„Nu huliți spunând că Dumnezeu este drept.”, spunea Sfântul Isaac Sirul.
Putem găsi în Biblie multe exemple ale acestei nedreptăți. Cea mai mare s-a întâmplat acum aproape 2.000 de ani, când Iisus a fost răstignit pe cruce.
„Drept făptuiește cumva Dumnezeu trimițând la moarte pe cruce și în chinuri cumplite pe Fiul Sau Cel nevinovat și neprihănit pentru a mântui gloatele de păcătoși?”, se întreba Nicolae Steinhardt.
Tot el ne spune însă că trebuie să fim bucuroși că Dumnezeu nu este drept, pentru că, dacă vom fi judecați după dreptate, suntem cu toții pierduți, osândiți.
Dumnezeu însă nu judecă numai după dreptate, ci și după milă, îndurare și dragoste.
„Dragostea de oameni a Domnului, puterea scump Sângelui Său vărsat pe cruce, îndurarea Sa (pe care oamenii nu se pricep a o numi altfel decât nedreptate) pot săvârși minuni.”, mai spunea Steinhardt.
Ce dovadă mai mare decât faptul că i-a iubit pe cei care l-au trădat, l-au răstignit?
Poate că aceasta este cea mai importantă întrebare pe care trebuie să ne-o adresăm: Ce este Dumnezeu? Și răspunsul cel mai potrivit ar putea fi: „Dumnezeu este dragoste.”
Vă dorim să aveți parte de dragoste în viață!
Sărbători cu bine!
Hristos a Înviat!
P.S. Sfântul Cuvios Isaac Sirul s-a născut în regiunea Qatarului (Bahrain-ul de astăzi), pe coasta vestică a Golfului Persic în secolul al VII-lea. Este cunoscut pentru nevoințele sale duhovnicești și scrierile pline de învățătură pentru care a fost numit „harpa Duhului”, „Soarele sirienilor” și „Stâlp al Bisericii”. A fost și unul din puținii sfinți care au ajuns pe o asemenea treaptă duhovnicească și dragoste de toate lucrurile create de Dumnezeu, încât a îndrăznit să se roage chiar și pentru demoni. Este serbat în calendarul ortodox în data de 28 ianuarie.