Dosar penal pentru ucidere din culpă după ce o femeie a murit în urgența Spitalului Județean Constanța

spitalul judetean constanta

O femeie în vârstă de 70 de ani din Constanța a murit pe holul secției de Urgențe de la Spitalul Județean. Fiul femeii a depus o plângere penală la poliție, acuzând că mama sa a stat 16 ore pe un scaun, pe holul instituției. Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Femeia a ajuns la spital pe 1 februarie, în jurul orei 7 dimineața, acuzând dureri în piept și abdomen. Abia după 12 ore, femeii i s-a făcut o electrocardiogramă (EKG), iar după alte 4 ore a fost mutată pe un pat.

Rudele femeii povestesc că sâmbătă dimineaţă ea a început să se simtă rău, acuzând dureri în piept şi abdomen, familia a chemat ambulanţa, iar din momentul în care au ajuns la spital a început calvarul.

„Au adus-o în jur de 7 şi ceva pe secţie, i-au făcut primele analize, din acel moment aproximativ 12 ore a stat în serviciul de urgenţă, înăuntru fără să se ia nici măcar măsuri de găsire a diagnosticului, de aflarea unui diagnostic şi nici măcar de rezolvare a problemelor, că respira foarte greu și o durea în capul pieptului, o durea abdomenul”, a declarat fiul femeii, Constantin Popa, potrivit știrileprotv.ro.

După 12 ore de aşteptare, femeia a fost dusă la investigaţii suplimentare la computer tomograf, la insistențele fiului. Rezultatele au arătat că avea lichid în cutia toracică, dar nici după aceste rezultate pacienta nu ar fi fost preluată de medici.

„În momentul în care a fost gata, în jurul orei 19:50, şi analiza imagistică, din acel moment se ştia clar ce probleme are. Nici din acel punct, de la 19:55 până la ora decesului, ora 23 şi ceva, nu a venit nici un doctor nici să o consulte, nici nu s-au luat nici un fel de măsuri legate de rezolvarea problemei”, a spus fiul femeii.

El acuză că mai bine de 14 ore femeia a fost ţinută pe un scaun şi că singura intervenţie a fost din partea unei asistente, care a palpat-o.

„„S-a aplecat spre față, am întrebat-o ce are, nu mi-a răspuns, mi-a murit efectiv în braţe”, adaugă fiul femeii.

Familia femeii a făcut plângere atât la Colegiul Medicilor, cât şi la Poliţie.

Reprezentanții Poliției Constanța au declarat că în această cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

„S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Bărbatul a făcut astăzi (luni – n.r.) plângere și acuză că, sâmbătă, mama lui de 70 de ani a murit după ce a stat de la ora 7 până la ora 12 la urgențe fără să fie tratată cum trebuie de cadrele medicale”, a declarat pentru purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție din Constanța.

Reprezentanții Spitalului Județean Constanța au declarat că fac și ei o anchetă internă pentru a se stabili cine se face vinovat de decesul femeii:

„Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe cod verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în Unitatea Primiri Urgențe, i s-au recoltat analize, a făcut o serie de alte investigații amănunțite (radiografie pulmonară și computer tomograf) și a fost evaluată de către medicii de gardă (urgență, boli interne, cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe codul roșu dar, din păcate, eforturile medicilor din resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă”, a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.

Medicii și polițiștii așteaptă rezultatul necropsiei pentru a se stabili cauza decesului femeii de 70 de ani.

Legea prevede sancțiuni pentru cazuri precum cel de la Spitalul Județean din Constanța – amenzi de până la 3.000 de lei pentru medici și de până la 30.000 de lei pentru spitale, dacă pacienții care se prezintă la urgențe sunt lăsați să aștepte pe holul spitalului peste intervalul de timp prevăzut de lege – între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.

Măsura apare într-o Hotărâre de Guvern adoptată anul trecut, în luna august.

Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:

  • cod roșu – resuscitare
  • cod galben – critic
  • cod verde – urgent
  • cod albastru – non-urgent
  • cod alb – consult

Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței:

  • pacienții cod roșu (resuscitare) – 0 minute
  • pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major) – 15 minute
  • pacienții cod verde (urgent) – 60 de minute
  • pacienții cod albastru (non-urgent) – 120 de minute
  • pacienții cod alb (consult) – 240 de minute

Ce prevede Hotărârea de Guvern adoptată anul trecut:

„2. La articolul 22, la alin.(2) partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 22 – (2) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

a) preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;

b) reținerea echipajelor de urgență din cadrul serviciilor de ambulanță sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare;

c) neanunțarea din timp a sosirii și/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului și tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienți aflați în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare.”


Amenzile pentru depășirea timpilor de așteptare în preluarea pacienților la UPU existau deja în legislație, încă de la adoptarea HG nr. 857/2011, însă valoarea lor se dublează: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei și 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.

O parte dintre medicii urgentiști din România au acuzat, în ultima perioadă, faptul că o mare parte dintre pacienții care vin la urgență nu reprezintă urgențe medicale și și-ar putea rezolva problemele cu o consultație programată din timp la medicul de familie sau la medicul specialist. Unii dintre acești medici merg chiar mai departe și susțin că legea nu ar trebui să mai prevadă ca toți pacienții care se prezintă la UPU să fie consultați de medic, o mare parte dintre ei nefiind urgențe majore, susțin acești medici.

„Să vii să spui că eu vreau să dau bolnavul afară din UPU fără să îl consult este absolut inacceptabil. Închiderea Unităților de Primiri Urgențe în fața oamenilor, în orice formă, va însemna moarte de oameni. Este o cale extrem de periculoasă, noi nu putem să acceptăm acest lucru. Faptul că ne vin pacienți pe picioarele lor nu înseamnă că nu sunt urgențe. Nu sunt urgențe doar cei care vin pe targă. Sunt situații cu care nu putem să ne jucăm, medicina de urgență este plină de capcane”, declara recent, pentru HotNews.ro, Raed Arafat, fondatorul SMURD și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Universitatea Maritimă din Constanța aniversează 30 de ani de la înființare

lun feb. 3 , 2020
Universitatea Maritimă din Constanța aniversează în perioada 6-7 februarie 30 de ani de la înființare. Cu această ocazie, comunitatea academică, studenții, angajații, precum și colaboratorii interni și externi ai instituției sunt așteptați să sărbătorească Zilele Universității, eveniment ce va debuta cu o ceremonie oficială joi, 6 februarie, începând cu ora […]
Universitatea Maritimă din Constanța

V-ar putea interesa și: