În județul Constanța au fost confirmate 41 de cazuri de gripă, a anunțat dr. Loti Popescu, reprezentant al Direcției Județene de Sănătate Publică.
Într-o conferință de presă susținută în data de 22 ianuarie la Spitalul Județean Constanța, aceasta a precizat că au fost peste 100 de suspiciuni și că boala a afectat deopotrivă adulți și copii.
„În legătură cu cazurile de gripă, de la începutul sezonului rece, adică din luna octombrie, până în acest moment, la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică s-au înregistrat 107 suspiciuni de cazuri de gripă, au fost confirmate 41 de cazuri, dintre care 20 de cazuri cu virusul gripal tip A, 20 de cazuri cu virusul gripal tip B şi un caz cu virusul tip A şi tip B. Bolnavii, şi copii şi adulţi”, a declarat dr. Loti Popescu.
Totodată, Primăria Constanţa a informat, printr-un comunicat de presă, că unitățile de învățământ din Constanța, dotate cu dezinfectanți și covorașe, pentru prevenirea riscului de îmbolnăvire la cei mici.
Potrivit comunicatului, „încă de la sfârșitul anului 2019, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a acordat sumele necesare pentru achiziția de materiale igienico-sanitare la toate unitățile de învățământ din oraș.”
Din acești bani au fost achiziționate covorașe, dispensere, substanțe dezinfectante, precum și soluțiile necesare împiedicării răspândirii virusurilor de sezon.
Aceste materiale au fost instalate la toate intrările și ieșirile din unitățile de învățământ, astfel încât să fie luate toate măsurile necesare pentru protecția copiilor, a personalului și a părinților care îi însoțesc pe cei mici.
„Facem apel către conducerile unităților de învățământ, precum și către cadrele didactice pentru a-i educa, a-i sfătui și a-i învăța pe copii să le folosească și să respecte cu strictețe măsurile igienico-sanitare, astfel încât să diminuăm, pe cît posibil, riscul îmbolnăvirilor cu afecţiuni respiratorii, în special gripă.”, se arată în comunicat.
De asemenea, pentru prevenirea riscului de îmbolnăviri cu infecţii respiratorii acute sunt luate măsuri de siguranţă suplimentare în mijloacele de transport în comun CT Bus.
„Autobuzele sunt dezinfectate periodic cu un concentrat de suprafaţă, pentru uz uman şi veterinar, cu spectru larg de aplicare ce curăţă şi dezinfectează într-o singură etapă. Substanţa se aplică prin pulverizare şi are efect bactericid, fungicid şi virucid. După ce dezinfectantul a fost aplicat, uşile mijlocului de transport în comun se închid aproximativ jumătate de oră, timp în care substanţa acţionează asupra suprafeţelor”, spune tot Primăria Constanța.
Dezinfecţia se desfăşoară cu precădere în timpul nopţii, atunci când autobuzele ies din cursă, acţiunea continuând până la primăvară.
Medicii specialiști recomandă părinților să fie atenți la igiena celor mici iar la primele semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.