Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța se mândrește cu doi elevi, Vergelea Vlad-Ștefan și Pușcașu Răzvan – Ștefan, admiși la una dintre cele mai prestigioase universități din lume – University of Oxford!
Ambii elevi pe parcursul anilor de liceu au participat la diverse olimpiade, concursuri, competiții naționale și internaționale de matematică și informatică, obținând performanțe de excepție, au adus în țară numeroase medalii și trofee naționale și internaționale.
Vergelea Vlad-Ștefan, un elev competitiv și fascinat de lumea cifrelor, a cunoscut provocările matematicii participând la diverse concursuri. Pasiunea pentru știința și tainele necunoscute ale matematicii i-au adus premii importante, astfel: la Mathematical Grammar School Cup Belgrad, 2017 – medalie de aur, la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori – medalie de aur, 2018, la Formula of Unity / The Third millennium Math Olympiad – premiul I, 2018 și 2019, la Romanian Master of Mathematics – medalia de bronz, 2020, la Iranian Geometry Olympiad – medalii de aur, argint și bronz, la European Mathematical Cup – premiul II premiul I, la European Mathematical Cup – premiul II, la Olimpiada Națională de Matematică, până acum a obținut 2 medalii de aur, 2 medalii de argint, o medalie de bronz, premiul II și premiul ‘Victor Gioncu’ pentru originalitatea soluțiilor.
„Viziunea și spiritul de inovator sunt calitățile care l-au influențat pe elevul nostru,Pușcașu Răzvan – Ștefan pe parcursul anilor de liceu să participe la diverse concursuri și olimpiade naționale și internaționale de matematică și informatică unde a avut ocazia să pună în practică și în aplicare pasiunea pentru codare, cu scopul de a progresa continuu și să exceleze la materiile favorite. Cele mai importante premii obținute sunt: calificarea și participarea la categoria de studenți a probei de embedded developement, din cadrul concursului iTec, și totodată, a obținut premiul II la categoria de algoritmică, premiul III la concursul internațional de robotică Robo Challenge din București, unde a avut ocazia să învingă echipa Columbiei, medalii de aur la concursul internațional Infomatrix, la categoria lego sumo, cu un punctaj maxim la olimpiada de matematica organizată de mai multe universități de top din Rusia și Statele Unite, a obținut locul I, medalie de aur la concursul Stelele Matematicii. Până acum are strânse trei medalii de argint, două de bronz la olimpiada națională de matematică și trei medalii de argint la olimpiada națională de informatică, dar și zeci de concursuri online de informatică, precum Google Code Jam.”, spun reprezentanții liceului.
La baza acestor performanțe școlare extraordinare se află o muncă titanică și multe sacrificii. Puterea de muncă, răbdarea, susținerea și încurajările profesorilor, colegilor și familiei, mereu i-au însoțit în obținerea unui palmares impresionant de premii, medalii și trofee naționale și internaționale.
„În fiecare an, elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică #Constanța, aduc rezultate spectaculoase #României la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale, iar noi, întreaga echipă a ICHC ne dorim decât să contribuim semnificativ pentru atingerea performanțelor elevilor noștri, deoarece ei sunt viitorul științei din #Romaniei!”, mai spun reprezentanții ICHC.
Topul celor mai bune universități din lume
În topul internațional al celor mai bune 1.000 de instituții de învățământ superior din lume, realizat de Quacquarelli Symonds, Universitatea Oxford ocupă poziția numărul 5.
Clasamentul international este condus de Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Statele Unite, care se află pe prima poziție pentru al nouălea an consecutiv.
Următoarele locuri sunt ocupate tot de universități din Statele Unite, astfel: Stanford, Harvard și California Institute of Technology (Caltech). Locul al cincilea îi revine Universității Oxford, din Marea Britanie, care devine astfel instituția de învățământ superior din Europa cel mai bine poziționată în topul internațional.
Locul șase ii revine ETH Zurich – Institutul Federal Elevțian al Tehnologiei (Elveția), fiind urmat de Universitatea Cambridge și Imperial College London, ambele din Marea Britanie. Locul al nouălea este ocupat de Universitatea din Chicago (Statele Unite), iar pe locul zece se găsește UCL (Marea Britanie).
Cu toate că numărul studenților europeni și non-europeni care vin să studieze în Marea Britanie a crescut de la 436.000, în 2014-2015, la peste 455.000 în 2018-2019, există percepția că Marea Britanie devine o destinație din ce în ce mai puțin popular, potrivit The Pie News.
„Investițiile, capacitatea de predare ar putea ajuta sectorul de învățământ superior britanic și să îl ajute să își recâștige terenul pierdut”, a precizat directorul de cercetare al QS, Ben Sowter, în condițiile în care aproape trei sferturi dintre universitățile britanice și americane au avut rezultate mai slabe decât în clasamentul de anul trecut.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București sunt singurele două instituții de învățământ superior autohton care au prins un loc între primele 1.000 cele mai bune universități internaționale, ambele ocupând un loc în categoria 801-1000, la fel ca anul trecut,