Dr. Cora Mitroi-Maxim atrage atenția, printr-o postare pe pagina sa de socializare, că un caz grav de gripă nu mai poate fi în acest moment gestionat în Spitalul de Infecțioase Constanța, pentru că, după incendiul din 2021, instituția nu mai are terapie intensivă.
Mediul atrage astfel atenția că tergiversarea construirii unui spital modular este o problemă reală.
„Când ești de gardă și primești telefoane să preiei cazuri de boli infecțioase, gripă, de ex, din alte spitale, te întrebi…ce să internezi mai întâi, în cele câteva paturi pe care le mai avem, încât să reușim să asigurăm și izolarea oamenilor, pentru a nu contracta infecții intraspitalicești?!
Să-l internez pe cel cu gripă care impune spitalizare și care vine de-acasă sau pe cel care deja se află într-un spital, în care există posibilitatea de izolare, de tratament și de asistență medicală corespunzătoare?!
Un caz grav de gripă nu mai poate fi în acest moment, gestionat în spitalul de infecțioase Constanța pentru că… de la incendiu… nu mai avem Terapie Intensivă funcțională.
Oricât de mult am vrea să ajutăm bolnavii, totuși…nu mai avem linie de gardă de Terapie Intensivă! Nemaivorbind că Infecțioasele sunt spital de monospecialitate! Iar gripa poate fi doar vârful icebergului și să decompenseze patologia cardiacă, pulmonară sau diabetică subiacentă.”, a scris dr. Cora Maxim-Mitroi.
Acesta are și o întrebare retorică:
„Și ce te faci când ești doar tu cu tine însuți, ca infecționist, fără a avea posibilitatea de a ajuta bolnavul prin consulturi interdisciplinare, fără posibilitatea de a face un examen radiologic/imagistic, neavând laborator seara, în weekend sau în timpul sărbătorilor legale, după ora prânzului.”
În aceste situații, medicii de la Infecțioase nu au decât o singură cale prin care să ajute bolnavul: să solicite prin 112, ambulanța și să îl trimitem în Spitalul Județean Constanța pentru investigații suplimentare și consulturi, suprasolicitând și serviciul de Ambulanță și UPU.
„Când sunt situații excepționale, e normal să procedăm așa, pentru că Infecțioasele nu au Cameră de Primiri Urgențe ci doar cameră de gardă (e diferență mare), dar nu de rutină!
La noi la Infecțioase mereu au fost acceptate din alte spitale, transferurile bolnavilor care aveau nevoie de noi, câtă vreme acest lucru a fost în beneficiul pacienților!
Ca atare, poate n-ar strica mai multă unitate din partea tuturor colegilor și din alte specialități care, cu toții ar trebui să militeze pentru aducerea Modularului in curtea Infecțioaselor cu celeritate! Pentru că numai așa, va crește capacitatea de manageriere a cazurilor complexe și am putea prelua mai multe transferuri…
Prin această structură Modulară, conform proiectului, ar urma să se soluționeze problemele actuale: lipsa Terapiei Intensive în bolile infecto-contagioase în Cta, lipsa ambulatoriului integrat care ar permite și acoperirea altor specialități conexe, lipsa imagisticii etc!
In concluzie, ne-ar oferi premisele să putem să facem mai mult….știu și eu, ca de ex, să acceptăm un caz grav de gripă, cu plămân „alb” și insuficiență respiratorie.
Iar voi fi acuzată că „dau din casă”, dar cred că transparența și comunicarea în medicină fac minuni!”, a mai scris doctorița.
Spitalul de Boli Infecțioase aparține de Primăria Constanța. Un incendiu devastator a izbucnit acolo pe 1 octombrie 2021, în urma căruia șapte persoane și-au pierdut viața.