Vineri seara, în orașul Constanța au existat două lumi cum nu se poate mai diferite.
Într-una din ele, primarul orașului și părinții cu copiii sănătoși sărbătoreau inaugurarea Festivalului Iernii. Un festival care ne costă, pe noi toți, peste 1,3 milioane de lei, organizat de un PFA (deci nici măcar un SRL) deținut de o actriță de la Teatrul pentru Copii și Tineret, Ghiuvelechian Clara, care a fost exclusă din alte proiecte similare organizate de primărie, din cauză că nu a întocmit cum trebuie dosarul. Primarul a declarat că el a venit cu artificiile și că și el își roade unghiile. Evenimentul a început la ora 17.00.
Decebal Făgădău a urcat pe scenă și le-a vorbit copiilor, nu însă înainte de a fi lăudat de actrițele de pe scenă.
„Domnul primar este „vinovat” de tot ce se întâmplă aici”, a spus una dintre ele, „uitând” să menționeze că nu primarul plătește, din buzunarul proprii, ci plătim noi toți, inclusiv părinții copiilor prezenți la eveniment.
„Bine ați venit, dragilor. Aș vrea să vă întreb cine a primit cadoul de moș Nicolae. Mâna sus. Cine îl așteaptă pe moș Crăciun? Cine-și roade unghiile? Și eu. De obicei, primarii au rolul de Grinch.”, a spus Decebal Făgădău, în discursul pentru minori.
Cei care au ajuns acolo au văzut și multe luminițe pe principalele șosele din Constanța, luminițe care ne costă, și în acest an, cam 5 milioane de lei. Bani publici care se duc la firme private.
La ora 18.00, în sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski începea un eveniment prin care o asociație încearcă să strângă 200.000 de euro, pe lângă cei circa 1,3 milioane pe care i-a strâns deja, nu mai din donații private. Un spectacol de operă. Banii vor fi folosiți pentru reconstrucția și modernizarea Secției de terapie intensivă nou-născuți și a Compartimentului de prematuri de la Spitalul Județean Clinic de Urgență Constanța, singurul compartiment de terapie intensivă neonatală din cadrul unei maternități de gradul 3 din zona de Sud-Est a României. Au urcat pe scenă Alex Dima, de la Pro TV, emisiunea „România, te iubesc”, Alina Pătrăhău, de la asociația Dăruiește Aripi, doctorul Cătălin Cârstoveanu, supranumit îngerul copiilor. Cei care au venit în sală au fost rugați să plătească 100 de lei pentru un bilet, bani care se duc în acest proiect, care va fi finalizat în primăvara anului viitor. 200.000 de euro înseamn mai puțin de 1.000.000 de lei, deci mai puțin decât costă Festivalul Iernii 2018 și circa o cincime din cât costă luminițele.
Primăria Constanța, care a festivalul și luminițele, nu are spitalul în subordine, dar poate dona bani pentru dotarea acestuia. Primăria Cluj dă milioane de lei pentru spitale, deși acestea nu se află în subordinea sa.
Alina Pătrăhău a vorbit despre un episod care a marcat-o. În spital, în secția pe care o renovează, a venit o femeie îmbrăcată în rochie de mireasă. Născuse chiar în timpul nunții un copil prematur, care avea numai câteva sute de grame. A fost o luptă fantastică pentru a-l ține în viață. Un astfel de copil încape într-o palmă, iar plămânii lui nu sunt dezvoltați, nu poate respira singur. După luni de zile, copilul a plecat acasă complet sănătos, cu o greutate de peste două kilograme.
Știți ce spune doctorul Cârstoveanu? Că cel mai greu lucru din lume nu este să-i spui unui părinte că nu se mai poate face nimic, ci că se poate, dar că nu ai condițiile să o faci. Mai spune că nu e nevoie de miracole pentru a salva copii, ci de o condiții decente în spitale.
Mai e nevoie de 200.000 de euro pentru ca secția de 8 paturi de la terapie intensivă prematuri să fie mărită la 26 și să fie așa cum este orice secție modernă din Europa.
Mai e nevoie de 200.000 de euro pentru a salva vieți.
Dacă vreți să donați, găsiți detalii AICI despre cum puteți să o faceți.
Primarul Constanței a ales să meargă la artificii. În sala TNOB, printre cei care au venit să susțină cu bani și cu prezența salvarea din ghearele morții a copiilor, nu i-am văzut nici pe viceprimari, nici pe șefii Consiliului Județean Constanța. Cu o precizare: președintele Horia Țuțuianu și-a trimis un reprezentant și a avut discuții cu doctorul Cârstoveanu. Acesta i-a mulțumit de pe scenă și a spus că ne așteaptă vești bune în viitorul apropiat în urma acestor discuții.
Pentru că vreau să dau un exemplu pozitiv, o să vă spun pe cine am văzut la eveniment (fără să le fi cerut acceptul pentru acest lucru, dar a fost un eveniment public). Într-o ordine aleatorie: Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean Consanța, Mariana Cojoc, consilier local PSD, Marian Crușoveanu, consilier județean PNL, Gabriel Daraban, președinte Organizația Municipală ALDE Constanța, Costel Stanca, decant la UMC, unul dintre cei trei liberali înscriși în cursa internă pentru a candida la funcția de primar al Constanței, lIiviu Merdinian, președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța, și consilier local PSD, Adrian Țapliuc, politician, Cătălin Anghel, analist economic, Daniela Vlădescu, în calitate de gazdă. Îmi cer scuze celor care au fost, dar pe care nu i-am remarcat. Am înregistrat o emisiune acolo, nu am avut mult timp liber.
Dacă mă întrebați pe mine, banii orașului, puțini sau mulți, ar trebui prioritizați. Mi se părea infinit mai important ca primăria să aloce 200.000 de euro acestei secții de terapie intensivă, decât să dea 1,3 milioane lei pentru festivalul iernii, 5 milioane de lei pentru beculețe, câteva milioane de euro anual (?!) unei asociații de handbal. Repet, poate aloca, legal, bani, așa cum face Primăria Cluj.
E o chestiune de priorități, în cele din urmă.
Cristian Hagi
Vă recomandăm și: