Exportăm animale vii, importăm carne

România are excedent în comerțul cu animale vii și deficit în ceea ce privește produsele agroalimentare. Cu alte cuvinte, exportăm animale vii, alții le procesează, noi cumpărăm produsele finite.

România a exportat animale vii în valoare de 302,21 milioane de euro în primele nouă luni din 2020, în scădere cu 6,4% faţă de perioada similară a anului trecut, când încasările au depăşit 332,85 milioane de euro, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare furnizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la solicitarea AGERPRES.

Cantitatea exportată în ţările intra şi extra comunitare a fost de 139.603 tone în primele nouă luni ale anului trecut, cu aproape 13% mai puţină faţă de acelaşi interval de timp din 2019. În perioada ianuarie – septembrie din 2019 exporturile de animale vii au totalizat 160.090 tone.

Exporturile de animale vii din specia ovine/caprine reprezintă aproape jumătate din total, respectiv 64.927,3 tone, încasările depăşind 169 milioane de euro.

Citește și: Zeci de ONG-uri somează Comisia Europeană, Consiliul de miniștri și guvernele statelor U.E. să suspende exportul cu animale vii

Pe de altă parte, importurile de animale vii în perioada analizată au fost de 50.795 tone, în valoare de 144,2 milioane de euro, în scădere uşoară faţă de perioada similară a anului 2019, când s-a consemnat o cantitate de 51.455 tone şi o valoare de 145,49 milioane de euro.

România continuă să înregistreze excedent în comerţul internaţional (intra şi extracomunitar) cu animale vii şi în 2020, respectiv 158 milioane de euro în primele nouă luni ale anului, însă acesta s-a redus faţă de perioada similară din 2019 cu 11% (177,35 milioane de euro).

Citește și: Producția industrială și exporturile firmelor constănțene, în scădere, traficul prin Portul Constanța și pe canal, în creștere

În paralel, România a înregistrat un deficit în comerţul cu produse agroalimentare de 1,24 miliarde de euro în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Exporturile s-au majorat cu aproape 3%, însumând 5,21 miliarde de euro, însă avansul importurilor a fost de 6%, până la 6,46 miliarde de euro.

Potrivit datelor MADR, cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie-septembrie 2020 în ţările intra şi extra comunitare a fost cu peste 4 milioane de tone mai mare faţă de cea importată. Astfel, în primele nouă luni din acest an, s-au exportat 12,41 milioane de tone de produse agroalimentare şi s-au importat 7,91 milioane de tone.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Solid House a câștigat concursul „Există Crăciun și în pandemie”

mar ian. 5 , 2021
Au fost desemnați câștigătorii concursului „Există Crăciun și în pandemie!“. Cele mai multe voturi le-a primit dezvoltatorul imobiliar Solid House. „Într-un an greu, un an care ne-a pus la încercare din toate punctele de vedere, magia sărbătorilor de iarnă a fost adusă pe străzile din Constanța de agenții economici care […]
iluminat-constanta

V-ar putea interesa și: