La data de 10 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța au fost sesizați cu privire la faptul că un cadru didactic de la o unitate de învățământ din Municipiul Constanța ar fi agresat fizic, în repetate rânduri, o elevă de 7 ani.
„Am ajuns sa facem consiliere psihologică cu copiii, tot din cauza ei si a abuzurilor ei. Am ajuns sa mergem la psiholog cu copii de 7.ani. Si a început sa le spună copiilor in clasa ca acei copii care merg la consiliere sunt copii foarte bolnavi care trebuie făcuți bine de doamna doctor. Cat despre copiii care citesc mai greu si nu citesc cum dorește dumneaei, ii umilește in fața întregii clase, spunând ca ea nu are cum sa lucreze cu astfel de copii.”, ne-a declarat mama unui copil din clasă.
Mai jos aveți două exemple înregistrate în clasă.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă.
S-a întâmplat la Școala Gimnazială Nr. 43 „Ferdinand” Constanța.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a luat la cunoștință despre această situație de la mama respectivei minore în data de 29.01.2024, printr-un e-mail în care a sesizat faptul că doamna învățătoare a postat pe pagina sa de facebook fotografii cu eleva, fără a avea consimțământul părintelui, precum și faptul că procesul educațional de la clasă nu corelează suficient conținutul programei cu ritmul de parcurgere a materiei și cu particularitățile individuale ale copiilor.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a analizat situația respectivă (discuții cu doamna învățătoare, cu managerul școlar, consultarea documentelor rezultate din intervenția/ gestionarea situației la nivelul unității de învățământ).
ISJ a solicitat instituției școlare- în calitate de angajator- finalizarea cercetării disciplinare (declanșate de către unitatea de învățământ), precum și aplicarea măsurilor ce se impun.
În paralel cu aceste măsuri, instituția a solicitat sprijin Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională Constanța în vederea identificării soluțiilor specifice, conform expertizei și atribuțiilor instituționale.
De asemenea, în data de 30.01.2024 directorul unității de învățământ a pus la dispoziția Poliției Municipiului Constanța- Secția 1 Poliție înregistrările audio-video de la clasa respectivă;
Unitatea de învățământ a încheiat cercetarea disciplinară și a sancționat cadrul didactic cu „avertisment”, conform legislației în vigoare.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța nu a avut cunoștință despre înregistrările apărute în cursul zilei de astăzi în spațiul public.
În acest context, astăzi, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a luat legătura de urgență cu managerul școlar și a solicitat gestionarea situației create. În jurul orei 11.30 instituția a fost anunțată telefonic de către unitatea de învățământ (angajator) că învățătoarea și-a depus demisia, solicitând încetarea activității cu data de 27.03.2024. Menționăm că învățătoarea este cadru didactic pensionat, angajat în regim de plata cu ora. Postul a fost în ședințe publice, dar nu a fost ocupat, nefiind solicitat.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin inspectorul școlar pentru învățământ primar, va asigura managementul clasei de elevi, prin prezența unui cadru didactic la clasa respectivă, astfel încât procesul educațional să se desfășoare în condiții optime, fără sincope.