De câteva săptămâni, constănțenii trebuie să colecteze selectiv deșeurile. Dacă nu o fac, riscă amenzi, pe care le aplică primăria. Cei care stau la case pot primi amenzi pe persoană fizică, cei care stau la blocuri, pe asociația de proprietari.
Eduard Martin, reprezentantul companiei de salubritate Polaris, a făcut în această perioadă turul televiziunilor online din Constanța pentru a explica necesitatea colectării selective, care nu este un moft al său, ci o cerință europeană. A mai spus că, dacă nu se va colecta așa, Polaris nu va ridica gunoiul. Verifică foarte des, personal, containerele cu deșeuri, pe teren. Mai multe persoane au spus, public sau în sinea lor: „A înnebunit Martin. Cum să nu ridici gunoiul? Așa ceva este ilegal.”
Am fost curioși cum stau lucrurile în alte orașe din țară. În special cele din vestul țării, despre care unii spun că ar fi puțin mai civilizat.
La Timișoara nu se ridică gunoiul
În Timișoara, compania de salubritate îi anunță pe cetățeni că, dacă nu selectează, rămân cu gunoiul în stradă. La fel ca în Constanța, echipele firmei se deplasează în teren și verifică dacă gunoiul este selectat. La fel ca la noi, instituțiile abilitate trebuie să dea amenzi celor care nu respectă legea. Există o diferență însă. În unele cazuri, locuitorilor li se ridică gunoiul, dar vor fi taxați de două ori mai mult. Această măsură se poate aplica în Timișoara deoarece compania de salubritate are contracte directe cu beneficiarii. În Constanța, contractul companiei este cu primăria, nu direct cu beneficiarii.
Cinci fracții în Arad și deșeuri necolectate
Locuitorii din Arad au mai multă bătaie de cap decât noi. În Constanța, în prezent, gunoiul trebuie selectat în două fracții, adică cel rezidual într-un container, cel reciclabil în altul. Arădenii sunt obligați să colecteze deșeurile în cinci fracții, deci în cinci tipuri de containere, categorisite după culori: maro – deșeuri biodegradabile, albastre – hârtie și carton, galbene – doze de metal și plastic, verzi – ambalaje din sticlă, negre – deșeuri reziduale.
La fel ca în Constanța, și în Arad se aplică metoda lipirii unei etichete galbene pe containerele care dețin deșeuri neconforme. Este o avertizare. În cazul în care oamenii nu se conformează, gunoiul nu se ridică.
„Dacă am găsit o etichetă GALBENĂ pe recipient, verific ce tip de deșeu a fost marcat ca fiind necorespunzător și sunt MAI ATENT data viitoare să colectez separat așa cum trebuie! Dacă am găsit o etichetă ROȘIE pe recipient, verific ce tip de deșeu a fost marcat ca fiind necorespunzător și refac colectarea separată. Am grijă ca fiecare deșeu să ajungă la recipientul destinat!”, transmit reprezentanții companiei de salubritate din Arad, Retim.
Eduard Martin a precizat, într-o emisiune la Tomis TV, că și în Constanța se vor selecta, în viitor, mai multe fracții.
Mereu se gasesc solutii de a jefui populatia ….Pentru ce primesc peste 7 milioane de euro pe luna acesti gunoieri ? Au fost lasati sa ne jefuiasca si au prins curaj (ajutati bineinteles)