Elicopterul PSD și ambulanța PMP

cristian hagi

Bunică-miu a avut noroc de o sănătate de fier. A ajuns în spital rar. În unul din cazuri, acuza dureri grave de burtă. Era prima oară când el însuși ne cerea să-l ducem la medic.

Am ajuns la urgențe și i s-a făcut o radiografie. Medicul specialist a venit la mine cu rezultatul în mână și a dat verdictul: ocluzie intestinală. Trebuia operat chiar în acea seară. N-aveam nimic la noi. O asistentă mi-a spus să-i aduc măcar pijamale. Nu puteam nici să-l las singur. Până să rezolv dilema, m-a întrebat dacă ăștia, la spital, au vreo toaletă. Am găsit-o rapid – devenise urgență. După puțin timp, a ieșit cu un tonus schimbat și mi-a spus că putem să mergem acasă. Era doar constipat. Scăpase de o operație care nu era necesară. Acum mi se pare chiar amuzant.

Aș fi făcut orice ca să fie bine. Rețineți: era la un pas de a ajunge la bisturiu, medicii pregăteau sala de operație.

Mi-am adus aminte de acest episod când un senator PSD a fost ultragiat mass-media că a cerut un elicopter pentru a ajunge la București, în cazul unei dureri de burtă. O suspiciune de infecție cu meningococ, spun medicii, care, evident, nu a fost confirmată.

Senatorul, citesc în presă, a urlat și amenințat medicii, solicitând un elicopter. Să ne-nțelegem: este absolut inacceptabil acest comportament. Într-o țară normală, senatorul era amendat, poate încătușat, și era dat afară din partid în secunda doi. La noi, însă, a obținut elicopterul.

Uneori, când suferința e mare, un bunic îi cere nepotului, pentru prima dată în viața sa, să-l ducă la medic. Un senator nesimțit țipă că vrea elicopter.

La moțiunea de cenzură, o știre, de fapt o informație cu puternic iz de PR politic, anunța că un parlamentar PMP vine la spital, cu ambulanța, să voteze. Am citit-o pe pagina de Facebook a deputatului de Constanța Robert Turcescu. Una din întrebările la care eu și mai mulți colegi de presă s-au gândit a fost dacă vorbim despre o ambulanță privată sau una de stat. L-am întrebat pe Facebook pe deputatul Turcescu. Omul care invita, înainte de alegerile parlamentară, presa locală la brunch-uri informale și promite să o susțină, prin proiecte grandioase în care s-ar fi implicat financiar (n-a mai făcut-o), n-a răspuns. N-a avut timp, probabil, înțeleg asta, a fost o zi importantă pentru el.

A răspuns însă imediat un prieten al candidatului PMP la prezidențiale, Theodor Paleologu. Mă refer la Adrian Papahagi, un distins intelectual. Nu a spus dacă era de stat sau privată, ci următoarele:

„Și dacă avea roți de cauciuc sau din aur. Și dacă a depășit viteza regulamentară. Și dacă șoferul a primit diurnă și a respectat timpii regulamentari de a conduce”.

I-am răspuns că mă interesa numai dacă era o ambulanță privată sau de stat și i-am spus că unui intelectual de calibrul său nu-i stă deloc bine ironia. Nu i-am mai spus că rolul unui jurnalist, în opinia mea, este să descopere derapajele, indiferent de la ce partid vin, și că banul public trebuie respectat, fie că vorbim de PSD, fie că vorbim de PMP sau de orice alt partid. Și nu i-am mai spus că eu, spre deosebire de domnia sa, fost politician, candidat la parlamentare, nu susțin niciun partid, nu am nicio prietenie pentru vreunul dintre candidați.

Au mai fost câte comentarii prin care eram certat. „Dar pe Veorica am întrebat-o”, spunea cineva, aproape în scârbă…

Cel mai simplu răspuns ar fi fost: „Ambulanța nu a fost plătită din bani publici”.

Dincolo de aceste ironii, mai fine sau directe, care este diferența dintre elicopterul PSD și ambulanța PMP? Îl înțeleg, la un anumit nivel, pe primul: când ai simptome grave, faci orice pentru a fi în siguranță. În înțeleg și pe al doilea: era un moment important pentru partidul său. Avea șansa să dea jos Guvernul. Chiar dacă același partid are o alianță neparafată cu PSD, în teritoriu.

Dintre cele două cazuri – și puteți să mă înjurați cât vreți – cred că primul avea mai degrabă căderea morală și legală de a se folosi de banii statului. Și când a fost vorba de primul, niciun pesedist nu a luat la mișto pe cei care au pus întrebări.

Până la urmă, n-am aflat dacă PMP-istul a fost la București, din Cluj, cu o ambulanță plătită de el sau de noi. Pe surse, ar fi fost privată. Alte surse însă spun că ar fi fost decontată de stat.

Dacă ați dat jos PSD numai pentru a proceda la fel ca ei, domnilor de la PMP, n-ați făcut nimic. Dacă o întrebare legitimă din punct de vedere jurnaliști – și nu numai – vă deranjează, nici nu vreau să mă gândesc cum va fi cu voi la guvernare. De fapt, să știți că în Constanța avem un preview. Uitați-vă ce (nu) a făcut PMP aici și vă veți da seama.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu a rămas fără apă

sâm oct. 12 , 2019
Pentru remedierea unei avarii survenite la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 350 mm, de pe strada Tudor Vladimirescu din localitatea Mihail Kogălniceanu, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi – 12 octombrie 2019, în intervalul orar 14,00 – 18,00. În acest timp, Societatea […]
raja apa avarie

V-ar putea interesa și: