În data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență „MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF, de către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.
La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM.
„Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță in portul Sulina, la bordul navei ARSVOM. Pana in acest moment nu au fost identificate persoane ranite.”, a anunțat Garda de Coastă.
Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navala Română.
Completare 1. Iată ce spune ARSVOM despre caz:
Intervenţie de amploarea în rada Port Sulina
În cursul zilei de 20.09.2023, în jurul orei 06:50, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a fost solicitată să intervină pentru evacuarea și preluarea echipajului de la bordul navei Seama.
La ordinul VTS Sulina și prin solicitarea MRCC, nava SAR ARES din cadrul ARSVOM, s-a deplasat în direcția indicată, respectiv 7 mile Est de geamandura de aterizare, pentru salvarea echipajului.
La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord.
Preluarea echipajului s-a efectuat în intervalul 07:20- 07:30 și au fost predați în siguranță către echipajul de ambulanță din Portul Sulina, la ora 08:25.
Mulțumim echipajului Sar Ares din cadrul ARSVOM, Velichea Florentin- ofițer punte, Cojocaru Ionuț- ofițer punte, Anton Viorel- ofițer mecanic și Odorheiu Daniel- timonier!
Completare 2. MApN trimite scafandri
Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord. Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.
Completare 3. Nu este exclusă varianta unei mine marine
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că nu este clar dacă în privinţa navei din zona Sulina a fost vorba de o explozie în sala maşinilor sau de o mină marină, acest lucru urmând a fi stabilit de anchetatori. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, în legătură cu acest incident, că nu este pusă în pericol navigaţia pe Canalul Sulina.
Sorin Grindeanu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre incidentul din zona Sulina, unde s-a produs o explozie la o navă comercială.
“Pot să vă spun din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor, ştiţi foarte bine că ARSVOM-ul, agenţia care e în coordonarea Ministerului Transporturilor, a reuşit să salveze echipajul. Toţi cei 12 oameni aflaţi la bord au fost luaţi de către agenţia noastră. Sunt în afara pericolului. Mai mult decât atât, AFDJ-ul a trimis un remorcher astfel încât să aducă nava mai aproape, să încerce să o salveze de la scufundare. Dacă nu se va putea face acest lucru, acea scufundare să fie una controlată, astfel încât să nu punem în pericol traficul pe Canalul Sulina. Ministerul Apărării a trimis în zonă, de asemenea, o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele să vadă dacă a fost o mină sau dacă a fost o explozie, pur şi simplu, la sala maşinilor. În acest moment nu e clar acest lucru. Cei care cercetează şi fac ancheta ne vor transmite acest lucru şi e vorba de Ministerul Apărării”, a afirmat ministrul Transporturilor.
Prezent la conferinţa de presă, premierul Marcel Ciolacu s-a referit la acest incident şi a afirmat că nu este pusă în pericol navigaţia pe Canalul Sulina.
“Eu aş dori să felicit şi Ministerul Transporturilor şi Ministerul Apărării, care au avut o intervenţie foarte rapidă. Eu am fost informat azi dimineaţă, în jur de ora 7 dimineaţa. S-au coordonat foarte bine cei doi miniştri şi cu instituţiile subordonate. Nu avem nicio victimă. Cu adevărat, în acest moment se analizează care este cauza efectivă. În cele două ipoteze puse de domnul ministru al Transporturilor, se pare că prima ipoteză e mai aproape de adevăr. Dar haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării. Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci. Nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi”, a precizat Marcel Ciolacu.