Este cutia din imagine roșie sau nu? Ciudatul fenomen al „constanței culorii”

Cutia de cola este roșie în poza asta, nu-i așa? Ei bine, în realitate fotografia nu are niciun pic de roșu. Dați zoom și vă veți convinge.

Vedeți însă roșu, chiar dacă nu există, din cauza unui fenomen vizual intitulat „constanța culorii”. Memoria voastră umple spațiile goale din imagine. Fenomenul mai este numit și „colorare corticală”.

Constanța culorii este o parte a sistemului de percepție vizuală care permite oamenilor să perceapă culoarea într-o varietate de condiții și să vadă o anumită consistență în culoare. Un măr care este roșu în lumina strălucitoare a soarelui dimineață va apărea și el roșu la lumina lumânărilor și după-amiaza târziu, când lungimile de undă ale luminii disponibile sunt de fapt foarte diferite. De asemenea, dacă mărul este parțial la soare și parțial la umbră, un observator va citi întregul măr ca fiind roșu. Acest lucru permite cuiva să recunoască mărul chiar dacă condițiile s-au schimbat, ochii percepând culoarea ca fiind relativ constantă.

Acest sistem face parte dintr-un sistem mai larg de constanță subiectivă. Constanța subiectivă este folosită de creier pentru a ajuta oamenii să perceapă obiectele în situații în schimbare. Acest lucru asigură că pot recunoaște acele obiecte, ceea ce ajută la înțelegerea lumii și poate deveni, de asemenea, important pentru siguranță. De exemplu, capacitatea de a recunoaște o anumită formă ar putea ajuta pe cineva să evite un pericol, iar capacitatea de a compensa distanța atunci când vizionați o scenă poate fi, de asemenea, importantă. Constanța subiectivă permite, de asemenea, oamenilor să identifice și să lege elemente tematice, ca atunci, de pildă, când recunosc o operă de artă deoarece descrie o scenă familiară.

Constanța culorii folosește intrarea de la diferite celule conice din retină. Conurile sunt sensibilizate la diferite lungimi de undă ale luminii, iar datele lor colective sunt procesate de creier pentru a determina ce culori se uită cineva. Culorile pot fi influențate de lungimile de undă ale luminii disponibile și de culorile din jur, motiv pentru care o culoare poate arăta foarte diferit în funcție de ceea ce este plasat lângă ea.

Acest aspect al sistemului uman de percepție a culorii a fost descoperit în anii 1970. De fapt, un fotograf a fost cel care a identificat fenomenul de constanță a culorii, poate pentru că fotografia necesită adesea o conștientizare foarte mare a culorii și a luminii disponibile.

Articole despre acest fenomen puteți citi mai jos:

https://www.bbc.com/news/newsbeat-39132378

https://www.nature.com/articles/244586b0

https://en.wikipedia.org/wiki/Color_constancy

https://www.sciencealert.com/in-spite-of-what-your-eyes-tell-you-these-strawberries-aren-t-red

Recomandare: Cum se vede România de pe Venus


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Noutăți referitoare la avaria RAJA care a afectat o parte din municipiul Constanța și patru localități din județ

mie sept. 14 , 2022
În urma decopertării magistralei avariate, echipele de intervenție au constatat necesitatea înlocuirii unui tronson. Săpăturile au fost mult îngreunate deoarece conducta este ancorată în zonă într-un masiv de beton.  În continuare, până în jurul orei 12,00, abonații din municipiul Constanța, cartierele CET, Anda, Viile Noi, Km 4-5, Km 5 nu […]

V-ar putea interesa și: