Constanța a găzduit, vineri, un eveniment catalogat drept „istoric pentru România și pentru aliații săi”. Este vorba despre „Summit-ul de Securitate al Mării Negre, organizat de Comisia Helsinki.”
Este primul dialog multilateral între aliații și partenerii regionali privind securitatea Mării Negre, organizat după Summit-ul NATO de la Madrid.
Întâlnirea a avut loc în sediul Muzeului de Artă.
Membri ai Congresului SUA, oficiali guvernamentali de rang înalt din regiune și parteneri internaționali au luat parte la eveniment, fiind abordate două teme actuale esențiale:
- Confruntarea cu agresiunea rusă
- Relevanța Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.
Summit-ul pentru Securitatea Mării Negre a fost prezentat de domnul senator Roger Wicker (MS), membru al Comisiei Helsinki, căruia i s-a alăturat o delegație de membri ai Senatului SUA și ai Camerei Reprezentanților SUA.
„Zona Mării Negre este un adevărat vortex strategic şi vom investi în continuare în prezenţa militară, descurajare, elemente de apărare antirachetă de ultimă generaţie, vom merge de la poliţie aeriană la apărare aeriană”, a declarat Mircea Geaonă, secretar general adjunct NATO.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că acest eveniment a dovedit încă o dată importanţa legăturii transatlantice, profilul geostrategic crescut al României ca partener strategic al SUA, aliat de încredere în cadrul NATO şi stat membru al UE matur şi responsabil, implicat activ la Marea Neagră.
„Acest eveniment a dovedit o dată în plus importanţa legăturii transatlantice, profilul geostrategic crescut al României ca partener strategic al Statelor Unite, aliat de încredere în cadrul NATO şi, în acelaşi timp, stat membru al Uniunii Europene matur şi responsabil implicat activ la Marea Neagră. (…) Evenimentul de aici, de la Constanţa, este o premieră pentru România şi un eveniment rar întâlnit în acţiunea externă a Congresului Statelor Unite. O reuniune precedentă a avut loc în 2019 în Polonia la Gdansk, având ca temă problematica Mării Baltice”, a afirmat Aurescu.
Potrivit acestuia, discuţiile care au avut loc în cadrul mesei rotunde „Black Sea Security Summit” au fost foarte importante din mai multe perspective.
„Pe lângă semnificaţia deosebită a aniversării unui sfert de secol de parteneriat strategic, discuţiile de astăzi au fost foarte importante din mai multe perspective. În primul rând, pentru că au reflectat sprijinul solid al membrilor Congresului american pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre. În al doilea rând, au reflectat interesul particular pentru acest subiect al membrilor Congresului american care au competenţe şi atribuţii multiple în aprobarea iniţiativelor legislative cu impact pentru prezenţa Statelor Unite, inclusiv pentru prezenţa militară a Statelor Unite în Europa. În al treilea rând, discuţiile noastre intervin chiar după finalul summitului NATO de la Madrid, care a fost unul istoric şi care a adoptat decizii majore pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic, văzut acum ca un tot unitar de la Marea Baltică, la Marea Neagră”, a spus ministrul Afacerilor Externe.
În cadrul reuniunii de la Constanţa s-a insistat pe solidaritatea aliaţilor NATO în faţa ameninţărilor Federaţiei Ruse.
„Astăzi am discutat pe larg despre aspectele strategice legate de Marea Neagră, am insistat pentru menţinerea unităţii transatlantice, a solidarităţii, a acţiunii noastre comune ca aliaţi în faţa unei ameninţări crescute a Federaţiei Ruse, care ne afectează pe toţi. Am subliniat faptul că provocările legate de Marea Neagră trebuie tratate într-un cadru mai larg al parteneriatului transatlantic şi, de asemenea, am evidenţiat importanţa majoră pe care o au formatele pe care România le-a propus şi dezvoltat, cum ar fi Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări, care beneficiază de sprijinul Statelor Unite. În acest context, parteneriatul nostru strategic are un rol distinct, iar diversificarea lui este extrem de importantă. Am discutat despre securitate energetică, despre foarte multe alte aspecte care ţin de sprijinul Statelor Unite pentru securitatea regională şi, de asemenea, pentru securitatea României. Am mulţumit pentru intenţia şi decizia anunţată de Statele Unite de a spori prezenţa militară în România şi suntem recunoscători partenerilor americani pentru această nouă confirmare a importanţei pe care Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite o are. Nu în ultimul rând, am discutat despre securitatea alimentară şi despre eforturile pe care România le face în acest sens şi, de asemenea, am discutat despre garanţiile de securitate extinse pe care deciziile summitului de la Madrid le aduc pentru România şi pentru ceilalţi aliaţi de pe flancul estic”, a menţionat Aurescu.
El a concluzionat spunând că, „aşa cum au reconfirmat discuţiile de astăzi”, Marea Neagră va rămâne „o prioritate pe agenda NATO, o prioritate pe agenda Statelor Unite şi României”.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a coprezidat alături de senatorul american Roger Wicker masa rotundă „Black Sea Security Summit”, organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat, ca speaker. A mulțumit membrilor Comisiei Helsinki pentru atenția deosebită acordată securității din regiunea Mării Negre, care reprezintă un obiectiv extrem de important nu numai pentru România, ci și pentru întreaga regiune euro-atlantică.
În intervenția sa, Simona Cojocaru a subliniat relevanța istorică a summit-ului NATO de la Madrid, unde a fost adoptat un nou Concept Strategic al Alianței, document în care, pentru prima dată, Marea Neagră este descrisă ca zonă de interes strategic.
De asemenea, oficialul MApN a evidențiat importanța deciziei aliate de a avea o abordare unitară și echilibrată pe întreg Flancul Estic, fiind cel mai eficient mod de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. Au fost, de asemenea, salutate contribuțiile suplimentare cu trupe și tehnică anunțate de Statele Unite ale Americii și Franța.
În ceea ce privește războiul de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, secretarul de stat a reliefat că acesta provoacă un dezastru umanitar, cu peste 8 milioane de refugiați, crize multidimensionale și atacuri nediscriminatorii împotriva civililor, precum și premisele unei crize energetice și alimentare.
În final, oficialul român a salutat cooperarea excelentă pe care România și Statele Unite ale Americii o au în domeniul securității și apărării, fapt consfințit prin Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, care luna aceasta împlinește 25 de ani de la semnare.
În marja „Black Sea Security Summit”, secretarul de stat Simona Cojocaru a avut o întrevedere bilaterală cu Yordan Bozhilov, ministrul adjunct al apărării din Bulgaria.
Cei doi oficiali au discutat aspecte de interes privind securitatea regională și au abordat subiectul preluării președinției Procesului Reuniunii Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDEM) de către România, în a doua jumătate din anul 2023. Președinția SEDEM este deținută acum de Bulgaria.
Oficialul român a exprimat dorința de a continua proiectele demarate de președinția bulgară și a exprimat angajamentul de a crește relevanța acestui format de cooperare.
La Summitul de la Marea Neagră au luat parte:
- Dl. ministru Bogdan Aurescu, Ministerul Afecerilor Externe România;
- D-na. Simona Cojocaru, Secretar de stat și Șef al departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, Ministerul Apărării România
- Dl. Oleksii Reznikov, Ministerul Apărării Ucraina
- Dl. Prim-viceministru Lasha Darsalia, Ministerul Afacerilor Externe Georgia
- Dl. Ministru adjunct Yordan Bozhilov, Ministerul Apărării Bulgariei
- Dna. Ambasador Füsun Aramaz, Ambasada Turciei în România
- Dl. Ambasador Radko Vlaykov, Ambasada Bulgariei în România
- Dl. deputat Alexander Goncharenko, membru al Parlamentului Ucrainean
- Dl. Kaloyan Ikonomov, deputat în Parlamentul Bulgariei; Președinte, Grupul de prietenie Bulgaria – SUA
- Dl. Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO
- D-na. General-maior Jessica Meyeraan (USAF), Director de Exerciții și Evaluări, Comandamentul European al SUA.
Sursă foto: Facebook/CJC