Tehnologia care stă baza vaccinului împotriva covid-19 este extrem de modernă, dar nu este nouă. Tehnica ARN mesager se folosește de vreo 10 ani, a precizat dr. Irina Dumitru, șef secția la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, specialist epidemiologie.
„Tehnica nu este nouă, dar nu au mai fost făcute vaccinuri folosind tehnica ARN mesager. Terapii cu tehnica ARN mesager se fac de aproximativ 10 ani. Sunt în special terapii care se folosesc în cancer. Multe din terapiile pe care le numim noi biologice folosesc și astfel de tehnici. Până acum, nimeni nu s-a temut să facă astfel de terapii.
Tehnica este foarte simplă, pentru că de fapt există doar o singură bucățică, acel ARN mesager care are un mesaj, de fapt, pentru organism, pentru celulele umane. Introducem acel ARN mesager, niște nanoparticule grăsoase, și celulele umane primesc acel mesaj de a construi acea proteină spike, una din proteinele principale ale virusului. De ce acea proteină spike? Pentru că este cea mai imunogenă și organismul secretă cei mai buni anticorpi pentru vindecare. Ulterior, ARN-ul mesager se distruge. Acest ARN mesager, în momentul în care pătrunde în celula umană, se duce în ribozom, în fabrica de proteine, nu se duce în altă parte. Nici nu are cum să ia contact cu ADN-ul uman. Este absolut imposibil, pentru că drumul lui este doar în fabrica de proteine. Acolo îi dă mesajul și apoi este distrus.”, a spus doamna doctor în emisiunea Realitatea locală, la Dobrogea TV.
Întrebată de moderatorul emisiunii dacă acest vaccin nu a fost dezvoltat prea repede, a precizat că ideea unui vaccin pentru coronavirus a apărut acum 15 ani, de când a apărut prima epidemie cu sars-cov-1. Oamenii de știință au început să dezvolte un vaccin, dar epidemia s-a stins și au rămas cu studiile în aer. Acum nu s-a trecut peste perioade, ci s-au scurtat și s-au intercalat, pentru că tehnologia este alta.
„Este foarte bine că este așa și că nu se mai folosesc virusuri vii și atenuate, așa cum s-a folosit pentru polio, sau virusuri inactivate.”, a mai spus dr. Dumitru.
Aceasta a explicat și știrile care spun că o persoană s-a vaccinat și a făcut boala apoi.
„Este absolut imposibili să faci boala de la vaccin. A făcut boala pentru că era în perioada de incubație a bolii sau poate chiar atunci a contactat-o, pentru că în prima săptămână răspunsul imun este extrem de slab și nu are cum să contracareze virusul.”, a precizat doamna doctor.
Emisiunea poate fi urmărită în întregime mai jos (explicațiile despre tehnologia vaccinului, de la minutul 26.00).
Precizăm că această tehnică este folosită pentru vaccinurile produse de Pfizer și Moderna, care se folosesc la acest moment în România.
Vă recomandăm și:
Dr. Irina Dumitru: „Medicina înseamnă și suflet, și trup, și ceva mai mult”
România vrea să vaccineze 10.400.000 de persoane până în septembrie