Proaspăt înființata Asociație “Amprenta de Bine” aduce în școlile din România, în mod GRATUIT, un proiect inedit:“Treptele Drepturilor Copiilor“, dedicat atât elevilor, cât și profesorilor:
“Noi, adulții, avem dreptul sa fim responsabili de promovarea și asumarea drepturilor și obligațiilor copiilor. Proiectul acesta are un obiectiv de suflet: să ajungem la cât mai mulți copii”, susține antreprenorul Ștefan Fazakas, Președintele asociației.
Cum se desfășoară proiectul?
Voluntarii “Amprenta de Bine”personalizează trepte sau pereți din locurile cele mai aglomerate din școală, centre de detenție minori sau centre pentru copiii instituționalizați, astfel încât informațiile să fie pe înțelesul tuturor și să ajungă la un număr cât mai mare de persoane:
“Având la bază protocoale cu unitățile de învățământ care doresc să participe la proiect, “Treptele Drepturilor Copiilor“ a ajuns deja în 30 de școli din toată țara: Constanța, Oradea, Vatra Dornei, Bacău, Buzău, București, Cluj, Ploiești, Brașov, Piatra Neamț, Pitești, Craiova și Alba”, spune Conferențiar universitar dr. Roxana Topor.
Dreptul de a fi ascultat, Dreptul la Familie, Dreptul la Educație sau Dreptul la Identitate sunt doar câteva drepturi ale celor mici. Tu știi ce drepturi are copilul tău?
Iustin Alexandrescu învățător: “În calitate de viitor cadru didactic, pot spune că rolul nostru în societate este exact acela de a lăsa ceva în urma noastră, de a lăsa o #amprentădebine. „Treptele Drepturilor Copiilor” reprezintă prilejul deosebit prin care se îmbină utilul cu plăcutul, frumosul cu esențialul, arta cu știința.
A-ți cunoaște drepturile și a-i ajuta pe alții să le cunoască este o binecuvântare, iar dacă nu noi, atunci cine? Și dacă nu acum, atunci când?
Copiii (preșcolari, elevi, liceeni) au nevoie de susținere și de informare. Echipa Amprenta de Bine este „o mână de oameni” faini și puși pe fapte mari.
Țineți minte Amprenta, vă va marca.”
Fiecare dintre cele 11 drepturi reprezentate grafic are la bază un cod QR care duce la o secțiune dedicată în platforma asociației, unde copiii și profesorii găsesc materiale informative suplimentare:
“Platforma este vie, o dezvoltăm, îmbunătățim și îmbogățim împreună cu copiii, părinții și cadrele didactice, atât cu conținut creat de asociație, cât și cu resurse gratuite pentru realizarea activităților cu copiii.
www.amprentadebine.ro/trepte
Oricine dorește să acceseze harta cu locurile în care poate fi găsit proiectul, o poate face pe https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1w1ZuqLFD7lzdVpZOw4aUBzVp1KZkUvw&usp=sharing”, a declarat Oana Fazakas, jurist și voluntar în cadrul Asociației.
Toți cei care doresc să sprijine acest proiect o pot face printr-o sponsorizare contactând asociația la adresa de mail office@amprentadebine.ro sau printr-o donație, după cum urmează: specificați Donație Trepte, ASOCIAȚIA AMPRENTA DE BINE, RO10 BTRL RONC RT06 3773 4901.
“Mulțumim tuturor donatorilor care ne-au susținut și astfel proiectul a prins viață.
Mulțumim tuturor copiilor care au participat la implementarea proiectului în școli și care ne-au dovedit că sunt creativi, implicați și drepți și așteptăm cu bucurie să ne vedem și la activități.
Mulțumim tuturor cadrelor didactice și unităților de învățământ care ne-au primit cu bucurie și deschidere și împreună cu care vom face activități pentru copii, începând cu noul an școlar”, transmite Tudor-Ionuț Roșu, student la Drept și membru fondator al Asociației.
Amprenta de Bine este o echipă de oameni specializați în domenii diverse (juriști, profesori universitari, economiști, jurnaliști) care desfășoară activități de monitorizare, advocacy, cursuri de educație continuă, proiecte care promovează rolul și importanța respectării ordinii de drept, responsabilizarea tinerilor și a adulților în societate, precum și dezvoltarea spiritului civic în relațiile interumane.
Ioan Mircea David, avocat: “Cred că un astfel de proiect aduce mai aproape de tineri notiunile greoaie ale drepturilor. Acum le vor avea în școlile lor, iar lucrul acesta cred că îi va responsabiliza mai mult: atât pe elevi, cât și pe cadrele didactice. Educația este unul dintre pilonii importanți ai oricărei societăți, iar rolul nostru, inclusiv al practicienilor în domeniul juridic, este acela de a le explica și de a aprofunda împreună cu ei noțiunile despre care a auzit majoritatea oamenilor.”