Dorin Popescu, consilier personal al primarului Constanței, coordonează strategia culturală a orașului

Dorin Popescu

Primăria municipiului Constanța are în intenție realizarea unei strategii culturale a municipiului, „Strategia culturală a municipiului Constanța 2021-2031”, care va avea ca obiectiv-cadru vitalizarea vieții culturale a orașului prin exploatarea creativă a patrimoniului cultural și a tuturor resurselor sectoriale locale.

„Un rol determinant în elaborarea și implementarea acestei strategii va reveni comunității culturale locale și instituțiilor publice de cultură din municipiu și județ, pentru derularea unui amplu demers colectiv de potențare și valorificare a uriașelor resurse în plan cultural ale urbei, prin extensie a patrimoniului său cultural material și imaterial. Vom avea în vedere, totodată, și colectarea și exploatarea experienței sectoriale a altor municipii și orașe din România, pentru a beneficia de bunele practici în domeniu identificate la nivel național.”, spune primăria, printr-un comunicat de presă.

Pentru elaborarea strategiei, se are în vedere crearea unui grup de lucru executiv împuternicit cu fundamentarea și elaborarea documentului strategic. Componența grupului de lucru ar urma să valorifice prioritar resursa umană locală – specialiști și experți în domeniile și subdomeniile specifice mediului cultural, cooptați la invitația coordonatorului Strategiei. Un alt grup de lucru, consultativ, va fi alcătuit prioritar din experți în management cultural și reprezentanți ai operatorilor culturali independenți care doresc să se implice în procesul conex de consultare. Membrii celor două grupuri de lucru vor desfășura activități neremunerate.

Grupul de lucru executiv va conveni și adopta metodologia de elaborare a strategiei, analiza stării actuale a mediului cultural local, prioritățile de dezvoltare culturală a municipiului pe termen scurt, mediu și lung, obiectivele generale și specifice, planul de acțiune, procedurile și indicatorii de evaluare, instrumentele de implementare etc. Componența grupului executiv va fi anunțată public până la finele lunii ianuarie a anului în curs, iar cea a grupului consulativ – până la jumătatea lunii februarie 2021.

Unul din instrumentele de lucru care va fi utilizat în mod permanent în procesul de elaborare a strategiei îl reprezintă desfășurarea mai multor dezbateri tematice și consultări publice, în cadrul cărora oamenii de cultură, reprezentanții instituțiilor publice de cultură, experții în domeniu, personalitățile vieții culturale, spirituale, artistice și academice, operatorii culturali, precum și celelalte persoane interesate vor avea posibilitatea de a formula recomandări și de a se implica efectiv în procesul complex de elaborare a Strategiei.

Pentru perioada ianuarie-februarie 2021 vor fi organizate primele dezbateri tematice de acest gen, în regim online.

Prima dezbatere tematică ce va avea loc în cadrul procesului de elaborare a Strategiei se va desfășura vineri, 15 ianuarie a.c., cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale, în regim online, în intervalul orar 10.00-12.00, cu titlul „Strategia culturală a municipiului Constanța. Kilometrul zero”. Această dezbatere este destinată prioritar reprezentanților instituțiilor publice de cultură din municipiu și județ. La eveniment au confirmat deja prezența experți în management cultural care au participat la elaborarea Strategiilor culturale ale altor municipii din România (Timișoara, Cluj-Napoca). Demersul nostru colectiv de elaborare a Strategiei va debuta astfel, simbolic, ca celebrare particulară a Zilei Culturii Naționale. Lucrările dezbaterii vor putea fi vizionate live pe pagina de Youtube a instituției.

O a doua dezbatere tematică va fi organizată în prima jumătate a lunii februarie 2021 și va fi destinată prioritar operatorilor și actorilor culturali locali din sectorul independent. Detalii privind desfășurarea acesteia vor fi comunicate public și transmise, separat, tuturor operatorilor culturali din municipiu.

Primăria municipiului Constanța își exprimă încrederea că instituțiile publice de cultură, oamenii de cultură de pe plan local, personalitățile vieții culturale, spirituale, artistice și academice, operatorii culturali etc. (comunitatea culturală locală în sens larg) vor participa în mod activ și creativ la demersul de elaborare și implementare a strategiei, astfel încât noul document strategic, estimat a fi adoptat până la finele anului în curs, să reprezinte răspunsul nostru comun la nevoia substanțializată a locuitorilor municipiului Constanța de a avea acces la o viață culturală locală de calitate și de anvergură, adaptată în mod pragmatic nevoii menționate, adecvată patrimoniului cultural semnificativ de care dispune municipiul Constanța și similară, din punctul de vedere al performanțelor culturale, altor municipii din România.

Coordonatorul strategiei culturale este Dorin Popescu, consilier personal al primarului municipiului. Persoanele interesate să sprijine demersul de elaborare a strategiei pot trimite propuneri și recomandări în acest sens, coordonatorului strategiei, la adresa de e-mail dorin.popescu@primaria-constanta.ro.

Dorin Popescu diplomat de carieră, doctor în litere, analist politic. A fost diplomat la Ambasada României la Moscova, Consulatul General al României la Cernăuți și Ambasada României la Sarajevo. În august 2017, a fondat la Constanța Asociația Casa Mării Negre, un hink-tank ce „răspunde unei necesități civice, naționale, regionale și locale, pe fondul penuriei de asociații / centre de reflecție / think-tank-uri de analiză/predicție politică în teritoriu, la Marea Neagră – spațiu de interes strategic pentru Statul Român și politica sa externă”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Mercedes AMG clasa G confiscat în vamă

mie ian. 13 , 2021
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – punctul de trecere a frontierei Negru Vodă, au descoperit un autoturism căutat de către autoritățile din România, care era condus de un cetăţean român. În data de 11.01.2021, la Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă, județul Constanța, s-a prezentat pentru efectuarea […]
Mercedes AMG clasa G confiscat în vamă

V-ar putea interesa și: