Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, din 15 februarie, vor fi deschise 180 de centre de vaccinare unde imunizarea va fi realizată numai cu vaccinul AstraZeneca. El a precizat că specialiştii vor decide în această săptămână căror categorii de vârstă se va adresa acest vaccin şi la ce perioadă va fi făcut rapelul, având în vedere că este recomandat un interval între 4 şi 12 săptămâni.
„Pe data de 29 ianuarie 2021 Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca. Este al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat membru pentru a fi utilizat în campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin, conform rezumatului caracteristicilor produsului, este după vârsta de 18 ani. După cum ştim, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 şi 12 săptămâni, în studiile clinice desfăşurate şi care au stat la baza autorizării acestui tip de vaccin majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.
Citește și: Peste 29.000 de constănțeni s-au vaccinat până acum. Numărul celor care nu au folosit platforma este secret!
El a precizat că specialiştii din ţara noastră vor decide în această săptămână care va fi intervalul de vârstă pentru care va fi utilizat vaccinul AstraZeneca.
„Ca atare, rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de asemenea de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România, ţinând cont de datele care se regăsesc în momentul de faţă în rezumatul caracteristicilor produsului. După cum ştim, celelalte ţări europene, din ce am regăsit în spaţiul public, sunt ţări precum Italia, care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani, şi alte ţări precum Germania, Austria – până la 65 de ani”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că a fost cerut un punct de vedere chiar de la compania AstraZeneca.
„Am cerut un punct de vedere oficial inclusiv de la compania AstraZeneca, chiar în cursul acestei zile am avut o întâlnire cu reprezentanţii companiei AstraZeneca, inclusiv de la nivel european, în care ni s-au prezentat toate datele de eficacitate, toate datele care reies din studiile clinice aşa încât în cursul acestei săptămâni să fim în măsură să luăm decizia potrivită pentru administrarea acestui tip de vaccin pe teritoriul României”, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a precizat că din 15 februarie vor fi deschise 180 de centre unde va fi folosit numai vaccinul AstraZeneca.
Citește și: Primele doze de vaccin de la Moderna se distribuie miercuri în țară
„Pot să vă spun că pentru data de 15 februarie sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi pe care urmează să le deschidem în ideea de a utiliza şi a distribui vaccinul de la AstraZeneca în aceste centre de vaccinare aşa încât în funcţie de decizia pe care o vom lua vizavi de persoanele eligibile pentru acest tip de vaccin se vor deschide sloturi de programare în aceste noi centre de vaccinare de la nivel naţional”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că, în ceea ce priveşte programarea noilor persoane pentru luna februarie, dozele disponibile de la Pfizer şi Moderna sunt alocate pentru asigurarea rapelului şi asigurarea persoanelor deja programate pentru doza unu.
Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat în ce stadiu se află linia specială dedicată vaccinării prioritare a personalului din educaţie.
„Am avut mai multe discuţii cu ministrul Educaţiei legat de vaccinarea prioritară a personalului din învăţământ. Peste 110.000 de persoane deja au fost programate şi circa 27.000 au fost vaccinate. Din numărul de persoane eligibile, numărul celor care urmează să se programeze este de câteva zeci de mii, nu mai este un număr foarte mare şi din 15 februarie, pe măsură ce vom deschide aceste noi centre de vaccinare se pot vaccina cu prioritate, însă numărul de doze este suficient de mare de la AstraZeneca încât nu mai avem nevoie de o prioritizare strictă a personalului din învăţământ”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, care a menţionat că se pot imuniza cu vaccinul de la AstraZeneca şi alte categorii eligibile în etapa a doua.
Valeriu Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că până în 2 februarie au fost recepţionate aproape 950.000 de doze de la BioNTech/Pfizer.
„Până pe data de 2 februarie au fost recepţionate un total de 948.149 de doze de la compania BioNTech/Pfizer şi au fost distribuite 784.109 doze, aşa încât stocul existent la data de 2 februarie este de 164.040 de doze de la nivelul centrelor regionale de stocare. Următoarea tranşă de vaccinuri de la compania BioNTech/Pfizer este estimată pentru săptămâna 8 -15 februarie, de circa 163.800 de doze pentru data de 8 februarie. În ceea ce priveşte numărul de doze recepţionate de la compania Moderna, până la data de 2 februarie au fost recepţionate 36.000 de doze. Stocul la acest moment este de 36.000”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că primele doze din vaccinul de la Moderna vor fi distribuite începând de miercuri, iar între 4 şi 16 februarie se va face imunizarea în toate centrele cu acest vaccin.
„Începând cu data de 3 februarie se va face distribuţia primelor 26.210 la nivelul centrelor regionale de stocare şi de la acel nivel către centrele de vaccinare, având în vedere că din data de 4 februarie în toate centrele de vaccinare se va efectua vaccinarea cu vaccinul de la Moderna, până pe data de 16 februarie”, a explicat Gheorghiţă.
El mai afirmat că au fost pierdute până în prezent peste 1.800 de doze de vaccin.
„În ceea ce priveşte dozele pierdute, până la 31 ianuarie inclusiv s-au înregistrat 1.826 de doze pierdute din totalul de 784.109 doze distribuite, ceea ce reprezintă un procent de 0,24 la sută din numărul total al dozelor distribuite, motivele fiind cele pe care le ştim, şi anume deteriorarea flacoanelor prin spargere, reconstituire greşită, deviere de la condiţiile de temperatură pentru asigurarea stabilităţii optime a vaccinului”, a mai afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.