E prăpăd în economie. Inflația și deficitul de cont curent decolează la final de an. Datoria pe cap de locuitor a ajuns la circa 7.400 de euro

Banca Naţională a României (BNR) a adus luni vești proaste pentru români. Inflația a crescut peste așteptări, datora externă s-a majorat cu aproape 5 miliarde de euro, iar deficitul de cont curent a ajuns la peste 20 miliarde euro!

Instituția prognoza, în august, că inflația la sfârșitul acestui an ar fi urmat să fie de 13,9%, pentru ca în 2023 să scadă la 7,5%. Acum a refăcut calculele și vorbește de 16,3% pentru 2022 și de 11,2% anul viitor.

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie uşor ascendentă până la sfârşitul anului viitor, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a şocurilor de ofertă, cât şi a presiunilor din partea cererii agregate.

În scenariul de bază, tendinţa descendentă va fi întreruptă temporar în trimestrul III 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC timp de 4 trimestre.

Ulterior, la finele trimestrului III 2024, convergenţa către ţinta de inflaţie este prevăzută a fi una rapidă, având ca resort principal efecte de bază extrem de favorabile.

Datoria externă a explodat

Acestea nu sunt însă singurele cifre proaste. În perioada ianuarie – septembrie 2022, datoria externă totală a crescut cu 4 824 milioane euro. Datoria externă pe termen lung a însumat 94 131 milioane euro la 30 septembrie 2022 (66,6 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 3,5 la sută față de 31 decembrie 2021. Datoria externă pe termen scurta înregistrat la 30 septembrie 2022 nivelul de 47 278 milioane euro (33,4 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 21,1 la sută față de 31 decembrie 2021.  La un calcul simplu, fiecare român are o datorie de circa 7.400 de euro.

Contul curent, deficit de 20 miliarde euro

Și lucrurile nu se opresc aici. În perioada ianuarie – septembrie 2022, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 20.181 milioane euro, comparativ cu 12 640 milioane euro în perioada ianuarie – septembrie 2021. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 7 349 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 2 141 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 3 067 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 734 milioane euro.

Deficitul de cont curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări, ce arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “E prăpăd în economie. Inflația și deficitul de cont curent decolează la final de an. Datoria pe cap de locuitor a ajuns la circa 7.400 de euro

  1. Nu ne mai ajungem cu banii, in conditiile in care toate se scumpesc. Dar conditii ioc. M-am saturat sa platesc apa rece pe post de apa calda, e din ce in ce mai frig in casa, la banca nu am fost eligibila asa ca am facut un credit rapid dupa ce am comparat oferte pe creditifn.ro si am montat un boiler instant, am luat si o mica aeroterma ca nu mai puteam. Pt noi e e de ajuns, copiii sunt la casele lor si se descurca cum pot, ne intereseaza sa rezistam pana la primavara. Nu stiu ce fac Isarescu, guvernul, nu mi se pare ca ne ajuta deloc, doar ne afunda in datorii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ziua Dobrogei, celebrată de președintele Consiliul Județean Constanța în Tulcea

lun nov. 14 , 2022
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreședinții Mihai Huleni și Victor Tarhon și administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, au participat astăzi,  începând cu ora 10.00, la ceremonialul militar și religios organizat la Monumentul Independenței din municipiul Tulcea cu ocazia Zilei Dobrogei. La eveniment a participat și o delegație […]

V-ar putea interesa și: