Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, a anunțat, azi, 30 decembrie, o realizare a instituției la conducerea căreia se află de peste un an: carduri în loc de tichete valorice pentru beneficiarii programului Respect, începând de anul viitor.
„Decizia a fost luată pentru protejarea persoanelor în vârstă. În contextul pandemic actual se recomandă evitarea contactului cu bancnote și alte mijloace de plată pe suport hârtie. Astfel, din 2022, beneficiarii programului RESPECT vor primi un card care va fi alimentat cu 8 tranșe a câte 50 de lei fiecare. Plicurile pe care le vor primi acasă vor conține, alături de suportul electronic și instrucțiunile de utilizare a acestuia. Codul PIN aferent suportului electronic va fi livrat împreună cu cardul.”, a spus viceprimarul.
Așadar, beneficiarii, care poate nu sunt foarte familiarizați cu cardurile bancare, vor fi nevoiți să învețe să le folosească.
„Cardurile vor fi livrate inactive la domiciliul beneficiarilor și vor fi activate în calup, după confirmarea livrării acestora. Beneficiarii vor fi informați prin SMS în momentul alimentării cardului, la fiecare tranzacție efectuată, precum și la epuizarea soldului.”, spune Rusu.
Nu a explicat ce se întâmplă dacă nu au telefon mobil.
- Recomandare: Cum au negociat Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu o chirie mai mare pentru spațiile primăriei din City Mall
„De asemenea, beneficiarii vor putea să-și creeze propriul cont securizat pe o platformă on-line gratuită din care vor putea să-și vizualizeze soldul cardului, tranzacțiile efectuate și valabilitatea sumelor încărcate pe card. Cardurile sunt dotate cu tehnologia „contactless” și permit efectuarea de plăți fără cod PIN până la valoarea de maxim 100 de lei. Cardurile pot fi utilizate numai pentru achiziționare de alimente, conform regulamentului Programului RESPECT. Menționăm că beneficiază de programul RESPECT doar persoanele care nu înregistrează datorii la bugetul local.”, a mai spus viceprimarul.
Pot beneficia de Programul „RESPECT” persoanele care se încadrează într-una din următoarele categorii:
a) persoane care au calitatea de pensionar sau sunt indemnizate în baza legilor speciale și ale căror venituri lunare cumulate în sumă netă sunt mai mici sau cel mult egale cu suma de 1.840 lei.
b) persoane fără niciun venit care împlinesc în anul de referință cel puțin vârsta de 60 de ani;
c) persoane cu handicap grav sau accentuat;
d) persoane care beneficiază de venit minim garantat stabilit în baza Legii nr. 416/2001;
e) persoane care au calitatea de reprezentant legal al familiei care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei în baza Legii nr. 277/2010, inclusiv soțul sau soția reprezentantului legal.
f) alte persoane vulnerabile sau aflate în situații de dificultate, care nu se încadrează la lit. a) -e) și care au împlinit cel puțin vârsta de 18 ani în anul de referință (în baza unei anchete sociale).