Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia a fost gazda unui schimb pe termen scurt pentru elevi și profesori din Germania, Norvegia, Polonia, Spania, Belgia. Aceștia au participat, în cadrul unui proiectului Erasmus+ Remembering the Past for a Common Future, la o dezbatere care a avut ca team comunismul în România.
În prima zi de proiect, după deschiderea festivă, au urmat un spectacol artistic organizat de elevii LTNB și activități de ice-breaking, în cadrul cărora elevii europeni au constatat că nu sunt diferențele dintre ei sunt mai degrabă prejudecăți și că, deși din diferite zone ale Europei, ei împărtășesc aceleași idealuri, valori, aspirații. În a doua parte a zilei, toate delagațiile au prezentat informații despre țara, orașul și școala proprie.
Ziua a doua a proiectului a fost destinată dezbaterii subiectului principal: comunismul în România. A avut loc un workshop organizat în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța. Lect. univ. dr. Gabriel Stelian Manea a susținut o conferință urmată de dezbateri intense asupra consecințelor comunismului la nivel european.
În a treia zi a proiectului a fost realizată o excursie educativă la complexul muzeal Adamclisi, unde au fost vizitate monumentul, cetatea antică și muzeul de istorie. Ziua s-a încheiat cu o petrecere cu tematică românească, în care au fost prezentate tradiții românești, preparate culinare, muzică și dans.
„În ultima zi de proiect au fost vizitate Fortul 13 de la Jilava și Palatul Parlamentului, două obiective de interes istoric în care elevii din Europa, alături de colegii lor români, au conștientizat că istoria este o lecție care trebuie cunoscută, pentru a nu se repeta!”, au transmis organizatorii.
„Și cu acest prilej s-a dovedit că ospitalitatea românească, creativitate și imaginația elevilor români și implicarea totală a întregii școli în activitățile proiectului pot crea un eveniment pe care oaspeții europeni îl vor rememora ca unul de excepție.”, a declarant diretoarea liceului, prof. Nechita Elena.