Eroarea care a oprit cel de-al treilea război mondial

Imagine cu rol ilustrativ

O eroare a oprit, cel mai probabil, declanșarea celui de-al treilea război mondial. Un avion rusesc de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) a tras o rachetă împotriva unui avion britanic de supraveghere de tip RC-135 Rivet Joint, care survola Marea Neagră, la 29 septembrie, dezvăluie cotidianul american The New York Times (NYT), care citează documente confidenţiale americane publicate pe reţele de socializare.

Doi oficiali americani afirmă că pilotul rus a interpretat în mod greşit consemnele unui operator de radar de la sol.

El a luat în cătare avionul britanic, a ţintit, dar racheta nu a plecat.

Dacă racheta ar fi pornit, incidentul ar fi avut consecinţe colosale.

În octombrie, ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a catalogat acest incident drept ”potenţial periculos”, în Parlamentul britanic.

Wallace declara că avionul rus de vânătoare a lansat o rachetă „din apropiere”.

Ministrul a dat atunci asigurări că şi-a exprimat „îngrijorarea” omologului său rus Serghei Şoigu, care i-a răspuns că o „anchetă a avut loc cu privire la circumstanţele incidentului şi că a fost vorba despre o defecţiune tehnică a (avionului rus de vânătoare de tip) Su-27”.

Însă documentele americane divulgate arată că tirul era un „near-shoot down” („doborâre”) intenţionat.

Un atac al Rusiei împotriva unui avion aparținând unei țări NATO, soldat cu decesul unor militari, ar fi putut declanșa un conflict între cele două părți, ceea ce ar fi dus la un al treilea război mondial.

Recomandare: Toți ochii pe Marea Neagră. Cum poate deveni un punct fierbinte major

Aceasta nu este prima oară când armata rusă trage în aeronave din Occident de la începutul Războiului rus în Ucraina.

La 14 martie, un avion american fără pilot de tip Reaper MQ-9 s-a prăbuşit în Marea neagră, în urma unei manevre de interceptare a două a avioane ruse de vânătoare de tip Su-27.

„Drona noastră (de tip) MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internațional atunci când a fost interceptată şi atinsă de către un avion rusesc, care a provocat prăbuşirea şi pierderea totală a MQ-9”, comenta într-un comunicat comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa, generalul Hecker.

„Există o agresivitatea tipic rusească” în interceptări, comenta la Le Figaro generalul de corp aerian Patrick Charaix, fostul comandant al Forţelor Aeriene strategice, precizând că „această sensibilitate este exacerbată în funcţie de contextul geopolitic”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Chiriile au explodat în Constanța. Sunt mai mari decât ratele la bancă

mar apr. 18 , 2023
Este din ce în ce mai scump să închiriezi o locuință în municipiul Constanța. Ucrainenii care au beneficiat de 50 de lei pe zi de persoană pentru a-și plăti chiria, dar și numărul mic de locuințe noi date în folosință, a creat presiune pe piață. Am selectat câteva oferte publicate […]

V-ar putea interesa și: