„Dosarul Revoluției”, redeschis de judecătorul Ghiță Ciprian Alexandru de la Curtea de Apel București

Adevăratul „Dosar al Revoluției” din 14-22 decembrie 1989 a fost închis de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare prin ordonanţa nr. 1/P/2020 din 07.03.2023.

Aceștia au emis o serie de soluții de clasare cu privire la infracţiunile contra umanităţii cărora le-au căzut victime participanții la evenimentele sângeroase petrecute înainte de 22 decembrie 1989, pe B-dul Gh. Magheru – Sala Dalles, la Inter, la baricada din Piața Universității sau pe str. Ion Câmpineanu.

Însă, prin hotărârile pronunțate în februarie si martie 2024, in dosarele nr. 2100/1/2023, 5337/2/2023 si 5338/2/2023, judecătorul Ghiță Ciprian Alexandru de la Curtea de Apel București a desfiinţat soluţiile de clasare emise de procurorii din Secția Parchetelor Militare, cu privire la infracţiunile contra umanităţii, si a trimis cauza la parchet în vederea completării urmăririi penale.

Judecătorul Ghiță Ciprian Alexandru a constatat ca procurorii militari nu au respectat obligațiile ce le fuseseră impuse de Înalta Curte de Casație și Justitie prin hotărârea nr. 443/27.11.2019, neadministrând probe pentru a stabili situaţia concretă a fiecărei persoane, cu indicarea clară a situaţiei de fapt şi analiza acesteia în raport de actele existente la dosarul cauzei.

Dupa ce, in 2019, Înalta Curte de Casatie si Justiție a restituit cauza la parchet, procurorii nu au administrat vreo proba noua, nu au audiat pe victimele represiunii comuniste sau pe moştenitorii acestora si nici nu le-au dat posibilitatea de a prezenta probe pentru a își susține acuzațiile din plangerea penala.

Mai simplu spus, procurorii au dispus clasarea în baza acelorași probe menționate in rechizitoriul din data de 05.04.2019, desi acestea fuseseră apreciate ca insuficiente pentru o corectă stabilire a situaţiei de fapt atât de Primul-adjunct al Procurorului General, prin Ordonanţa nr. 2556/C/2019 din data de 21.10.2019, cat si de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin încheierea nr. 443/27.11.2019.

Ca urmare, victimele au formulat plângeri împotriva soluțiilor de clasare la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă acesta le-a respins, prin Ordonanţa nr. 1309/C/2023 din data de 13.07.2023, ținând închis dosarul si continuând astfel nerespectarea hotărârii Înaltei Curți de Casației si Justitie precum si a hotărârilor pronunțate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauzele privind Revoluția Română din decembrie 1989.

Cu privire la acest aspect trebuie precizat ca România a fost obligată de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, prin hotărâri pronunțate in mai multe cauze, printre care și cauza Asociația 21 Decembrie si alții împotriva României, să investigheze cu rapiditate si eficiența dosarele Revoluției, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent, la mai bine de 34 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989.

Ca urmare a hotărârilor pronunțate de judecătorul Ghiță Ciprian Alexandru de la Curtea de Apel București, adevăratul Dosar al Revoluției din 14-22 decembrie 1989 se va întoarce la parchet unde s-ar putea reuni cu dosarul privind diversiunea politico-militara de după 22 decembrie 1989, dosar in care I.C.C.J. a constatat, la data de 14 iunie 2024, neregularitatea rechizitoriului nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

Cu privire la acest din urma dosar, Asociaţia 21 Decembrie 1989, sustine ca Rechizitoriu nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, ar reprezenta doar “o așchie” din Dosarul istoric al Revoluției Române din Decembrie 1989, și anume, Dosarul diversiunii politico-militare teroriste de dupa 22 DECEMBRIE 1989și lovitura dată Revoluției de către gruparea impusă și susținută de sovietici, prin Ion Iliescu, Victor Atanasie Stănculescu, Nicolae Militaru și grupări securisto-militare autohtone.

Recomandare: Dosarul Revoluției, poveste fără sfârșit. 34 de ani de mistere și gafe procesuale

Sursă foto: Wikipedia


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Nedetectabil = Netransmisibil, când tragem linie

mar iul. 2 , 2024
La sfârșitul lunii mai s-a încheiat proiectul „De la ghiduri la practică”, desfășurat de Fundația Baylor Marea Neagră cu finanțare de la GSK. Acest proiect a avut ca obiectiv promovarea mesajului Nedetectabil = Netransmisibil (N=N) în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV în județul Constanța și care sunt în îngrijirea […]

V-ar putea interesa și: