Începând din 11 septembrie, constănțenii trebuie să strângă gunoaiele selectiv. Cine nu o va face va plăti amenzi, iar acestea nu sunt deloc mici: ajung la 40.000 de lei pentru asociațiile de proprietari.
Eduard Martin, reprezentantul companiei de salubritate Polaris M Holding, a fost invitatul unei ediții speciale a emisiunii „Punctul pe i”, la Tomis TV, moderată de jurnalistul Cristian Hagi, în care a vorbit despre schimbările care se produc din 11 septembrie, despre cum trebuie să colectăm selectiv deșeurile, dar și despre subiecte precum coșurile stradale prea pline, despre faptul că, uneori, gunoiul menajer și cel selectat este pus la comun de reprezentanții companiei, dar și despre rezultatele financiare ale Polaris.
Eduard Martin spune că va trebuie să strângem gunoiul în două fracții. Mai exact, într-un loc vom strânge gunoiul rezidual (adică cel biodegradabil sau, mai exact, ce se strică), iar în altă parte ambalajele.
Iată câteva dintre declarațiile făcute în emisiune. Înregistrarea este mai jos.
„De aproape 20 de ani vorbim de acest lucru, dar nu punem în practică. Populația trebuia să pună în practică din prima zi când a apărut legea. Măsurile coercitive nu s-au aplicat.”
„Există amenzi. La asociațiile de proprietari amenda este de 40.000 de lei. Acestea se aplică de primărie. Amenzile sunt date de legiuitorul român tocmai deoarece colectarea selectivă este foarte importantă.”
„Cunosc români care locuiesc în Europa și aruncă gunoiul separat. Îl aruncă separat pentru că au fost amendați.”
„Ambalajele trebuie spălate. O sticlă de PET care are ulei în ea este contaminată. Ea trebuie golită și spălată. La fel și sticla de lapte. Altfel se strică, se umple de bacterii. Tot ce înseamnă ambalaj se pune într-un singur loc. Sticlele de PET trebuie presate, se scoate aerul din ele, pentru că altfel cărăm aer și nu va fi loc. Cartoanele trebuie rupte, pentru că, iarăși, cutia are aer în ea și în trei ore se umple containerul. Practic, trebuie totul mărunțit sau trebuie reduse dimensiunile ambalajelor.”
„Este un efort și mental, dar și fizic. Niciunul dintre ele nu strică. Ambele sunt utile ființei umane.”
„Acolo unde există un singur tip de containere nu are sens să refuzăm să colectăm dacă nu este colectat separat.”
„Primăria are un proiect pe fonduri europene prin PNRR care presupune amplasarea unor insule ecologice. Acolo vor fi mai multe fracții. Se vor înlocui actualele platforme.”
„Noi avem echipă de control, care va merge înainte mașinii de gunoi și care va controla conținutul containerelor. Dacă este neconform, aceste containere, respectiv pubele, la case, vor primi de la noi un sticker de neconformitate. Nu îl ridicăm.”
„Noi nu vrem să fie amendată populația. Vrem să funcționeze lucrurile potrivit legii.”
„În Arad facem din prima zi de când am intrat colectare separată. Se face și în comune.”
„Sticlele se aruncă la gunoiul rezidual. E o problemă cu infrastructura de colectare tip iglu a sticlelor. Nu avem spații. Avem amplasate 100 în oraș, mai avem 100 în curte. Primăria caută spații unde să le poată amplasa. Va găsi cu siguranță soluții. Până una alta trebuie adunate. Cei care stau la blocuri găsesc aceste igluuri. La case nu sunt. Acolo o să facem campanii de colectare de sticlă.”
sigur, sticlele de plastic trebuie spalate, parfumate, presate nici prea tare nici prea incet, astepti sa vina sa colecteze ambalajele de sticla, cand vine ? nu se stie , vine, stai toata ziua acasa, iti iei o zi de concediu stai afara si te uiti in zare sa vina. Polaris nu are chef sa angajeze oameni sa faca selectia deseurilor si atunci incepe sa faca instructie cu cetatenii. Daca cetatenii admit dezastrul in acest oras atunci nu vor spune numic nici despre acest lucru. In loc de aleea holywood avem spectacol de drone.
Gorgovan,sa pună la fiecare asociație container. Noi suntem 20 familii .
De ce să facă cetateanul separarea gunoiului? El tot taxa aia o plateste la primarie. La noi colectarea se plateste ca taxă, când se va plăti ca un serviciu prestat individual se va putea diferentia costul ridicarii gunoiului amestecat (foarte mare, pentru cei comozi) de cel separat, spălat si compactat (foarte mic, pentru oameni gospodari).
Pai cine vreti sa o facă? Sa va intre un strain in casa zilnic ca sa va sorteze gunoiul?
Intr-o tara civilizata omul plateste la compania de salubritate saci negri de 60 l pentru gunoi nesortat cu 20 euro bucata si saci colorati pentru gunoi sortat cu 2 euro bucata. Asa omul va fi incurajat sa si compacteze PET-urile si cutiile de carton. Si poti cumpara de la primarie si o masina de compactat si legat ambalaje la pret subventionat cu 90%.
Eu sortez gunoiul, nu pe mine trebuie sa ma convingeti, domnule Cristian Hagi. O sa car si sticlele panz ls un recipient dedicat dintr-un cartier de blocuri.
Pe ceilslti care nu sorteaza sunt curios cum îi veti convinge!
Lăsându-le gunoiul in poartă, neridicat? Așa brusc, de lunea?
Întrebări și comentarii.ar trebui adresate direct Polaris-ului care să răspundă și să ia în considerație mai multe aspecte sesizate de cetățeni, nu să impună reguli care,unele, nu vor fi sau nu vor putea fi respectate. Ex: în spatele blocului unde locuiesc eu,sunt 2 chestii(nici nu știu cum sa le numesc ptr. ca sunt dărăpănate, rupte,mizerabile),2 spatii unde se colectează gunoiul. Aici aruncă gunoiul,oamenii de la mai multe asociații si de la multe case. Si nu toti selectează gunoiul. În caz de amendă (nerespectandu se regulile) cui va fi aplicată?
Și chiar cu amenzi date vor fi în continuare destui indivizi nepăsători, care vor arunca gunoiul unde vor dori.
Aurelian
Man-ule, nu este vorba sa-ti intre unu’ strain in casa ca sa-ti sorteze gunoiul. Ideea cu spalatul plasticelor contaminate cu diverse produse este oarecum nefericita ca sa nu zic proasta. Ambalajele din plastic se pot toca si fara sa fie spalate. Ulterior, tocatura se poate spala intr-un recipient avind astfel posibilitatea de a recupera ( si recircula ) agentul de spalare ( inclusiv detergentul) . Sulfamida care a initiat metoda de spalare a reperelor din plastic de catre populatie,nu s-a gandit ca apa consumata la spalaturi se returneaza in sistemul de canalizare,apa care ulterior tb. tratata. Vere asa-i; totul costa.
Da’de ce sa nu plateasca prostii ( ca-s multi )
Constanta este judetul cu cele mai multe statii de epurare a apei.
Puneți containere de colectare separat și cetățenii vor face separarea gunoiului. Firma dumneavoastră lasă de dorit. Ați văzut cum salariați dumneavoastră aruncă tomberoanele și cât gunoi împrăștie pe asfalt? Mașinile de colectare arată că la „război”!!! Ați observat cum salariați dumneavoastră matură prin parcuri și cartiere? Dânșii, mai mult vorbesc la telefon, decât matură. Întâi faceți „selectare” în firma dumneavoastră. Salariați dumneavoastră se fac că muncesc. În concluzie, creați spati pentru selectare. Căci cele vechi sunt insalubre și deteriorate.
Nu prea ai dreptate coane Hagi.Aici ții,cu ursul.De ce nu înființează polaris m,centre de colectare selectiva(plastic,sticla,hârtie,aluminiu),contra cost,unde cetățenii sa aducă ce li se prisoseasca pe acasă.Sau ai uitat,ce succes avea cei 3R,pe vremuri.Dar puturoșii ăștia de la Polaris M,vor ca cetățenii sa le facă treaba,pentru care sunt plătiți,de Primărie.RUSINE!
In marea britanie ambalajele care au urme alimentare sticle/cutii de carton sunt depozitate la gunoi nu la plastice sau cartoane. nu iti cere nimeni sa speli cu tix sticlele de plastic ca sa salvezi planeta. ceea ce solicita polaris/primaria sunt aberatii care numai in constanta sunt solicitate.
Dar poate pe strazile inguste ale orasului sa vina masini mici,nu sa iesim noaptea sa mutam masinile ca masinile mari nu au loc si in plus nu au voie sa intre masini peate 5 tone.
Sau pentru Polaris nu este valabil?
Sunt curios cum vor amenda asociatiile de proprietari ?? Ce dovezi vor avea?? Pai la 12 ghene arunca gunoi de la 4 sau 5 asociatii si mai vin si din cartierul de case!!!
Am intrebat. Mi s-a spus ca este responsabilitate asociatiilor de proprietari sa nu se intample asta.
In locurile de depozitare a gunoiului menajer sunt două pubele pentru colectare PLASTIC/METAL și hârtie iar 6 sunt pentru gunoiul menajer, atâta timp cât 80% din deșeuri sunt constituite din deșeuri reciclabile. Fac referire la un loc de depozitare din Faleza Sud, dar aceeași situație este generalizată în mun. Constanta. Pubelele pentru deșeuri reciclabile se ridică rar și sunt puține . Nu exista asemenea containere pentru deșeuri de sticla/porțelan, textile etc. Noroc că va ajută rromii din municipiu care la ora 05.00 golesc pubelele de plastic și metal. Cred că mai întâi ar trebui create condițiile de colectare și apoi ridicate pretenții și amenințări cu sancțiuni. Pe domnii inspectori din primărie cine îi sancționează pentru statul la stat?
Ne prefacem ca suntem civilizati dar nu suntem in stare sa ne aruncam gunoiul selectat
In mandatul lui Făgădău s-a hotărât la case să se distribuie pt fiecare locuinta mai mulți recipienți pt colectarea selectivă a gunoiului.De ce nu s-a respectat acea hotarare domnule Martin .Ati pus cateva containere langa rampele de gunoi de langa blocuri si atat.In Constanța jumatate din cetățeni locuiesc la case. Toti vreti sa luati masuri dure dar nu faceti nimic pt a asigura celor care va platesc taxe mari pt gunoi mijloacele necesare.Vreti selectare corecta a gunoiului asigurati recipientii necesari.Impreuna cu birocratii din Primarie verificati in primul rand pe cei care nu au platit niciodata taxa de habitat dar produc gunoi menajer.
Cu banii colectati de la cei care nu isi platesc taxa de habitat s-ar umple orasul de containere si recipienti pt gunoi SI deseuri .In schimb s-a umplut orasul de cosuri de gunoi stradale care se schimba la fiecare mandat ,cumparate la preturi uriase .
Administratia și Polaris nu au facut nimic de 20 de ani pt a ajuta cetateanul sa predea separat gunoiul insa taxele le mariti sa nu va scadă belsugul.La anul iubitul nostru primar va mări birurile cu 20% . Frecati-va mainile de bucurie pt profiturile uriase pe care le veti avea ca nu va intreaba nimeni daca faceti ceva pt imbunatatirea sistemului de colectare a gunoiului.Numarati banii, scoateti biciul, si chitantierul de amenzi. La treabă.
Primarul trebuie să-l tragă de urechi pe Martin. Suntem pentru colectarea selectivă. Dar nu suntem angajații Polaris. Când duceam sticlele spălate luam bani pe ele. Martin să termine cu șmecheriile astea. Și primarul să se pună pe treabă.
Întâi să pună containere separate pentru fiecare tip de deșeuri, să facă publicitate, să învețe populația cum trebuie procedat, apoi să amenințe lumea și asociațiile cu amenzi. Sunt oameni, mai ales persoane în vârstă, care nu știu cum să procedeze.
La noi la bloc, de exemplu, sunt tomberoane de tip vechi. Deci, cum procedăm? Eu strâng selectiv gunoiul, dar tot în aceleași tomberoane arunc pungile. Deci… munca în zadar! Nu mai spun, că am văzut cum se colecta gunoiul în alt cartier, din containere diferite, și se punea la grămadă în aceeași mașină de gunoi. Râsu’ plânsu’!
Și mai e ceva: până acum, aveam în casă o găleată de gunoi în bucătărie, puneam o pungă în ea și duceam gunoiul la tomberon. Acum, trebuie 2 găleți sau 2 recipienți pentru gunoi, 2 pungi . Oare toată lumea are bani să cumpere atâtea pungi pentru gunoi? Sunt și oameni cu venituri (pensii, salarii, ajutor social) mici, care nu-și permit atâtea pungi, mai ales, că prețul pungilor pentru gunoi a crescut considerabil…
Sunt multe de discutat și de pus la punct până la amenzi, nu credeți??? Faceți PROCEDURI simple și clare, pe înțelesul tuturor, faceți publicitate prin media, prin tv, ca lumea să vadă, să învețe și dotați TOATE punctele de colectare a gunoiului cu containere conforme, pe care să fie menționat, care e pt gunoi menajer, care pt hârtie și peturi, care pentru sticlă. Și lumea va învăța și se va conforma. Puneți camere de supraveghere, ca să se vadă cine nu respectă regulile și cine trebuie amendat. Iar în ceea ce privește spălatul sticlelor de ulei, de lapte, de bere etc, asta e treaba dumneavoastră, a Polarisului, nu a noastră, pentru că nu ne plătiți pe noi să facem astfel de treburi. Și nu ne plătiți dumneavoastră apa, care este cea mai scumpă din țară. Angajați oameni pentru astfel de treburi, nu intră în atribuțiile noastre sa facem treburile astea! Mai rămâne să pretindeți, să le punem și fundițe roșii…
Stiti ce o sa se intample? Cred ca deduceti. Toate tomberoanele nu vor fi conforme. In concluzie o sa duhneasca tot orasul a gunoi in urma aceste hotarari destepte. Pai voi credeti ca asa se face educatie ecologica? Stimuleaza omul. Ofera o reducere de impozit in functie de cantitatea reciclata. In al doilea rand instalati containere subterane ca in orce oras civilizat daca tot aveti pretentii din vest…
Nesimțiți mai sunteți dragilor, mergi km fara sa găsești un cos de gunoi pe strada. Nu cumva trebuia să distribuiți pubele gratuite?!?! Unde sunt? Eu știu 4 asociații care nu au primit , mai mult, sigur sunt sute la fel. Faceți puncte de colectare din km in km!!! Când veți curata străzile si veți aduna mizeria din toate șanțurile sau rigolele din oraș atunci să cereți. Este cel mai jegos oraș din România.Rusine!!! Întâi creați condiții SI pe urma cereți! Prostia la putere…faceți la fel ca in cazul drumurilor din 4 benzi faceți 3 SI vreți să fluidizați, desființați mii de locuri de parcare fara să creați unul si vreți descongestionare…vă dați doctoratul în prostie extrema !
Au adus o insula ecologica din luna februarie pe str . Tulcea în spate la braresia Polar , în luna iunie a dat cartele de acces la 5 blocuri experimental restul de 10 blocuri fără acces. Azi 10.09 nu avem cartele de acces iar de luni vor selectiv . Bataie de joc la golirea insulei ecologice , toate pubelele le pun într-o singura autospeciala.
Ce jigodii de oameni,,,nu mai știe cum să sa dea amenzi cu japca… atât timp cât omu plătește pentru ridicarea gunoiului al ridici bă baiatule,,nu faci nazuri că nu este spălat plasticu,, că nu e tocat deja cartonul..etc ,,
Ditamai firma de atât timp și nu a investit într-o secție de sortare automată..
Atât timp cât plătesc pentru colectarea gunoiului și firma ia bani pentru treaba asta,,e treaba firmei ce face cu gunoiul luat că daia e plătiți..e treaba lor sortarea,depozitarea etc…. că altfel se ducea omu frumos cu sacii de gunoi direct la groapa de gunoi,sau spațiul de depozitare si nu mai platea nimic firmei de salubrizare…ete ai dreq dupa ce ca le plătește omu mai vrea sa le faca si 80..90% din treabă,, să fie ei comozi dc să investească in linie de selectare automatizata
Polaris este prima companie din România care are stație de sortare. Dacă gunoiul este umed însă, partea reciclabilă nu mai poate fi folosită.
Martin și clica lui de inspectori „șmecheri” ar trebui să verifice mai întâi cum se ridică gunoiul de la case atunci când mașina pentru tomberonul galben s-a stricat (deduc că este doar una) sau nu mai are timp sa vina și aici și ridică gunoiul selectat în aceeași mașină pentru gunoi menajer. Și nu doar o data s-a întâmplat! Dar ce-l doare gura să latre că se vor da amenzi?
Haida de! Și după ce spăl PET-ul, îl dau și cu spray, ca să fie tacâmul complet, nu?…
Pe când plata pentru cetățenii a unor materiale reciclabile pe care tu le vinzi mai departe
Când ai sa vezi un bătrân care abia are bani să-și ia o pâine sa si spele sticla de ulei pentru care consuma apa detergent
Puneți mana și angajați oameni pt acest serviciu
Ati pus punctul pe i. Ambalajele pe care le predau gunoierilor eu le-am platit cand am cumparat produsele.Eu platesc taxa de habitat pt acest lucru. Polarisul ia moca aceste ambalaje le vinde ,profit maxim.Daca predau același ambalaje la un centru de colectare voi primi niste banuti.La randul sau proprietarul trebuie sa plateasca transportul materialelor la depozitul central.Martin baga toti banii in buzunar deoarece taxa de habitat ii acopera toate cheltuielile plus un profit
Ciocoiul are curaj sa ne ceara sa spalam sticlele, sa marutim cartoanele.Tupeu fara limite.
Ar trebui mai întâi sa asigure pubele pnt selectivitate….
Domnule Martin, verificati la dispecerat ca am nenumărate reclamatii ca firma dvs ridica cu o singură mașina și gunoiul menajer (containere metalice) și gunoiu din containerele galbene(plastic, hartie) la un loc. În plus am trimis și filmarea la Primărie și degeaba. De ce le mai selectam? Zona str Căiuti, faleza Nord, boxa 461.
Sunt suficienți locatari de bună credința și selectează gunoiul . Oamenii de la Polaris nu o fac!!??? Se ridică cu aceieași mașină murdară și toate la un loc !!!?? Cinè nu respectă legea??!!!
Da,da,daaaa…..se colectează selectiv și Polarisul il aruncă tot la groapa de gunoi. Sa dați amenzi asociațiilor de propietari pentru ce ???!!!
Inca un motiv sa mai aduni niște bani la bugetul primăriei să aibă ce cheltui aleșii.
Dacă ttot colectați selectiv duceți plasticul la reciclare dar cum nu faceți față la volumul mare care il are Constanța normal ca un transport il duceți la reciclare și doua transporturi la groapa de gunoi la Ovidiu din directivele tot a acelor șefi care ai trimiteți să inspecteze,. Vai mama voastră ,colectare selectivă !!!
Asta-i tot o smecherie si un abuz fata de cetatenii orasului.Poate ne da d-ul Martin si banii pe apa si detergentul cu care trebuie sa spalam Pet-urile.Astfel noi vom face jumatate din munca firmelor de reciclare a deseurilor,care probabil sunt tot ale lor.Daca spalam,turtim si maruntim deseurile,firmele vor trece direct la tocatul acestora,o economie ff. mare de manopera si curent.Separarea deseurilor este de inteles,ceva civilizat,dar sa vrei si curatarea lui este abuziv.Mai trebuie doar sa ni se ceara sa-l ducem noi la reciclare.
O mare parte din „reciclabilele” duse acum de oameni la ghena e constituita din PET-uri, doze și sticla pentru care de la sfârșitul lunii noiembrie va intra în vigoare sistemul de garantie/returnare…..ceea ce înseamnă că la achiziție ne vor opri 50 de bani garanție pe care ii vom primi înapoi de la magazin….așadar vor fi putini cei care vor mai arunca direct la gunoi….pe banii lor.
Problema apare însă la diversele ambalaje de plastic.Ex: folii ambalaje salam, brânzeturi, etc…..