Economistul Andrei Caramitru a făcut astăzi o afirmație controversată, bazată însă pe cifre. Acesta afirmă că România a depășit Japonia în ceea ce privește PIB/capita după paritatea puterii de cumpărare. Datele sunt furnizate de Banca Mondială.
„I-am luat din urmă – pe cifrele oficiale ale ale Băncii Mondiale. E un miracol. Știu – realizez – ca nu îl credeți . Ca sunt mai civilizați au super infrastructură si tot. Nu se compară ok. Dar nu ați trăit acolo. Nu știți mai bine decât Banca Mondială. Cifrele nu mint însă. E un miracol.”, spune Caramitru.
Mulți din cei care au comentat la postare au atras și ei atenția că cele două țări pot fi greu comparate.
„Clasa lor de mijloc este mai mare și mai solidă decât a noastră, care este subțire și fragilă.
PIB-ul nostru este mare, dar deținut în proporție de 50% de 1% din populația țării.
Dacă ieșim din zona de confort și explorăm România cu adevărat, descoperim că foarte mulți oameni încă nu au utilitățile de bază, trăiesc în case improvizate, nu au terminat liceul, nu sunt asigurați medical sau nu au bani de medicamente, sunt dependenți de alcool, dependenți de ajutoare și încă avem mulți analfabeți care semnează cu degetul, iar urmașii acestor persoane vulnerabile nu au aproape nicio șansă de a se adapta la vremurile care vor urma.
Deci, vulnerabilitatea socială va perpetua.
Acestea sunt probleme rezolvate de japonezi de mult, iar motivul pentru care nu sunt peste noi ca PIB este conservatorismul lor, specific de sute de ani. Ei nu accepta pe oricine în țară, indiferent cât de mulți bani aduce.
România a făcut compromisuri imense, morale și administrative ca să fie binișor pe grafic, dar când ieșim pe stradă vedem realitatea.”, a scris cineva.
„Fix pix că avem PIB aproape cît Japonia și cu toate astea suntem cu 100 de ani în urmă la civilizație, infrastructură, dotări etc.”, a scris altcineva.
„Când te gândești ca un capac de WC are 30 de butoane in Japonia, iar la noi mergi in fundul grădinii, iti dai seama ce tara de rahat e România când unul de-al de Caramitru prezintă strategii macro.”, a completat un cititor.
„Salariul mediu brut în România a ajuns 2.300 $. În Japonia este 3.200$. Ca putere de cumpărare, cele două salarii medii sunt egale. Dacă mai scade mult yenul japonez, noi trecem peste ei și la cel nominal.”, a mai punctat un comentator.
Recomandare: