Asistăm la sfârșitul rețelelor tip 2G și 5G. Acest lucru nu se întâmplă doar în România, ci la nivel global. Dar de ce? De ce nu pot fi lăsate aceste rețele în pace? Eficiența energetică este o problemă. 5G, de exemplu, este de până la 100 de ori mai eficientă decât 4G. Astfel, este evident cât de multă energie poate consuma rețeaua 2G/3G.
Apoi, un alt motiv ar fi infrastructura care lasă de dorit. Aceasta nu a fost pusă la punct cum ar fi trebuit în cele mai multe țări. Prin urmare, se poate avea în vedere și eliminarea acesteia.
Totuși, un lucru este sigur. Dacă vei dori să joci la Jackpot casino de acum înainte, nu te vei mai confrunta cu o rețea înceată. 4G și 5G vor fi singurele disponibile. În cazul acestora, viteza este una de invidiat!
Când nu va mai exista 2G și 3G în România?
În momentul de față, sunt cunoscute datele (oarecum) exacte ale eliminării 2G și 3G de către doi operatori. Aceștia sunt Orange și Telekom. Conform surselor și declarațiilor din mediul online, eliminarea rețelelor va avea loc astfel:
- Orange are scopuri clare privind eliminarea rețelelor 2G și 3G. Astfel, rețeaua 2G va fi eliminată complet la sfârșitul anului 2030. Totuși, rețeaua 3G își va vedea sfârșitul mult mai devreme, la sfârșitul anului 2025. Sursele spun că procesul de eliminare al rețelei 3G va începe prin luna iulie a anului 2024.
- La Telekom, lucrurile sunt puțin incerte. Au fost cazul câtorva lucrări la rețeaua 2G în 2023, dar eliminarea completă a acesteia este programată pentru anul 2025. Rețeaua 3G, în schimb, se află în proces de închidere. Nu există, totuși, o dată concretă. Trebuie menționat totuși faptul că Deutsche Telekom a dezactivat 3G complet încă din 2021.
Ce înseamnă acest lucru pentru utilizatorul final? Simplu – orice dispozitiv limitat la 2G sau 3G nu va mai avea o rețea la care să se poată conecta. Totuși, acesta nu este motiv de îngrijorare. Deși rețeaua 5G nu are o acoperire completă în țară, piața este deja plină de dispozitive 5G.
Cine a dat startul eliminării acestor rețele?
AT&T, cunoscutul operator american, a fost primul care a eliminat 3G din suita sa. Acesta a fost startul care s-a dovedit a fi un model de urmat pentru mulți alți operatori. Care au fost rezultatele? Simplu, statisticile vorbesc:
- În anul 2023, doar 21% din conexiunile totale aparțineau de 2G sau 3G. Aceste rețele erau, astfel, deja pe ultimul drum.
- Apoi, conform statisticilor curente si predicțiilor din domeniu, conexiunile de tip 3G vor reprezenta doar 5% din conexiunile totale până în anul 2025. Astfel, este inutil și deloc profitabil pentru operatori să mențină rețelele respective în funcțiune.
Deși au fost alături de noi de mai bine de 20 de ani, 2G și 3G sunt pe ultimul drum. În doar câțiva ani de dezvoltare, 4G și 5G s-au dovedit a fi mult superioare. Înlocuirea, practic eliminarea generațiilor trecute era inevitabilă.
Când va începe procesul de eliminare?
Mulți operatori dau startul acestui proces de eliminare în anul 2024, deși câțiva au început din 2023. AT&T este vinovatul, după cum s-ar spune. Compania a fost urmată de mulți alți operatori la nivel global.
De altfel, orice operator dorește să elibereze din resursele folosite pentru a le aloca altor rețele, mai mari (4G, 5G).
Indiferent de începutul procesului, Orange, de exemplu, are un plan sigur. O rețea va fi dezactivată cel târziu în 2025, iar cealaltă cel târziu în 2030. Pe scurt, în mai puțin de 6 ani, rețelele 2G și 3G vor fi eliminate complet. Este posibil ca acest lucru să se aplice chiar la nivel național.
Acoperirea 4G, precum și cea 5G spune foarte multe despre utilitatea rețelelor vechi. Acestea necesită foarte multă energie pentru a fi menținute în funcțiune. După cum a fost menționat, dezactivarea acestora este un lucru complet inevitabil.
Telekom a dezactivat 3G din Martie 2023. Nu știu,dar se pare că cineva jurnalist amator. Nu profesionist.