Elevi deștepți de la Liceul „Ovidius”, premiați de cercetători NASA pentru o stație spațială care ar putea ajuta la colonizarea spațiului

Liceul Teoretic „Ovidius” din nou în topul cercetătorilor spațiului la competiția National Space Society 2025

Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanța s-a remarcat din nou pe scena internațională a cercetării spațiale, obținând rezultate excepționale la ediția 2025 a competiției anuale NSS – Gerard K. O’Neill Space Settlement Contest, organizată de National Space Society (NSS). Elevii constănțeni au impresionat juriul, format din cercetători NASA și membri de onoare ai NSS din Statele Unite ale Americii, prin proiectele lor inovatoare, câștigând mai multe premii de prestigiu.

Performanțe remarcabile ale elevilor constănțeni

Echipele de la Liceul Teoretic „Ovidius” au obținut următoarele distincții:

  • Premiul I la secțiunea seniori, clasa a IX-a, large group, acordat echipei Arora-2093, formată din: Dragomir Irena Mara, Șerban Sofia Elena, Dinu Răzvan, Dumitrescu Maria Bianca, Duagi Adem, Ilie Ștefan, Mazilu Adelina Daria, Marinescu Teodora Cătălina, Omer Khan-Resit, Rudencu Bianca Sofia, Tatulea Călin Mihai și Zainea Rareș Andrei. Echipa a fost coordonată de profesorul de fizică Bahrim Mariana.
  • Premiul II la secțiunea seniori, clasa a X-a, small group, câștigat de echipa Odysseum 5, compusă din: Maria-Theodora Dumitrașcu, Diana Maria Avanu, Alexa Zamfir, Maria Georgiana Stilpeanu și Miruna Anca Neacșu. Elevii au fost îndrumați de profesorul de fizică Maga Cristinel și profesorul de matematică Maga Carmen Elena.
  • Premiul III la secțiunea seniori, clasa a X-a, small group, adjudecat de echipa Aqualia, formată din: Negoita Andrei, Gafencu Maria și Hantescu Eduard, coordonați de profesorii Maga Cristinel (fizică) și Maga Carmen Elena (matematică).
  • Premii speciale au fost acordate echipelor:
  • Callisto: Boerescu Adrian Lucian, Bondar Eduard Nicolas, Butacu Cristian-Andrei, Dogaru Darius-Stefan, Jercea Tudor-Ioan, Lixandru David Ioan, Panainte Mihai, Pirlogea Tudor, Pirvu Mihai Teodor, Stamulea Dumitru-Alexandru și Serban Christian, sub coordonarea profesorului Bahrim Mariana.
  • Bendis: Anghel Ana, Carasca Miriam-Josephine, Duduna Sara, Gargaz Luca-Alexandru, Lesan Daria Andreea, Mihalache Denis Gabriel și Zulchefil Anelis, îndrumați de profesorii Maga Cristinel și Maga Carmen Elena.

Tema competiției: Stații spațiale circumterestre

Tema concursului din acest an a fost proiectarea unei stații spațiale circumterestre, capabilă să susțină viața și să ofere condiții pentru „pionierii” colonizării spațiului. Proiectele elevilor au trebuit să integreze soluții tehnologice inovatoare pentru sănătate, industrie și agricultură, demonstrând o înțelegere profundă a provocărilor vieții în spațiu. Creativitatea și rigurozitatea științifică ale echipelor de la „Ovidius” au fost apreciate de juriu, plasând liceul constănțean în elita mondială a competiției.

O invitație la conferința internațională din Florida

Ca recompensă pentru performanțele lor, câștigătorii au fost invitați să participe la 2025 International Space Development Conference, care va avea loc între 19 și 22 iunie în Orlando, Florida. La acest eveniment de renume mondial, elevii vor avea ocazia să-și prezinte proiectele în fața unor cercetători de top din domeniile astrofizicii, astronomiei și dezvoltării spațiale, consolidându-și astfel experiența și vizibilitatea internațională.

O competiție globală de anvergură

Ediția 2025 a Gerard K. O’Neill Space Settlement Contest a reunit peste 29.000 de elevi și studenți din 28 de țări, coordonați de peste 3.000 de profesori. Dintre cele peste 4.900 de proiecte înscrise, performanțele elevilor de la Liceul Teoretic „Ovidius” demonstrează nu doar talentul și dedicarea lor, ci și calitatea educației oferite de profesorii coordonatori.

Aceste rezultate remarcabile reconfirmă statutul Liceului Teoretic „Ovidius” ca un centru de excelență în educația științifică din România, pregătind generații de tineri capabili să contribuie la viitorul explorării și colonizării spațiului cosmic. Felicitări elevilor și profesorilor pentru această performanță extraordinară!

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

A murit comandorul (r) Nicolae Vlăduțoiu - un militar de excepție, un om cu suflet mare, un camarad adevărat

mar apr. 8 , 2025
Astăzi, Liga Militarilor Profesioniști din România anunță cu profundă tristețe trecerea în eternitate a celui care a fost nu doar un militar de excepție, ci și un om cu suflet mare, un camarad adevărat: comandor (r) Vladuțoiu Nicolae. Un simbol de profesionalism, devotament și onoare, comandorul (r) Nicolae Vladuțoiu a […]