Emil Boc face 10 parcuri noi în Cluj, cheltuind aproape cât venitul Constanței într-un an

Emil Boc face 10 parcuri noi în Cluj-Napoca și cheltuie pentru asta cât venitul orașului Constanța într-un an.

Primăria Cluj-Napoca vrea să facă zece parcuri care vor avea în total 110 hectare. Amenajarea acestora va costa, în total, între 90 și 100 milioane de euro, a declarat primarul Emil Boc pentru HotNews.ro. Circa 40 milioane de euro ar putea veni din fonduri europene.

Ca să vă faceți o idee, pentru anul 2019 veniturile bugetului local al municipiului Constanța sunt estimate la 613 milioane lei, deci circa 129 de milioane de euro.

O parte sunt spații verzi noi, altele presupun amenajarea unor zone verzi lăsate în paragină. Proiectele sunt în diverse stadii: pentru unele abia se stabilește locația, pentru altele s-au făcut studiile de fezabilitate, concursurile de soluții și s-au atribuit contractele de execuție, a postat primarul pe pagina de Facebook. Cele mai mari vor fi Parc Est – 46,19 ha, Pădurea Clujenilor (21,3 ha) și Zona verde Cetățuia (10 ha). 

Unde sunt amplasate cele 10 parcuri și în ce stadiu se află fiecare proiect: 

1. Amenajarea Malurilor Someșului (7 ha) – Studiul de Fezabilitate este aprobat, se lucrează la proiectul tehnic. Primăria dorește să amenajeze spațiul verde cu fonduri europene, proiectul depus având o valoare de circa 157 milioane lei. 

2. Baza Sportivă „La Terenuri” (4 ha) – PUZ-ul a fost aprobat în comisia de urbanism și este în faza de realizare a studiului de fezabilitate;

3. Parcul Feroviarilor (5,3 ha) – se lucrează la studiul de fezabilitate și la proiectul tehnic;

4. Pădurea Clujenilor (21,3 ha) – studiul de fezabilitate este aprobat, în acest moment sunt în evaluare oferte de licitație pentru proiectare și execuție. Proiectul ar putea fi realizat cu fonduri europene, valoarea investiției fiind de circa 22 milioane lei. 

5. Parcul Între Lacuri (1 ha) – contractul de proiecție și execuție este semnat, se lucrează la proiectul tehnic și detalii de execuție. Primăria dorește să realizeze parcul cu fonduri europene, proiectul depus având o valoare de circa 11 milioane lei. 

6. Zona verde Cetățuia (10 ha) – urmează a fi semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic cu câștigătorul concursului de soluții. 

7. Parcul Armătura (6 ha) – studiul de fezabilitate este aprobat, se lucrează la proiectul tehnic.

8. Parc Bună Ziua – 7,8 ha;
9. Parc Zorilor – 1,2 ha;
10. Parc Est – 46,19 ha.

Studiile de oportunitate pentru Parc Bună Ziua ( 7,8 ha) și Parc Zorilor (1,2 ha) se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de pe 4 iulie. Prin acestea se stabilește locația unde vor fi amenajate parcurile. 
În ceea ce privește Parc Est – 46,19 ha – Primăria lucrează la realizarea Planului Urbanistic Zonal, a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, acesta fiind deja prevăzut în Planul Urbanistic General. 

„Primăria Cluj-Napoca a realizat studii de oportunitate pentru identificarea celor mai bune amplasamente în vederea amenajării de noi parcuri în cartiere. Pentru elaborarea studiilor de oportunitate, s-au analizat şi propus suprafeţe de teren de minimum un hectar care să corespundă amenajării unui parc, conform prevederilor în vigoare privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor. Pentru cartierul Bună Ziua în cadrul studiului au fost identificate 6 posibile zone pentru amenajarea unui parc: Zona „G. Moisil”, Zona „ K. Lajos”, Zona „M. Sorescu”, Zona „C. Negri – A. Graur”, Zona „St. Luchian – G.Constantinescu”, Zona „Becaș. În urma analizei comparative a zonelor, realizată pe baza urmărtoarelor criterii: aportul la cantitatea de spațiu verde, gradul de deservire, accesibilitate, costul investitiei și viabilitatea terenului, varianta recomandată de către proiectant este Zona Becaș. Pentru cartierul Zorilor, în cadrul studiul de oportunitate au fost identificate 3 zone pentru amenajarea unui parc: zona „Observatorului”, zona „ A. Gurghianu – G. Moisil”, Zona „G. Călinescu – T.Peter”. În urma analizei comparative a acestora, varianta recomandată de proiectant ca fiind oportună amenajarii unui parc în cartierul Zorilor este zona străzii „Observator””, a scris Emil Boc pe pagina de Facebook. 

Pentru Parcul Est și Parcul Bună Ziua se va opta pentru organizarea concursurilor de soluții în vederea realizării obiectivelor, iar pentru Parcul Zorilor se va derula procedura standard, a precizat Emil Boc. 

Luni, Primăria Cluj Napoca a anunțat și câștigătorii concursului de soluții organizat pentru amenajarea zonei Cetățuia.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

IKEA a deschis un centru de colectare în Constanța

lun iul. 1 , 2019
IKEA a deschis un nou centru de colectare, în TOM Constanța. Este cel de-al treilea centru de colectare din întreaga țară, după cele din Brașov și Timișoara. Noul centru de colectare IKEA se întinde pe o suprafață de 942 de metri pătrați, iar de aici clienții retailerului scandinav din Constanța, […]

V-ar putea interesa și: