„Din lada de zestre a satului românesc” – expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța

Consiliul Județean Constanța, prin Muzeul de Artă Populară Constanța, organizează la sediul muzeului expoziția „Din lada de zestre a satului românesc”, realizată cu piese din Colecția privată Eugenia Catargiu.

Expoziţia, care va fi deschisă până la data de 18 februarie, reuneşte ansambluri vestimentare reprezentative pentru zonele Mehedinți, Vâlcea, Olt, Dolj, Teleorman, Porțile de Fier, Lunca Dunării, Lăpuș, Bistrița-Năsăud, Banat, Valea Târnavelor, Ocoliș (Alba), Țara Zarandului (Arad), Ținutul Pădurenilor (Hunedoara), Huedin (Cluj).

Costumele prezentate sunt o ilustrare a materialelor, tehnicilor de croi și ornamentare a zonelor de proveniență. Toate aceste piese au fost adunate de Eugenia Catargiu, de profesie avocat, din dorința de a avea acasă modele autentice pe care să le reproducă, crearea de cămăși după modele tradiționale fiind o altă pasiune a colecționarei.

Fiecare cămașă achiziționată de Eugenia Catargiu a generat în timp alte căutări în „lada de zestre” a satului românesc, colecția sa sporind an de an cu valoroase obiecte etnografice, adevărate mărturii ale talentului și îndemânării celor ce le-au lucrat. Implicit, acest lucru a însemnat salvarea din teren a unor piese vestimentare care datorită valorii lor pot fi cuprinse în diferite tematici expoziționale, putând fi astfel cunoscute și admirate de mulți iubitori ai portului popular.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 18 ianuarie, ora 16.00.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Am comparat bugetele consiliilor județene din Bihor și Constanța și am descoperit dezastrul în care ne aflăm

joi ian. 18 , 2024
Constanța ar trebui să fie cel mai bogat județ din România. Are porturi maritime și fluviale, are centrală nucleară, circa jumătate din capacitatea turistică a țării, una din cele mai mari rafinării din aceasta zonă a Europei, agricultură, eoliene, autostradă spre capitală, etc. Cu toate acestea, cifrele arată că suntem […]

V-ar putea interesa și: