Evreii din Constanța au sărbătorit, astăzi, Rosh Hashanah, Noul An Evreiesc.
„În seara asta intrăm în 5780”, spune Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța.
Evreii schimbă anul la apusul soarelui, nu la 12.00 noaptea. De aceea, shabat-ul (care înseamnă sâmbătă) începe… vineri seara. Pentru că atunci, de fapt, începe ziua de sâmbătă.
Anul Nou evreiesc nu are o dată fixă, însă aceasta e mereu cuprinsă între 6 septembrie şi 5 octombrie. Calculul porneşte de la data tradiţională a facerii lumii şi este legat şi de calculul datei Paştelui evreiesc. Astfel, Roş Haşana este a 162-a zi după Paşti.
Cărţile sfinte spun că această perioadă, a Anului Nou, este dedicată exclusiv judecății, soarta omului urmând să se pecetluiască la următoarea mare sărbătoare, Yom Kippur, ziua ispășirii. Zilele dintre Rosh Hashanah și Yom Kippur (zece la număr) sunt considerate ca făcând parte din procesul sărbătorii și sunt numite în ansamblu ”Cele zece zile ale căinței”. Aceste zile au o încărcătură religioasă aparte, culminând cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).
Sărbătoarea de Rosh Hashanah este cunoscută și ca Yom Teru’ah (Sărbătoarea Trâmbițelor) ziua când se aniversează crearea omului, a lui Adam (pe 25 Elul a început crearea Universului, astfel că Rosh Hashanah este a șasea zi a Creației, ziua în care a fost creat Adam).
În aceste zile se mănâncă, în primul rând, măr înmuiat în miere (ca să prefigureze un an dulce), cap de pește (pentru ca fiecare să fie „cap” și nu „coadă”), rodii și multe alte fructe. Evreii folosesc în acestă perioadă două saluturi: „Ktiva Tova” („Să fii înscris bine”) și „Hatima Tova” („Să fii pecetluit bine”). Primul se rostește de Rosh Hashana, când se spune că Dumnezeu scrie numele fiecărui om intr-una din Cartile Vietii sau Mortii (în funcție de destinul pe care il stabilește pentru anul care urmează). În cele 10 zile pana la Yom Kipur, ai timp sa il faci pe Dumnezeu să se răzgândească, căci abia de Yom Kipur, Dumnezeu pune stampila (pecetluiește) decizia sa. În perioada de 10 zile, porțile cerului sunt deschise si vocea oamenilor ajunge cel mai ușor la Dumnezeu. La finalul zilei de Yom Kipur, cel mai sacru moment al anului, porțile cerului se închid și Dumnezeu a stabilit ce se va întâmpla fiecărui om in anul viitor.
Oriunde s-ar afla în lume, evreii respectă cu sfințenie tradițiile de Rosh Hashanah.
De obicei, sărbătorile de Anul Nou Evreiesc sunt în lunile septembrie sau octombrie.