta responsabilitatea. Practic, nu s-a știut foarte clar cine are în administrare malul. Actualul director al ABADL, Bogdan Bola, spune că a rezolvat misterul și că l-a costat numai 22 de lei și 90 de bani. Malul aparține Consiliului Municipal Constanța.

Iată ce spune.

„Douăzeci și doi de lei și nouăzeci de bani…. Atât ne-a costat să dezvăluim un mister care dăinuie de prea mulți ani în orașul nostru – ale cui sunt malurile de pe lacul Tăbăcărie. Și am reușit asta în doar câteva săptămâni, din momentul în care am început igienizarea luciului de apă de pe lac. Mi se părea normal ca, în cazul care aparțineau Apelor Române, să începem imediat să căutăm surse de finanțare pentru reabilitarea acestuia. Dar, în pofida tuturor declarațiilor publice din ultimii ani din partea autorităților locale, nu a fost așa…

În urma întâlnirilor solicitate de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (#ABADL) cu Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța (#CJC), am descoperit că niciuna dintre instituții nu are în posesie/administrare acest mal. Însă la propunerea celor de la CJC, am solicitat să ni se elibereze copii după documentația care a stat la baza Proiectului 330/1975 pentru construirea acelei construcții hidrotehnice. Și astfel, cu 22.90 lei, am descoperit că beneficiarul lucrării „Consolidare mal lac Tăbăcărie – Constanța” era Consiliul Popular al Municipiului Constanța (CPMC), actualul Consiliu Local Municipal Constanța (și implicit Primăria Constanța).

Acest mal nu a aparținut niciodată Apelor Române sau structurilor administrative de gen din perioada comunistă. Lucrarea a fost comandată de CPMC și administrată mereu de autoritățile locale. Toată documentația indică foarte clar beneficiarul, valoarea investiției (aproape 10 milioane de lei) și scopul lucrării – consolidare mal și agrement pentru constănțeni. Erau prevăzute zone nautice, Țara Copiilor dar și o zonă pentru expofloră. Nimic din toate acestea nu mai există acum…

Având aceste documente care atestă foarte clar cine ar trebui să se ocupe de malul lacului Tăbăcărie, am invitat de urgență reprezentanții Primăriei săptămâna aceasta pe lac pentru a lua datele topo și pentru a îi ajuta să definitivăm mai repede această problemă. Mai ales că la începutul mandatului, domnul primar spunea că „Parcul Tăbăcărie este un parc în care vom investi mult până în 2020. Îmi doresc ca, până la finalul mandatului, să avem pistă pentru bicicliști și piste de alergare în jurul Lacului Tăbăcărie. Dar, pentru aceasta, cei care trebuie în primă etapă să pună în siguranță pericolul care este din 10 în 10 metri, sunt cei de la Apel Române”. Și suntem deja la jumătatea lui 2020…

Acum, măcar știm sigur că NU Apele Române sunt responsabile de acel pericol, despre care vorbea, în mod corect de altfel, primarul Constanței. Însă nu îmi fac griji că Primăria Constanța nu va acționa imediat pe acest subiect și că nu va începe să caute fonduri, mai ales că în 2018, tot primarul Decebal Făgădău spunea că „pentru mine sunt mult mai de interes curățenia lacului, viabilizarea malurilor lacului și nu am nicio problemă să stabilim cine ce are de făcut”. Domnule primar, vă asigurăm că #ABADL își va face treaba și va curăța luciul de apă în mod constant!

Însă despre malul prăbușit al lacului, acolo aveți dumneavoastră, domnule Primar, competențe și întreaga responsabilitate și vă vom acorda tot sprijinul pentru a intra în legalitate, să îl luați în administrare și să îl puneți în valoare, așa cum își doresc toți constănțenii, de atâția ani!”

Sursă foto: Bogdan Bola


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Câștigul salarial mediu net în județul Constanța s-a apropiat de 3.000 de lei

joi mai 28 , 2020
Câştigul salarial mediu brut pe un salariat, în judeţul Constanţa, a fost în luna martie 2020 de 4.854 lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 2987 lei, cu 12,6%, respectiv cu 13,8% peste nivelul înregistrat în luna martie 2019. Luând în calcul rata inflaţiei din ultimele 12 luni, […]
lei

V-ar putea interesa și: