E-coli în Marea Neagră, pentru că mulți turiști o confundă cu o toaletă

mamaia

În multe staţiuni de pe litoral, inclusiv Mamaia, concentraţia de E-coli este mult mai mare decât în mod normal. Situația poate fi periculoasă mai ales pentru copii.

Analizele periodice ale Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa au arătat depăşiri periculoase de bacterii E-coli în apă. În mod normal, concentraţia ar trebui să fie de ordinul zecilor. Cele mai recente rezultate indică o valoare peste limita admisă la Mamaia, dar cea mai mare cantitate de E-coli a fost depistată la Eforie Nord. De peste 30 de ori mai mare faţă de limită. Biologii dau vina pe turiştii care folosesc apa mării pe post de toaletă.

„Poluarea se face direct, prin prezenţa turiştilor. Amplificată de vacanţe şi de numărul mare de turişti”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în ştiinţe, citat de ObservatorNews.ro.

Medicii trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc pe părinţi ca, în această perioadă aglomerată la mare, să îi supravegheze în mod special pe copii.

„Este vorba, în special, de infecţiile digestive, iar infecţiile digestive se manifestă prin febră, prin dureri abdominale, prin vărsături şi scaune diareice. În special la copiii mici, părinţii nu trebuie să aştepte foarte mult să-şi revină”, a declarat Claudia Cambrea, medic primar spitalul de boli infecțioase.

Inspectorii de Sănătate Publică şi specialiştii de la Apele Române spun că litoralul românesc este sigur, pentru că depăşirile periculoase nu apar zilnic, ci mai mult în weekend, când vine un val de turişti. „Calitatea apelor de la Marea Neagră este bună pentru îmbăiere”, a declarat Ana Agiu, Apele Române.

Analizele periodice au mai indicat valori crescute pentru bacterii şi la Olimp, Cap Auror, Venus şi Saturn.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “E-coli în Marea Neagră, pentru că mulți turiști o confundă cu o toaletă

  1. Directia de Sanatate Publica poate sa ne spuna concentratia de E.coli in apa mării, dar nu ne poate spune care este sursa infectarii.
    Datele prezentate au insa o concluzie: concentratia difera foarte mult de la o zona la alta. Daca sursa era metabolismul turistilor care nu au gasit un WC public, concentratia era aproximativ egala in toate probele, la fel ca distributia turistilor pe litoral. Rezulta ca valorile punctuale mari se datoreaza faptului ca proba a fost colectata in apropierea punctului de deversare a unei conducte de prea-plin a RAJA – proiectate sa fie deschise cand oua torential, dar care de prin anii 2005 stau permanent deschise.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vestul e altfel. Ce ne învață Oradea în privința parcărilor

mar iul. 18 , 2023
Constanța are unul din cele mai proaste regulamente de parcare din România. PSD și PNL continuă să folosească modelul implementat de Radu Mazăre, acordând locurile de parcare rezidențiale pe principiul „primul venit, primul servit”. În alte orașe, sistemul a fost desființat, fie de bună voie, fie pentru că așa a […]

V-ar putea interesa și: