Primarul Constanței a propus azi consilierilor municipali un proiect de hotărâre prin care se majora taxa de salubritate de la 8 lei de persoană pe lună la 17 lei. USR și PSD nu au fost de acord, iar în cele din urmă toți consilierii, cu o singură abținere, au votat pentru ca taxa să rămâne 8 lei. (Detalii AICI).
L-am întrebat pe Eduard Martin, reprezentant Polaris, dacă măsura de astăzi afectează într-un mod compania și, dacă da, care este acela.
„La întrebarea dv, dacă Polaris este afectat în vreun fel de faptul că autoritatea locală, Consiliul Local Constanța, a menținut astăzi, prin vot, actuala taxă de salubritate, răspunsul este „Nu”. Deși se numește „taxă de salubrizare”, această taxă nu face decât să asigure finanțarea cheltuielilor cu colectarea deșeurilor.”, ne-a declarat Eduard Martin.
Acesta a precizat că asigurarea surselor de finanțare ale bugetului local, din care comunitatea își plătește serviciile, cum ar fi și serviciul de salubritate, cel de iluminat, și altele, se fac pe bugetări stabilite prin vot de către Consiliul Local Constanța.
„Noi nu putem interveni și nici nu avem de ce să intervenim în stabilirea surselor de finanțare ale bugetului orașului Constanța.”, a explicat acesta.
Eduard Martin a ținut să facă o precizare:
„Sunt foarte multe persoane pe care le consider răuvoitoare, care asimilează acestei taxe de salubritate costurile exclusiv ale firmei Polaris, deși știu că nu este așa. Aceste costuri de salubrizare sunt compuse nu numai din serviciul de colectare și transport, pe care îl face societatea Polaris M Holding, ci este compus, și taxa este prevăzută, din întreaga activitatea de salubrizare, care înseamnă colectare și transport, și asta o face Polaris, depozitare, și asta o face Tracon, o altă firmă, și economia circulară, taxă stabilită prin lege.
Deci, în mod fals, populist și incorect, aș spune, se leagă de firma Polaris ca fiind cauza unică pentru aceste costuri de salubrizare, când de fapt sistemul de salubrizare este unul complex și compus din mai multe componente. Colectare este la 30% și ceva din total salubrizare menajeră, ceea ce înseamnă colectarea deșeurilor. Nu vorbim de măturatul stradal.
Nu este treaba noastră să stabilim oportunități de finanțare. De unde se finanțează bugetul local pentru a-și plăti facturile de salubrizare, la Polaris, Tracon și economia circulară, de curent, de spații verzi și alte servicii pe care le primește. Nu este treaba noastră. Noi de delimităm total de această discuție. Cu riscul de a mă repeta, cei care încearcă în mod fals să acrediteze ideea că această taxă crește din cauza Polaris nu au dreptate.”
Reprezentantul Polaris M Holding a comentat și nivelul taxei pe care o plătesc locuitorii Constanței.
„Polaris M Holding lucrează în foarte multe localități din țară, în diverse județe, cum ar fi Alba Iulia, Târgu Jiu, Arad, Timișoara, Teleorman. În Constanța este cea mai mică taxă de salubrizare pe care a întâlnit-o. Este de două ori mai mică decât în multe sate și comune din România, de aproape trei ori mai mică decât în multe orașe de nivelul Constanței. Dacă politicienii locali aleg să subvenționeze de la bugetul local această cheltuială cu serviciul public de salubrizare, este doar o decizie de oportunitate, pe care noi n-o putem sub nicio formă comenta.”, a conchis Eduard Martin.
Asteptam in continuare raspunsul la intrebarea cati bani din reciclarea deseurilor municipale realizata de Polaris au ajuns in ultimii 15 ani la Primaria Constanta?
Cine intreaba?
Pe lângă asta ar mai fi și problema identificării corecte a tuturor cetățenilor din Constanţa care locuiesc aici și care TREBUIE sa plătească! Fără persoane exceptate! E plin orașul de exceptați, cu locuințe arhipline și unde plătește unul sau doua persoane!!!…